Ministerul Integrarii Europene si Consiliul National al Concurentei critica dur Legea Farmaciei propusa de Eugen Nicolaescu. In fata unei posibile probleme de integrare, Nicolaescu trebuie sa faca un pas in spate si sa nu se atinga de lanturile de farmacii.

Prin Legea Farmaciei se incalca articolele 43 si de la 81 la 87 din Tratatul Uniunii Europene, articole ce se refera la concurenta, a spus Manuel Berbecea, reprezentantul Ministerului Integrarii Europene (MIE) la dezbaterea publica a proiectului de lege privind farmaciile, care a avut loc ieri la Ministerul Sanatatii.

Romania introduce bariere in loc sa le elimine

Cele mai multe controverse le-au stirnit restrictiile pe care proiectul de lege le propune pentru infiintarea si functionarea farmaciilor. Una dintre aceste restrictii este cea legata de dreptul de proprietate, farmaciile urmind sa poata functiona doar daca 51% din compania respectiva este detinuta de un farmacist cu drept de libera practica. De asemenea, lanturile de farmacii vor trebui sa isi reduca numarul de unitati la maximum patru unitati. Romania si-a asumat obligatia de a elimina barierele, iar acum le introduce. Este inutil sa adoptam o lege care aduce restrictii. Pe piata interna a Uniunii Europene functioneaza anumite reguli, iar perceptia lor este una tehnica, stricta si riguroasa, a adaugat Berbecea.

Consiliul Concurentei catre ministru: 'Ati creat haos!'

Desi a subliniat ca nu doreste sa introduca in lege lucruri care pot avea impact in privinta integrarii europene si ca vrea ca regulile de concurenta sa fie respectate, Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, insista asupra partii practice pe care le-ar aduce astfel de reglementari: Uitati-va cum au inflorit farmacii in toate orasele, acolo unde exista vad comercial, iar in zonele de cartier, sarace, nu poti gasi o farmacie la miezul noptii.

Sesizarile primite de Ministerul Sanatatii de la Consiliul National al Concurentei (CNC) au fost argumentate de George Musliu, vicepresedintele CNC. 'Ati creat haos. Pachetul de legi a aruncat totul in aer. Toate lanturile de farmacii nu depasesc 20 la suta cota de piata. Nu se poate vorbi de un monopol al lanturilor pe piata de desfacere a medicamentelor', a explicat acesta. Totusi, Nicolaescu s-a aratat flexibil la criticile aduse de autoritatile statului, cu atit mai mult cu cit primise in prealabil si o scrisoare de avertizare din partea reprezentantului Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele.

Nimeni nu vrea sa aiba probleme cu integrarea europeana. Daca s-au sesizat MIE si CNC, inseamna ca avem o problema. Trebuie sa o discutam si sa gasim solutii, spune Nicolaescu.

Cotroceniul vrea piata libera

Propuneri de modificare a proiectului Legii farmaciilor vor veni si de la Cotroceni. Consilierul prezidential Theodor Stolojan va trimite ministrului Nicolaescu propunerile de schimbare a proiectului. Urmarim cu interes Legea farmaciilor, avem anumite obiectii. Piata trebuie lasata libera, trebuie sa existe competitie, trebuie sa existe profit, spune Bogdan Chiritoiu, consilier al lui Stolojan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.