Pesedistul Ioan Cozma si adjunctul sau liberal Vasile Voicu au facut pace pentru ca mai multe miliarde sa poate fi directionate de Consiliul local spre firmele rudelor edilului-sef.

Primarul si viceprimarul din oraselul vasluian Negresti au trecut peste faptul ca fac parte din partide aflate in conflict si au decis sa nu se certe atunci cand a venit vorba despre impartirea banilor publici. Pesedistul Ioan Cozma si adjunctul sau liberal Vasile Voicu au facut pace pentru ca mai multe miliarde sa poate fi directionate de Consiliul local spre firmele rudelor edilului-sef. Astfel, primaria a ajuns sa semneze mai multe contracte cu firma soacrei lui Cozma sau cu cea a sotiei acestuia. Toate intelegerile comerciale sunt atribuite in urma selectiei de oferta. In unele cazuri, specialistii primariei au facut eforturi pentru ca valoarea contractelor sa nu depaseasca 100.000 de euro, iar ei sa fie obligati sa organizeze licitatie publica.

Societatile "Instalrep" si "Comacons" din Negresti au prosperat pe banii primariei din localitate. Prima firma a apartinut fiului primarului Ioan Cozma, iar acum soacra acestuia se gaseste printre actionari. Cea de-a doua firma apartine chiar consoartei edilului-sef. Pentru ca are o familie asa de bogata, primarul s-a gandit sa isi cumpere o masina de lux pentru a-si desfasura activitatea. Astfel, institutia pe care o conduce a achizitionat un autoturism de un miliard de lei.

Afacerile facute de primaria orasului vasluian Negresti cu firmele rudelor edilului sef al localitatii sunt efectuate fara nici un fel de rusine. Personajele implicate in aceste combinatii recunosc faptul ca intre primarul Ioan Cozma si patronii Instalrep si Comacons exista relatii de "cumetrie", dar nimanui nu pare sa ii pese.

Afaceri cu soacra

In acest an, primaria din Negresti a incheiat cateva contracte cu firma Instalrep Construct. "A fost a baiatului si acum e a soacrei, dar de cand exista, aceasta firma a avut afaceri cu primaria", explica nonsalant primarul Cozma. El adauga faptul ca de achizitii se ocupa vicele Vasile Voicu. La randul sau, Voicu spune ca el nu semneaza, dar numele sau il regasim pe procesul verbal de receptie a lucrarilor pe care Instalrep Construct le-a facut la Sala de sport din localitate. Acolo a fost taiata o factura de 3,3 miliarde de lei, iar sefa Serviciului Investitii, Daniela Anghel, n-a spus ca pentru aceasta suma nu trebuia organizata o licitatie. "Pana intr-o suta de mii de euro se face selectie de oferta", spune ea cum a atribuit direct catre firma familiei Cozma contractul de la Sala de sport.

Oricum, legea achizitiilor publice este incalcata, nici unul dintre aceste contracte nefiind anuntat in Monitorul Oficial. In anul 2004, s-au semnat intelegeri de peste 32 de miliarde de lei, conform unui memoriu intocmit de mai multi cetateni ai localitatii.

Contracte ilegale cu firme datornice la stat

Alti bani publici sunt dirijati de tandemul Cozma - Voicu spre firma sotiei primului dintre ei. Astfel, termopanele care sunt achizitionate de primarie sau de institutiile subordonate acesteia provin de la societatea Comacons din Negresti. Modalitatea de atribuire este ca si in cazul Instalrep Construct, selectia de oferte sau negocierea cu o singura sursa. Singura problema in acest caz este reprezentata de faptul ca firma Comacons are datorii la stat. In mai 2004, Directia Generala de Finante Publice din Vaslui a emis titlul executoriu 3635/2004 pentru datoriile la bugetul statului pe care Comacons nu le achitase.

De cealalta parte, compania Instalrep Construct, care tot face afaceri cu primaria din Negresti, apare si ea pe lista datornicilor, publicata in septembrie 2005 de Ministerul Finantelor Publice. Firma la care actionar este soacra edilului este datornica la toate capitolele. La bugetul de stat are de dat 770 milioane de lei, la asigurarile sociale are de platit aproape 400 de milioane de lei, la bugetul asigurarilor pentru somaj are de plata 30 de milioane de lei, iar la bugetul asigurarilor de sanatate are o datorie de 220 milioane de lei.

Consiliul judetean a intrat si el in hora

Cu datorii totale la stat de aproape 1,5 miliarde de lei, firma Instalrep a primit bani si de la Consiliul Judetean Vaslui. In 2005, compania rudelor primarului din Negresti a primit 3 contracte in valoare totala de aproape un miliard de lei. Pentru toate cele trei lucrari preluate de Instalrep Construct de la CJ Vaslui nu s-a organizat o licitatie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.