Trei parlamentari ai Partidului Democrat au decis sa ceara modificarea articolelor din Codul penal cu privire la legitima aparare si violarea de domiciliu. Proiectul de lege depus de cei trei deputati apare la scurt timp dupa cazul crimei comise de Adrian Iovan, sotul celebrei creatoare de moda Romanita Iovan.

Actul normativ depus de cei trei pentru dezbatere doreste reglementarea mai clara a termenilor juridici. De asemenea, se doresc aceleasi pedepse pentru hotii care actioneaza noaptea, cat si pentru cei care actioneaza ziua.

Modificarea Codului penal elimina presupunerile

Principala schimbare pe care cei trei deputati o doresc se refera la eliminarea ambiguitatii. In momentul de fata, alineatul 3 al articolului 22 din Codul penal spune ca: "Se prezuma ca este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea".

In forma propusa de Buda, Zegrean si Oltean este eliminat termenul de prezumtie. Modificarea permite astfel victimelor unui hot sa actioneze fara ca apoi sa fapta lor sa fie discutabila. "Este in legitima aparare si acela care savarseste fapta pentru a impiedica sau respinge patrunderea fara drept a unei persoane intr-o incapere, locuinta, dependinta, loc imprejmuit tinand de aceasta sau pe o proprietate privata fara consimtamantul persoanei care le foloseste sau le detine in mod legal", se arata in textul depus de deputatii democrati. "Modificarile si completarile au ca scop principal clarificarea anumitor prevederi, astfel incat identificarea faptei si sanctionarea ei sa nu incumbe inexactitati si interpretari", spun initiatorii actului normativ in expunerea de motive.

Sanctiuni egale pentru agresorii de zi si de noapte

O alta modificare a Codului penal se refera la aplicarea unei pedepse mai mare pentru toti hotii. In legea veche era stipulata o pedeapsa marita pentru infractorii care savarseau o fapta pe timp de noapte. Parlamentarii democrati doresc sa elimine diferentele atunci cand este vorba despre violare de domiciliu.

In textul propus de cei trei deputati democrati este modificat alineatul 3 al articolului 208 din Codul penal. "In cazul in care fapta se savarseste de o persoana inarmata, de doua sau mai multe persoane impreuna, indiferent in ce perioada a zilei sau prin folosirea de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani", este propunerea lui Oltean, Zegrean si Buda.

Greseala din graba

In incercarea de a depune repede actul normativ la Camera Deputatilor, initiatorii au comis o eroare care este necesar sa fie reparata pana la adoptare. In vechiul text de lege se stipula faptul ca in cazul patrunderii fara drept in institutii publice sau in cazul unor infractiuni comise in conditii speciale (cu arme, grup organizat etc) actiunea penala se pune in miscare o data cu constatarea. Prin modificarea propusa de deputatii Ioan Oltean, Augustin Zegrean si Daniel Buda se vrea punerea in miscare a actiunii penale numai la plangerea partilor, fapt care ar ingreuna o buna parte din anchete. In cazul in care ar fi adoptate, prevederile ar intra in vigoare la 1 septembrie 2006, o data cu noul Cod penal.

Bogdan Iancu - "lectie" legislativa

Intreaga disputa pe tema violarii proprietatii private si a legitimei aparari au inceput dupa ce in dimineata zilei de 7 octombrie a.c. Bogdan Iancu, un recidivist de 27 de ani, a fost impuscat mortal de Adrian Iovan, sotul creatoarei de moda Romanita Iovan. Iancu se afla in casa celor doi probabil la furat, iar Iovan l-a impuscat in cap cu o pusca de vanatoare. Sora hotului, Mihaela Balanel, contesta rezultatele anchetei in acest caz si cere condamnarea sotului creatoarei de moda. In acelasi timp, sotii Iovan acuza presa de rea vointa si sustin ca din cauza mediatizarii prea largi viata lor a fost afectata.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.