Redefinirea prerogativelor prezidentiale si buget de 5% pentru Educatie: doua surprize pe care presedintele i le livreaza lui Tariceanu, invelite in ambalaj frantuzesc

Redefinirea prerogativelor prezidentiale si buget de 5% pentru Educatie: doua surprize pe care presedintele i le livreaza lui Tariceanu, invelite in ambalaj frantuzesc. Adica prin intermediul a doua interviuri acordate agentiei France Presse si cotidianului "Le Figaro".

Presedintele doreste referendum pina in octombrie 2006, pe tema modificarii Constitutiei, unul dintre subiectele acesteia fiind redefinirea prerogativelor presedintelui in raport cu premierul. Anuntul a fost facut intr-un interviu acordat Agentiei France Presse. Conform unor surse din cadrul Administratiei Prezidentiale, Basescu a mai acordat un interviu si cotidianului francez "Le Figaro", ocazie cu care ar fi calificat telefonul dat de premierul Tariceanu procurorului general drept "o presiune la adresa Justitiei". Tot ieri, si tot prin intermediul AFP, presedintele a anuntat ca doreste ca Educatia sa primeasca 5% din PIB.

Separatia prerogativelor in stat

Basescu doreste ca referendumul pe tema Constitutiei sa clarifice prerogativele sefului statului si pe cele ale prim-ministrului. Fara sa spuna direct ca doreste o republica prezidentiala, seful statului a dat de inteles destul de clar acest lucru. "Presedintele beneficiaza de o enorma legitimitate, fiind ales prin vot direct. El il numeste pe primul-ministru, dar apoi apar ambiguitati in exercitarea atributiilor", a declarat el pentru AFP. Presedintele doreste ca aceste clarificari constitutionale - inclusiv cea privind Parlamentul unicameral - sa fie supuse referendumului pina in octombrie 2006. "Face parte din prerogativele mele si voi continua sa fac presiuni asupra orientarii guvernului", a spus Basescu, facind aluzie la faptul ca PNL si Tariceanu sint impotriva modificarii Constitutiei. Seful statului si-a anuntat aceste intentii si la intilnirea cu reprezentantii societatii civile pe tema modificarii Constitutiei, care a avut loc ieri-seara. El a precizat ca va avea o runda de consultari si cu partidele neparlamentare.

Presedintele ataca bugetul

In discutia cu AFP, Basescu i-a mai dat o lovitura lui Tariceanu. El a declarat ca a cerut ieri guvernului sa gaseasca resurse pentru a asigura educatiei o finantare de 5% din PIB. "Sustin fara rezerve o majorare a bugetului educatiei la nivelul a 5% din PIB fata de cele 3,8% prevazute prin proiectul de buget pe 2006, cu conditia ca aceste fonduri sa nu mearga numai catre marirea salariilor, ci si catre modernizarea sistemului", a declarat presedintele pentru AFP. El a subliniat ca Educatia figureaza printre cele patru prioritati inscrise in programul de guvernare al Aliantei si ca aceasta "nu-si poate permite sa nu-si respecte angajamentele".

Presedintele se pozitioneaza astfel de partea sindicatelor din invatamint, care au declansat greva si care se aflau ieri in negocieri-maraton cu guvernul. Si, totodata, de partea PD, al carui ministru, Mircea Miclea, a demisionat in semn de protest fata de bugetul alocat Educatiei. La negocieri, PD a obtinut o majorare, dar nu cit sa atinga pragul de 5%.

Declaratiile presedintelui nu sint insa doar niste puncte de vedere. Seful statului a amenintat acum o luna ca, in anumite conditii, ar putea sa refuze sa semneze promulgarea bugetului, dupa ce acesta va fi adoptat de Parlament.

Presedintele nu-l lauda pe Tariceanu

Presedintele Traian Basescu a declarat aseara ca: "As face o mentiune - sa nu fie gresit inteleasa aceasta afirmatie a mea - tot timpul am vorbit despre un guvern al Romaniei performant si nu am clasificat vreodata prim-ministrii pe care i-a avut Romania din 1990 incoace. Vorbesc de cel mai performant guvern ca echipa".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.