Problema Teatrului National de Opereta „Ion Dacian“, care in prezent isi desfasoara activitatea intr-o sala a Teatrului National din Bucuresti, pare a fi solutionata.

Ministerul Culturii si Cultelor a propus ieri ca Sala Omnia a Senatului sa treaca din administrarea Ministerului de Interne in administrarea MCC. Aceste aspecte se vor discuta, conform ministrului Iorgulescu, in sedintele de Guvern de astazi si de maine, iar ministrul Vladescu este de acord sa sprijine financiar cheltuielile aferente acestui proiect. Arhitectul Romeo Belea a declarat ca "Sala Omnia va fi supusa unor transformari nu mari, dar necesare. Se vor face anumite dotari pe care Teatrul de Opereta nu le avea: trape, culisante, doua buzunare care vor permite schimbarile de decor. Nu va exista o loja oficiala, iar in fosa de orchestra vor avea loc cei 45 de membri ai orchestrei. Sala va avea 500 de locuri, actuala are 460, iar la Teatrul Regina Maria erau in jur de 350 de locuri".

Pentru acest proiect, MCC va fi sprijinit de Primarie, pentru ca vor fi necesare anumite avize, anumite aprobari, iar lucrarile vor dura circa un an, un an si jumatate de la demararea lor. Costul lor este estimat la trei milioane si jumatate sau chiar patru milioane de euro.

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca in cadrul MCC se va discuta despre faptul ca Regelui Mihai I al Romaniei i-a fost respinsa cererea de retrocedare a Castelelor Peles si Pelisor. Referitor la situatia celor doua castele, dar si a celor 60 de hectare pe care le solicita, familia regala a trimis o notificare Ministerului Culturii, iar raspunsul trebuie dat in 60 de zile. "Sper sa ajungem pe cale amiabila la o intelegere, iar Peles sa ramana in circuit cultural, turistic. Lucrurile nu sunt simple, iar pe noi ne intereseaza sa reglam de o maniera convenabila aceasta situatie. Am analizat foarte serios obiectul revendicarii, iar aceasta solicitare, juridic vorbind, este perfect justificata. Vom demara discutii si cu autoritatea care reglementeaza aceasta situatie si cu cei de la Casa de avocatura", spune Adrian Iorgulescu.

Regele Mihai cere si retrocedarea Castelului Bran, dar trebuie tinut cont si de faptul ca statul roman a investit o suma considerabila in acest castel, in perioada 1957-1995, suma la care se adauga si cheltuielile de intretinere, dar si obiectele din interiorul castelului. O situatie asemanatoare este si cu Brukenthal, deoarece in muzeu exista obiecte cumparate de statul roman. De asemenea, 19 picturi care se afla acum la Muzeul National de Arta al Romaniei, vor fi inapoiate Muzeului Brukenthal. "Am negociat ce se va intampla dupa retrocedare. Ministerul Culturii si Consitoriul Bisericii Evanghelice vor discuta despre crearea unei persoane juridice care sa administreze in comun bunurile si cladirea, acestea fiind o parte a statului roman, si o parte a Bisericii Evanghelice", a spus Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC.

Andreea Grecu, directorul Administratiei Fondului Cultural National a lansat prima sesiune de finantare. Suma disponibila anul acesta este de 20 miliarde, iar anul viitor va fi intre 60 si 70 miliarde, ba chiar 80 miliarde lei vechi. Proiectul are caracter experimental, iar finantarea acordata se incadreaza intr-un procentaj de 50-90% din costurile totale. Domeniile pentru care tinerii creatori pot primi bani sunt diverse: arte plastice si arhitectura, patrimoniu cultural national, patrimoniu imaterial, activitati muzeale, dans, muzica, teatru, muzica, management cultural si formare profesionala.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.