Peste 18.000 de metri cubi de lemn furat - adica echivalentul unei suprafete de 33 de hectare de padure - au fost descoperiti la Ocolul Silvic privat Valea Sebesului din judetul Alba.

Conform prefectului judetului Alba, Cosmin Covaciu, lemnul era vandut printr-o retea in care ar fi implicati primari, politisti, padurari si agenti economici. Lemnele au fost descoperite in urma unei verificari a Corpului de Control al Prefectului, care au descoperit ca, in anul 2005, au fost emise 378 de acte de punere in valoare numai la persoane fizice pentru cantitatea de 27.875 mc material lemnos, desi fusese aprobata doar cantitatea de 15.857 mc. Valoarea prejudiciului se ridica la peste 36 de miliarde de lei vechi si, potrivit prefectului de Alba, avem de-a face cu cel mai mare furt de material lemnos din padurile judetului, din ultimii 15 ani. Covaciu sustine ca in zona muntoasa a judetului Alba exista o adevarata "cardasie intre primari, politisti, padurari si agentii economici din domeniul exploatarii lemnului", in urma careia cantitati impresionante de lemn dispar fara nici o urma.

"Aici e implicat si unul dintre cei mai mari agenti economici din tara, care achizitioneaza masa lemnoasa de la populatie si societati comerciale. In anii 2004-2005, a facturat in plus fata de documentele de provenienta o cantitate de 18.600 mc de material lemnos, ce provenea din taieri ilegale din padurile de pe Valea Sebesului. De asemenea, au fost descoperite nereguli si la Inspectoratul Silvic si Vanatoare Alba". Prefectul a anuntat ca a solicitat Ministerului Agriculturii si Politiei un amplu control in acest caz.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.