De la 1 ianuarie 2006, vom plati pe un pachet de Carpati cel putin 2,57 de lei noi in urma majorarii accizei la tigarile ieftine cu 10%. Daca va fi introdus si pretul minim de referinta, se vor scumpi tigarile populare. "Noile modificari duc la cresterea pretului tigarilor ieftine cu acelasi procent, indiferent daca se adopta sau nu pretul minim de referinta.

Practic, prin majorarea accizei minime, un pachet de Carpati va creste cu 3.700 de lei vechi, ajungand la o valoare de 75,6% din cea a celor mai vandute tigari pe piata", afirma analistul fiscal, Gabriel Biris. Iar pretul minim pe care Ministerul vrea sa-l introduca este de 76% din cel al unui pachet de LM si Viceroy, cu numai 0,4% mai mare decat ceea ce se obtine prin majorarea accizei. "Ce uita ei este ca si o prevedere care introduce o acciza minima este anticoncurentiala", afirma Biris.

Desi a primit avertismente de la Comisia Europeana, inclusiv o scrisoare in care se preciza ca pretul de referinta este anticoncurentiel, si un aviz negativ de la Consiliul Concurentei pe tema pretului minim la tigari, Ministerul de Finante nu renunta la cruciada sa fiscala impotriva fumatorilor. In cea de-a treia varianta a Codului Fiscal, aflata pe site-ul ministerului, Finantele au pastrat pretul minim, promitand insa ca il va elimina in cazul in care Consiliului Concurentei ii va cere acest lucru. Ceea ce deja Consiliul a si facut deja de aproape o luna de zile, avizul sau fiind insa ignorat de minister.

In plus, in locul valorii pretului minim prezentata pana in prezent, in noul Cod Fiscal sunt prevazute doar puncte de suspensie: "Pretul maxim de vanzare cu amanuntul nu poate fi mai mic decat o valoare de referinta care sa reprezinte ..... % din pretul maxim de vanzare cu amanuntul aferent tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta". Introducerea unui nivel minim al taxei va face ca acciza platita pentru un pachet de tigari ieftine sa fie egala cu cea aplicata pentru LM sau Viceroy si va avea o valoare de 17.000 lei vechi.

Astfel, un pachet de Carpati se va scumpi cu 3.700 de lei vechi, unul de More cu 3.500 lei vechi, iar pachetele necartonate de Winchester si Viceroy, cu 1.600 lei vechi. Pe langa aceste propuneri, mai exista o initiativa a ministrului Sanatati care vrea sa perceapa o "taxa pe viciu" de 10 centi pentru fiecare pachet vandut. Daca statul crede ca, prin aceste masuri, va reduce numarul de fumatori se inseala. Cererea de tigari este stabila, ea urmand a se muta cel mult pe piata de contrabanda sau pe cea de contrafaceri.

Sigurul efect sigur al acestor masuri va fi presiunea inflationista. In cel de-al doilea semestru, cand accizele la tutun si alcool au fost majorate peste nivelul convenit cu UE, variatia anuala a inflatiei la aceste produse a fost de 14,1%, dubla fata de variatia inflatiei la restul produselor cu preturi volatile.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.