Incepe vanatoarea de conturi externe Hartuiala politica, aplicarea legii intr-un mod fara precedent sau campanie de imagine? Ultimele actiuni ale investigatorilor romani in directia conturilor suspecte din strainatate ar putea imbraca toate cele trei aspecte.

Dupa atacurile teroriste din 2001, sute de conturi ale unor organizatii sau persoane suspectate ca ar avea legaturi cu Al Qaeda sau alte grupari teroriste au fost blocate in Statele Unite si in alte cateva tari. si giganti precum Enron, Yukos ori Parmalat, implicati in ultimii ani in scandaluri financiare, s-au trezit ca nu mai au acces la fondurile din banca. In Romania, o tara in care se vorbeste zilnic, de 15 ani, despre tunuri, comisioane, spalare de bani, despre operatiuni suspecte realizate in spatele unor off-shore-uri, practica blocarii de conturi a fost pana de curand ca si inexistenta.

Motivele pentru care autoritatile nu au uzat de acest instrument pot fi doar banuite. Am putea spune doar ca grupurile de interese atat de pomenite in ultima vreme si-au facut bine treaba. Impinsi de la spate de nevoia de a pune pe masa europenilor dosare consistente de coruptie si evaziune fiscala, oficialii romani fac primele tentative de blocare a conturilor celor aflati sub investigatii sau ale rau-platnicilor. Ca este sau nu o lovitura de imagine abil orchestrata, cert este ca ultimele decizii provoaca rumoare in zona gri si in cea neagra a economiei. In tara, au fost poprite conturile a mii de firme cu restante catre stat, iar 105 operatiuni bancare suspecte, in valoare de peste 18 milioane de euro, au fost suspendate incepand cu luna iunie 2004.

In strainatate, Corneliu Iacubov si-a vazut sub lacat cele doua milioane de dolari din Monaco, iar presa sustine ca in aceeasi situatie se gasesc conturile altor nume grele din lumea afacerilor si cea politica. De altfel, pentru investigatorii romani pare o revelatie destul de proaspata faptul ca banii negri se pastreaza si se spala mai degraba peste hotare decat acasa. Problema este ca procedurile de blocare a fondurilor si de dovedire a vinovatiei sunt complicate. Ironia unei astfel de anchete este ca, in lipsa unor probe incontestabile, cel suspectat si-ar putea lua revansa in fata statului tocmai prin intermediul justitiei.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.