Pentru a-i alunga mai repede pe feudali din spitale, ministrul Nicolaescu nu mai asteapta sa intre in vigoare noile legi ale Sanatatii. A gasit o alta metoda: directorii spitalelor cu datorii nejustificate vor fi demisi pentru management prost. Printre cei vizati se numara Sorin Oprescu, dar si alti 45 de directori de spitale din toata tara, care au acumulat datorii de mii de miliarde.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, vine cu o noua masura pentru a scapa de feudalii spitalelor din Romania, chiar inainte ca pachetul de legi pentru reforma sistemului sanitar sa fie finalizat. Astfel, in Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care s-a facut rectificarea bugetara pentru Sanatate este specificat ca plata integrala a datoriilor acumulate de spitale se va face numai dupa evaluarea si restructurarea conducerilor unitatilor respective.
Prin restructurare ma refer la schimbarea Consiliilor de Administratie si a directorilor care nu pot da dovezi ca nu vor mai face datorii pe viitor", spune Nicolaescu.

Spitalele lui Oprescu au datorii

Direct vizat de noile reglementari este Sorin Oprescu, director la doua spitale si senator PSD. Cel mai mare buget din Bucuresti il are Oprescu, la Spitalul Universitar si la Spitalul Elias. Pe locul doi este Spitalul de Urgenta Floreasca. Desi are cazuri mai complexe, Floreasca nu are datorii, iar Universitarul are", spune Cristian Vladescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Controlul structurilor de conducere din spitale urmeaza a se face de catre o comisie mixta, formata din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Finantelor si ai CNAS.

Decizia de a demite directorii se va baza si pe antecedentele lor in ceea ce priveste acumularea de datorii. Aflat de cealalta parte a baricadei, Sorin Oprescu nu pare mirat de aceasta reglementare: Nu e normal sa ma vizeze pe mine? Intotdeauna te duci la virf. Ii astept cu cea mai mare placere!. Pina acum, Oprescu a mai fost vizat de astfel de controale si totusi a ramas director de spital. Chiar atunci cind a fost acuzat de management prost de catre Ionel Blanculescu, ministrul Sanatatii in guvernul PSD.

Urmeaza ancheta ministerului

In opinia lui Oprescu, controlul prin care Nicolaescu vrea sa scape de feudali este doar o alta incercare de a ma da jos. A vazut ca nu poate cu legea spitalelor, si acum mai incearca o data. Cele mai mari datorii au fost facute de spitalele cu bugetele cele mai mari. Eu nu pot sa nu le mai dau bani, pentru ca nu vreau sa penalizez pacientul, dar trebuie sa schimbam conducerea, pentru ca nu am garantia ca la anul nu va face aceleasi datorii, spune presedintele CNAS.

Pina acum, directorul de spital nu putea fi schimbat de ministrul Sanatatii, dar prin Ordonanta de Urgenta de rectificare a bugetului s-a prevazut posibilitatea ca ministrul sa schimbe Consiliul de Administratie al spitalului.

In aceste conditii, Consiliul nou il poate demite imediat pe director. Inainte ca datoriile sa fie platite, 47 de spitale mari vor trebui evaluate pentru a se vedea cum s-a ajuns la acumularea datoriilor. Printre ele se numara Spitalul Universitar si Spitalul Sfintul Pantelimon din Bucuresti, dar si spitalele judetene din Tirgu-Mures, Timisoara si Constanta. Noi facem o verificare, nu o ancheta. Ancheta o face procuratura. Procurorul il prinde daca e infractor, noi il prindem daca e prost manager, adauga Vladescu despre modul in care vor fi verificate aceste spitale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.