Romania si Bulgaria au primit ieri un mesaj extrem de favorabil din partea presedintelui Parlamentului European, Josep Borell, care considera ca amanarea aderarii la UE a celor doua state nu are sens.

Declaratia vine la o zi dupa scrisorile de avertizare trimise de Comisia Europeana prin care se cere rezolvarea problemelor restante pana la primavara. Borell a apreciat ca Romania si Bulgaria "vor fi mai bine pregatite la 1 ianuarie 2007 decat la 1 ianuarie 2008", iar tratatul de aderare este "ilogic", in conditiile in care cele doua tari se vor integra oricum in UE, cel mai tarziu in 2008.

Intr-o declaratie, citata de BBC si Mediafax, Borell apreciaza ca amanarea aderarii nu ar incuraja reformele, ci ar provoca doar dezamagirea populatiei.
Parlamentul European nu va avea decat rol consultativ intr-o eventuala amanare, dar multi diplomati sunt de aceeasi parere cu Josep Borell, comenteaza BBC, adaugand insa ca ei doresc sa mentina presiunile asupra Romaniei si Bulgariei pana in ultimul moment, pentru a obtine maximum de reforme in urmatoarele luni cruciale. Dincolo de declaratia lui Borell, exista inca voci critice la adresa Romaniei, atat in Parlamentul European, cat si in guvernele UE. Bucurestii si Sofia mai au de trecut un test important, acela al ratificarii tratatului de aderare, document care nu este valabil fara semnatura tuturor Celor 25.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.