Peste 6.000 de masini si zeci de imobile au fost incendiate

Valoarea despagubirilor care trebuie acordate de companiile de asigurari cetatenilor, ca urmare a violentelor din Franta, din ultimele doua saptamani, se ridica la circa 200 de milioane de euro, a anuntat Federatia franceza a companiilor de asigurari (FFSA), citata de AFP.

"Totalul estimat al despagubirilor datorate in urma distrugerii bunurilor asigurate se situeaza in jurul valorii de 200 de milioane de euro, dintre care aproximativ 20 de milioane de euro numai pentru autoturisme", a precizat un reprezentant al Federatiei. Circa 5.800 de vehicule au fost incendiate si zeci de imobile sportive, scolare, comerciale sau antrepozite au fost distruse total sau partial in decursul celor doua saptamani de revolte care au cuprins suburbiile sarace si intens populate de imigranti.

In fata caracterului exceptional al acestor incidente, companiile de asigurari au anuntat, joi, ca ii vor despagubi integral pe proprietarii autoturismelor incendiate.
Prin comparatie, bunurile distruse in inundatiile din decembrie 2003 i-au costat pe asiguratori 700 de milioane de euro, cea mai mare suma platita, pana in momentul de fata, de companiile de asigurari franceze.

Politia franceza in alerta, pentru un week-end considerat decisiv

Politia franceza era in alerta maxima, ieri, mai ales la Paris, in pofida diminuarii violentelor din suburbii, in conditiile in care Franta se pregateste pentru un sfarsit de saptamana cu trei zile libere, comemorand sfarsitul primului razboi mondial, relateaza AFP. Dupa ce miercuri a fost instaurata starea de urgenta si au fost aplicate primele restrictii de circulatie, diminuarea violentelor a fost confirmata in noaptea de joi spre vineri.

In total, 463 de vehicule au fost incendiate in intreaga tara, fata de 1.400 duminica noapte, cand s-a inregistrat un apogeu al violentelor. Opt politisti au fost raniti la Lyon.Acalmia pare inca fragila pentru acest week-end prelungit, considerat "decisiv" de catre publicatia Le Parisien, marcat, vineri, de ceremoniile consacrate Armistitiului din 1918, la care participa si Jacques Chirac.Ceremonia, la care au fost mobilizate forte importante ale politiei, s-a desfasurat fara incidente in centrul Parisului, la cativa kilometri de suburbiile din nord.

Circa 3.000 de politisti au fost trimisi pentru acest sfarsit de saptamana la Paris, iar reteaua de transport in comun catre capitala a fost plasata sub supraveghere, potrivit politiei. Vanzarea en detail a carburantilor a fost interzisa in mai multe orase din Franta, printre care Paris, pentru a fi impiedicata fabricarea de cocteiluri Molotov.

In plus, cinci dintre cei opt politisti suspendati pentru ca au batut un tanar de 19 ani intr-o suburbie din nordul Parisului sau ca nu i-au impiedicat pe colegii sai sa faca acest lucru au fost deferiti justitiei, vineri, ceilalti trei fiind eliberati. Politistii au fost filmati de o echipa de televiziune, luni, in timp ce doi dintre ei loveau cu picioarele un barbat cazut la pamant.
Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, a justificat joi seara aceasta suspendare, prima de la inceperea revoltelor, declarand ca nu accepta nici o abatere de la reguli din partea politiei. Sarkozy, acuzat de numerosi tineri ca a alimentat criza prin anumite declaratii, si-a mentinut afirmatiile. "Sunt golani, pleava societatii, persist in aceasta declaratie", a subliniat el.

Chirac: restabilirea ordinii este "prioritate absoluta"

Restabilirea securitatii in Franta dupa 14 zile de violente reprezinta "prioritatea absoluta", dar acest obiectiv "nu este inca atins", a declarat, joi, presedintele Jacques Chirac, relateaza AFP. Chirac le-a cerut parintilor sa dea dovada de mai multa responsabilitate, subliniind ca "mult prea multi minori au participat la violentele urbane, adesea incitati de fratii lor mai mari".

Franta se afla "inca in perioada prealabila reinstaurarii statului de drept si a securitatii", a subliniat Chirac, in cadrul unei conferinte de presa sustinute cu ocazia celui de al 18-lea summit franco-spaniol, care a avut loc la Paris.
Acest lucru este "pentru mine o prioritate absoluta si am tinut sa-mi canalizez toate eforturile in acest scop, care inca nu a fost atins", a adaugat presedintele francez.

Politia a anuntat, joi dimineata, o diminuare a violentelor in intreaga tara, dar, totusi, aproape 500 de vehicule au fost incendiate, mai ales in provincie. "Indiferent de origini, suntem cu totii copii ai Republicii", a declarat Chirac, adaugand ca a luat "masurile care se impun" pentru restabilirea ordinii. Fiind intrebat in legatura cu expulzarea autorilor violentelor, masura ceruta de ministrul de Interne si criticata de opozitia de stanga, Chirac a declarat laconic ca "legea trebuie respectata".
El a justificat discretia de care a dat dovada de la inceputul crizei, explicand ca era momentul pentru actiune, in vederea restabilirii ordinii, si ca apoi va veni timpul pentru o "reflectie" asupra cauzelor violentelor. La randul sau, premierul spaniol, Jose Luis Zapatero, s-a pronuntat pentru "o toleranta zero fata de violenta".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.