Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) declara razboi unor cercuri politice, despre care sugereaza ca ar avea interese conexe cu grupuri mafiote.

Chestionat de "Averea" cu privire la datoriile acumulate de firmele de protectie si paza, Sebastian Bodu a marturisit ca acestea nu vor scapa "chiar daca sunt ale ministrului X sau Y!" Declaratia socanta pe care seful ANAF a facut-o exclusiv reporterilor nostri, la sfarsitul ultimei conferinte de presa - care a avut ca subiect-cheie razboiul deschis dintre el si cluburile de fotbal - ne-a determinat sa cautam ce se ascunde in spatele ei. La ora acestei declaratii, Ministerul Finantelor nu publicase inca listele reactualizate cu datoriile contribuabililor mici si mijlocii, categorie in care se incadreaza firmele de protectie si paza. Din aceste considerente, am asteptat centralizarea datelor depuse pana la 30 septembrie. Din noile liste rezulta ca firmele de protectie si paza de la nivelul intregii tari au datorii uriase la bugetul de stat. Majoritatea "clientilor mari" sunt firme din Bucuresti, care au contracte grase incheiate cu partide politice, companii de stat sau oameni de afaceri influenti.

Datoriile acumulate de aceste firme depasesc 20 milioane euro, suma vehiculata in cazul cluburilor de fotbal. De pilda, la penultima evaluare a acestor datorii, respectiv 30 iunie 2005, una dintre aceste firme, "Dragon Star Guard", SRL aparea cu o restanta la bugetul de stat de aproximativ 51.925.000 lei noi, echivalentul a 14,4 milioane euro. Firma de paza in actionariatul careia figureaza - conform ultimelor date inregistrate la Registrul Comertului - "Romanian Holding Corporation" cu 75,8% si Dan Alistar cu 24,1% era la acea ora in executare silita. "Nucleul Dragon Star" era trecut ca debitor la bugetul de stat si prin firme-apendice. Pe lista publicata recent, "Dragon Star Guard" apare fara datorii. Surse din ANAF ne-au dezvaluit ca vechea firma ar fi fost vanduta unui fond de investitii strain, care s-a angajat sa acopere datoriile, si, in plus, statul ar fi executat silit si mai multe bunuri. "Nu am recuperat totul! E o chestie mai delicata", s-au rezumat sa declare reprezentantii ANAF cu privire la cazul "Dragon Star".

Datoriile companiilor care ofera servicii de securitate depasesc 20 milioane euro

Si grupul "Bidepa" figura la 30 iunie 2005 cu datorii enorme: "Bidepa Paza si Protectie" avea 22,8 miliarlei vechi de platit, dar pentru care a obtinut inlesniri, "Bidepa Alarm" inregistra un debit de 9,3 miliarde lei vechi, iar "Bidepa Security" SRL avea o datorie la buget de aproximativ 37 miliarde de lei vechi. Intre timp, datoriile grupului de firme care ii are ca actionari pe Pavel Constantinescu si pe Luminita Mihaela Constantinescu au crescut. "Bidepa" a fost infiintata in ’91, fiind prima firma romaneasca de paza si protectie care a trimis "mercenari" intr-una dintre cele mai fierbinti zone de conflict ale Globului: Irak. Azi, numai nucleul "Bidepa" inregistreaza la bugetul de stat datorii de peste 150 miliarde lei vechi, echivalentul a 4,1 milioane euro. Astfel, "Bidepa - Paza si Protectie" apare pe lista obligatiilor restante la bugetul de stat cu 25,6 miliarde lei vechi, "Bidepa Alarm" cu 25,5 miliarde, iar "Bidepa Security" 21,7 miliarde.

La bugetul asigurarilor sociale, firmele "Bidepa" acumuleaza datorii de peste 48 miliarde lei vechi, la bugetul asigurarilor pentru somaj 4,3 miliarde, iar pe "lista neagra" a restantelor catre asigurari de sanatate, grupul de firme "Bidepa" figureaza cu peste 21 miliarde lei vechi. Aceste cazuri nu sunt insa singulare. Lista firmelor de paza cu datorii la buget este extrem de lunga. Exemplificam astazi cu o parte dintre aceste firme:

- "Argus" are datorii cumulate catre statul roman de peste 6,1 miliarde lei vechi;

- grupul de firme "Cobra Security" (care include aici filialele Dobrogea, Transilvania si Muntenia) - peste 43 miliarde lei vechi;

- "Compania de Paza si Servicii Davi SRL" - 97 miliarde lei vechi;

- "Cameleon 2010" SRL - 17 miliarde lei;

- Agentia de Paza Arcadia - peste 10 miliarde lein vechi;

- "Compaco" SRL - peste 5 miliarde lei vechi;

- "Expert Security" - peste 3,2 miliarde lei vechi;

- "Dumitrache Paza si Servicii" SRL - aproximativ 3,1 miliarde lei vechi. Acestea sunt asadar cateva exemple dintr-o lista care cuprinde numele a sute de firme de profil. "Averea" a solicitat ieri reprezentantilor Ministerului Finantelor sa ne comunice ultimele date cu privire la datornici. Ni s-a raspuns insa ca informatiile de pe site-ul ministerului sunt oficiale si ca orice modificare a cuantumului unei datorii nu se va transmite mai devreme de 30 decembrie 2005. "Sunt date confidentiale, care tin de secretul fiscal. Luati datele din lista asa cum sunt prezentate. Nu putem sa va spunem daca intre timp vreunul dintre datornici a platit sau nu. E singurul nostru punct de vedere", au tinut sa ne precizeze oficialii Ministerului Finantelor. Reporterii "Averea" vor prezenta curand noi dezvaluri despre acest subiect.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.