Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu raman in acest fel presedinti la Camera Deputatilor si Senat

Curtea Constitutionala a decis ca revocarea din functie a presedintelui Senatului la propunerea unei treimi din numarul senatorilor, este neconstitutionala. Curtea a decis si ca revocarea nu poate fi propusa nici de jumatate plus unu din numarul senatorilor, asa cum era prevazut de noul regulament.
Motivatia Curtii Constitutionale este ca prin configuratia politica a fiecarei Camere se intelege compunerea rezultata din alegeri. Iar votul pentru presedintii celor doua Camere ar fi unul politic, vot care ar putea fi anulat doar in cazul in care grupul care a propus candidatul, ar cere revocarea politica.
Curtea Constitutionala a respins si modificarile la regulament privind revocarea presedintelui Camerei Deputatilor.

In termen de 45 de zile, Senatul si Camera Deputatilor ar trebui sa modifice articolele respinse de Curtea Constitutionala, pentru a le pune in acord cu dispozitiile Constitutiei. Modificarea regulamentelor celor doua Camere a fost propusa de coalitia de guvernare, care a sustinut ca noua configuratie politica din Parlament, ar trebui sa se reflecte si in conducerea Camerei Deputatilor si Senatului. Conducerea coalitiei a stabilit mai multe termene pana la care Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu ar fi trebuit schimbati din functii, insa nici unul din aceste termene nu a fost respectat.
Dezbaterea regulamentelor in cele doua Camere ale Parlamentului a blocat practic dezbaterile din Senat si Camera Deputatilor timp de o luna. Adoptarea modificarilor la cele doua regulamente a fost posibila doar dupa ce liderii majoritatii si cei ai opozitiei au ajuns la un acord ca noile texte sa intre in vigoare doar dupa pronuntarea Curtii Constitutionale asupra acestora.

53 de senatori si 134 de deputati ai PSD si PRM au semnat contestatii in care sesizau neconstitutionalitatea noilor regulamente.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.