In jurul orei 19.00, instanta a declarat greva ilegala si, ca urmare, de astazi metroul circula din nou

Traficul in Capitala a fost aruncat din nou in infern. Bucurestenii sunt traumatizati. in a doua zi de greva la metrou, cei mai multi dintre locuitorii Capitalei au simtit nevoia probabil sa-si administreze calmante. Masinile regiei de transport s-au dovedit inca o data incapabile sa preia afluxul de calatori, in ciuda faptului ca RATB a scos pe traseu cu 15% mai multe mijloace de transport. E si normal, daca te gandesti ca 600.000 de oameni obisnuiau sa foloseasca zilnic metroul. Chiar si imbarcati in autobuze sau tramvaie, bucurestenii au ajuns cu mari intarzieri la serviciu din cauza traficului infernal din oras. Cine se indoia pana acum de utilitatea metroului, in ultimele 48 de ore a regretat amarnic. De parca nu era de ajuns, in fata unor statii de metrou, mai multi calatori fideli subteranului s-au incaierat verbal cu jandarmii care pazeau portile inchise inca de la primele ore ale diminetii si ale caror efective au fost suplimentate.

Ca si miercuri, sindicalistii au incetat activitatea la 4.00, ora de la care, in mod normal, garniturile sunt pregatite de mecanici pentru iesirea in statii, 60 de minute mai tarziu. Pentru ca legea ii obliga pe angajatii de la metrou sa asigure o treime din activitate in astfel de situatii, acestia au oprit si ieri lucrul pana la ora 16.00, dupa care au redeschis circulatia. Calatorii nerabdatori asteptau inca de la ora 15.00 in fata statiilor de metrou sa se deschida lacatele. Intre timp, liderii sindicali s-au prezentat la Judecatoria sectorului 4, unde instanta s-a pronuntat asupra cererii facute de administratie pentru incetarea protestului pe motiv de ilegalitate. Judecarea dosarului a avut loc insa abia dupa-amiaza, cand cea de-a doua zi de greva incetase deja. in jurul orei 19.00, instanta a declarat greva ilegala si, ca urmare, de astazi metroul circula din nou. Principala revendicare a lucratorilor de la metrou se refera la cresterea salariilor cu 23%.

Liderul sindical, Ion Radoi, sustine ca, in prezent, media bruta a acestora este de 8,6 milioane de lei. in replica, ministrul transporturilor, Gheorghe Dobre, a tinut ieri sa precizeze ca venitul mediu brut al angajatilor Metrorex se ridica la 16,4 milioane de lei vechi, in acesta fiind incluse atat salariile, cat si sporurile. "Metroul traieste din fonduri de la stat. Nu se pune problema nici unei cresteri salariale", a spus Dobre.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.