Vasile Secares, fostul rector al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), si-a facut scoala privata sub sigla institutiei pe care a condus-o. A lasat 150 de tineri sa creada ca fac studii de masterat la o universitate de stat si astfel asociatia sa privata a strins din taxe in jur de 10 miliarde de lei.

Studentii au primit in schimb diplome fara acoperire. In afacere mai sint implicati analistul Cornel Codita si celebrul Willem Matser, acuzat de spalare de bani columbieni. Ministerul Educatiei cere ancheta penala.

Vasile Secares, fostul rector al Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative (SNSPA), si Cornel Codita, decanul Departamentului de Relatii Internationale din cadrul SNSPA, si-au infiintat o asociatie prin intermediul careia scoleau tineri chiar in universitatea pe care o conduceau. Asociatia Centrul de Studii NATO, patronata de cei doi, a incheiat un protocol cu SNSPA, astfel incit universitatea de stat se angaja sa puna, prin intermediul asociatiei, spatii, aparatura, dar si profesori, pentru tinerii dornici de a urma cursuri de master. Vasile Secares a semnat protocolul atit ca rector al SNSPA, cit si ca presedinte al asociatiei.

Bani de la SRI, SIE, MApN si MAE

Toata "afacerea" de sub cupola SNSPA a fost scoasa la iveala de un control facut in luna octombrie de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) la aceasta universitate. Chiar daca in cadrul SNSPA exista deja un Centru de Studii NATO, Cornel Codita si Vasile Secares si-au numit asociatia tot Centrul de studii NATO. "S-a creat in mod deliberat confuzie intre cele doua institutii cu aceeasi denumire de Centrul de studii NATO", se arata in raportul MEC. Reprezentantii ministerului care au facut controlul sustin ca masteranzii veniti prin asociatia lui Secares credeau ca sint cursantii Scolii Nationale de Stiinte Politice.

Cei care urmau cursurile in cadrul Asociatiei Centrul de Studii NATO erau angajati ai SRI, SIE, MApN sau MAE, iar programul de masterat era platit de aceste institutii. Cursurile durau trei luni si costau intre 1.500 si 2.000 de euro. "Acum, militarii platesc 2.000 de dolari, iar civilii, 2.000 de euro", spune Vasile Secares.

10 miliarde incasate de la cursanti

Asociatia Centrul de Studii NATO a scolit pina in prezent in jur de 150 de masteranzi. In total, din taxe, asociatia a strins peste 10 miliarde de lei. Conform acordului dintre asociatie si SNSPA, 90% din banii incasati pe masterele private au ramas la Asociatia Centrul de Studii NATO, iar 10% au mers la universitatea de stat. "In perioada 2003-2005 a fost stabilit cu certitudine prejudiciul in suma de 10.081.000.000 de lei", se arata in raportul SNSPA. Prejudiciul a fost confirmat si de Agentia Nationala de Administratie Fiscala, din cadrul Ministerului Finantelor Publice, insa Vasile Secares si Cornel Codita neaga orice fel de acuzatie.

Secares si Codita spun ca aveau acordul NATO

"Acest raport a aparut fara nici un control si nimic nu este adevarat. In primavara, a avut loc un control, iar raportul a avut concluzii rezonabile si parea sa se fi incheiat totul", spune Vasile Secares. In schimb, el recunoaste cum a infiintat asociatia si a folosit numele SNSPA pentru a-i instrui pe masteranzi la scoala sa privata. Diplomele pe care cursantii le-au obtinut poarta sigla SNSPA, desi Asociatia Centrul de Studii NATO nu este recunoscuta ca institutie de invatamint superior. "Atita timp cit asociatia colabora cu SNSPA, era normal sa folosim sigla SNSPA in documente oficiale si pe diplomele cursantilor. Noi am propus sa facem asociatia, iar NATO a fost de acord", spune Vasile Secares. In ceea ce priveste banii obtinuti pe cursuri, Secares sustine ca sumele au fost cheltuite pe materiale didactice, pe cazarea oaspetilor straini veniti sa tina seminarii, dar si pe vizita cursantilor la Cartierul General NATO. "Pe profesorii care tineau cursuri i-am platit din sponsorizari", ne-a declarat Secares. Colegul sau, Cornel Codita, contesta si el acuzatiile pe care MEC le aduce si se apara spunind: "Raportul reprezinta montarea unui caz impotriva a doi profesori care nu au facut altceva decit sa munceasca".

Studiile masteranzilor pot fi anulate

Conducerea Ministerului Educatiei sustine ca diplomele SNSPA emise prin asociatia lui Secares si Codita nu au valoare si vor fi anulate. In plus, MEC a cerut Curtii de Conturi sa faca un control amanuntit la SNSPA si, in cazul in care se vor constata nereguli, vor trimite rapoartele catre Parchetul General. "Din actele de control intocmite de comisiile de specialitati din cadrul Ministerului Educatiei la SNSPA, in perioada 2003-2005, rezulta existenta conflictelor de interese si a concurentei neloiale", se arata in raportul MEC.

In afacere a intrat si Willem Matser

Din consiliul director al Asociatiei Centrul de Studii NATO face parte si Willem Matser, fost consilier pentru Europa de Est al secretarului general NATO, Lordul George Robertson. Matser a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare, fiind acuzat de fals si uz de fals in documente. In cadrul acestei actiuni, el a fost suspectat si de spalare de bani, anchetatorii cercetind un transfer de 200 de milioane de dolari catre o firma timisoreana apartinind omului de afaceri roman Ovidiu Tender.

Generalul Codita, un traseist politic

Cornel Codita este sociolog, doctor in filosofie, analist politic, aproape vedeta de televiziune si general de brigada in rezerva. El a servit si regimul Iliescu, si regimul Constantinescu, din pozitia de consilier prezidential - pina in 1996 - si de consilier personal al ministrului Apararii - pina in 2000. A fost, alaturi de Ovidiu Trasnea, Ioan Mircea Pascu, Adrian Severin, Dan Mircea Popescu, Vladimir Pasti, Ioan Alexandru si Vasile Secares, unul dintre fondatorii Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, infiintata in 1990, pe structura fostei Academii "Stefan Gheorghiu".Dupa ce a dat PDSR pe PD, in 2000 s-a reorientat spre PER, fiind candidatul fara sanse al acestui partid la Primaria Capitalei.

Secares a tinut cu dintii de functie

Vasile Secares a fost profesor la Academia "Stefan Gheorghiu", iar dupa 1989, rector al SNSPA, din 1991 pina in 2004. El nu a mai primit un mandat la conducerea Scolii doar pentru ca ii interzicea legea. A incercat sa schimbe numele institutiei in Universitatea Nationala de Studii Politice, pentru a mai putea obtine un mandat de rector, apoi sa-si impuna un om in functie, dar a esuat. In 2002, Secares a fost in centrul unui scandal imobiliar. El locuia intr-o casa nationalizata, in cartierul Primaverii, pe care o cumparase de la ICRAL, desi legea nu-i permitea. Proprietarul de drept, Alexandru Hodos, si-a revendicat proprietatea in instanta, dar i s-a dat dreptate abia la CEDO. Statul roman a fost somat fie sa-i inapoieze casa lui Hodos, fie sa-l despagubeasca pe acesta cu 215.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.