Raportul Parlamentului European ce analizeaza stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE urmeaza sa fie prezentat saptamana viitoare de catre Pierre Moscovici, Raportor pentru Romania, Comitetului pentru Afaceri Externe a legislativului european. Raportul Moscovici este in mare parte asemanator cu cel din octombrie, al Comisiei Europene, iar deficientele identificate aici au fost deja aduse la cunostinta Romaniei, prin scrisoarea de avertizare primita saptamana trecuta.

Domeniile problematice indicate de raportorul european sunt administratia publica, functionarea sistemului judiciar, lupta impotriva criminalitatii, asigurarea unor raporturi transparente intre cetatean si institutiile statului. Ca si in raportul Comisiei, ni se cere sa acordam prioritate maxima combaterii marii coruptii, securizarii frontierelor si luptei impotriva traficului de fiinte umane si a drogurilor. Totusi, raportul spune ca Romania a facut progrese substantiale in ceea ce priveste libertatea de expresie, justitia, integrarea minoritatilor, protectia copilului si restituirea proprietatilor.

Prin acest document, Parlamentul European ii cere Comisiei sa fie asociat in totalitate unei eventuale decizii care ar duce la activarea clauzei de salvgardare.

In ciuda tonului general pozitiv al raportului, este totusi de asteptat ca acesta sa fie intampinat destul de critic de unii parlamentari europeni. Saptamana trecuta, presedintele acestei comisii, Elmar Brok, membru al Uniunii Crestin-Democrate, a declarat ca verificarea "capacitatii de cooptare" a UE de membri noi este un proces necesar ce trebuie sa aiba loc inaintea aderarii Bulgariei, Romaniei, Turciei si Croatiei. Olli Rehn, comisarul pentru extindere, a respins insa propunerea, declarand ca ar fi bine sa asteptam sa vedem daca UE poate sa depaseasca problemele interne si sa implementeze reformele propuse. "Un proces de extindere pregatit si dirijat cu grija constituie instrumentul politic cel mai eficient al UE", a declarat Rehn, citat de cotidianul german "Handelsblatt".

Estonia si Danemarca vor ratifica Tratatul curand

Estonia a anuntat ca va ratifica Tratatul de Aderare al Romaniei si Bulgariei la UE pana la sfarsitul anului.

De asemenea, Parlamentul danez va ratifica si el tratatul, dupa prezentarea in plen a acestuia, la inceputul lunii decembrie. Tratatul a fost ratificat pana acum de Slovacia, Slovenia, Ungaria, Cipru si Grecia, dar exista asigurari ca, pana la sfarsitul anului, acesta va fi aprobat si de Franta, Marea Britanie, Lituania, Letonia si Cehia.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.