Fostul premier Adrian Nastase a acuzat, ieri, actuala guvernare ca ar minti in ceea ce priveste reducerea obtinuta in cazul contractului de securizare a frontierei incheiat cu EADS.

Nastase a declarat ca "Daca acest contract era ilegal, atunci el trebuia anulat. Deci eu cred ca este una dintre minciunile actualei puteri, care a mintit si in ceea ce priveste fraudarea alegerilor, si in legatura cu Bechtel, si cu EADS, si sigur ca minciunile continua". Altfel, fostul premier a tinut sa se disculpe in fata oricarei acuzatii de coruptie: "E o chestiune de aritmetica: 650 milioane minus 524 milioane, cu oricata bunavointa as cauta sa vad daca se poate ajunge la 400 milioane, la 500 milioane, la un miliard, este foarte greu". Adrian Nastase a precizat ca diferenta ar fi "doar" de o suta de milioane de euro. "Diferenta este, evident, de o suta si ceva de milioane, si este determinata de faptul ca unele dintre proiecte sunt pe o suprapunere pe un program PHARE si acest lucru a fost sesizat inca din vara anului trecut si au inceput negocierile pentru clarificarea acestor elemente", a spus Nastase.

El a precizat ca in al doilea contract au fost modificate si unele aspecte tehnice, care au facut, implicit, ca pretul sa fie mai scazut. Potrivit lui Nastase, faptul ca timp de zece luni actualii guvernanti au facut declaratii "mincinoase" in legatura cu EADS, "nu a facut decat sa ne creeze probleme suplimentare in legatura cu indeplinirea obiectivelor pe care le aveam in ceea ce priveste securizarea frontierelor". Noul contract privind sistemul integrat de securitate a frontierei de stat a Romaniei, renegociat cu grupul EADS, a fost incheiat, valoarea acestuia fiind de 524,5 milioane euro, fata de minimum 650 milioane, prevazute initial, declara, saptamana trecuta, ministrul Administratiei si Internelor. In luna august 2004, fostul Guvern si grupul european de aeronautica si aparare EADS au incheiat un contract in baza caruia grupul european de aeronautica si aparare va furniza Romaniei echipamente si sisteme de supraveghere si de securizare a frontierei de stat. Valoarea contractului incheiat atunci si finantat de la bugetul de stat era de 650 milioane euro, cu optiune de subcontractare de inca 350 milioane euro.

In luna februarie, noul Guvern a anuntat ca termenii contractului vor fi renegociati, pentru a se evita suprapunerile anumitor prevederi contractuale cu cele convenite prin programele PHARE. Modul in care a fost incheiat contractul cu EADS a determinat conducerea Ministerului Administratiei si Internelor sa sesizeze Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la jumatatea lunii iunie. Unul dintre responsabilii pentru aceste "carente de fond si de forma, de natura sa prejudicieze eficienta achizitiei" si impotriva carora a fost formulata o plangere penala fiind fostul secretar de stat Toma Zaharia. Ulterior, presedintele Traian Basescu a semnat un decret privind incetarea raporturilor de serviciu dintre Ministerul Administratiei si Internelor si Anton Gagiu, fostul sef al Unitatii de management a proiectului de securizare a frontierelor, derulat cu firmele Bearing Point si EADS.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.