Curtea Constitutionala a respins ieri legea de despagubire a Regelui Mihai pentru Domeniul Peles, sustinand ca suveranul roman nu poate avea parte de un regim privilegiat in raport cu fostii proprietari.

In acelasi timp, in cazul in care Regele este pus pe lista de asteptare a fostilor proprietari, este foarte posibil ca, potrivit noilor legi de restituire a proprietatilor confiscate de comunisti, Majestatea Sa sa beneficieze de recuperarea in natura si integrala a Domeniului Peles, precum si a altor imobile care au apartinut familiei regale. Exact invers de cum dorise initial fosta putere. Avocatul Regelui, Adrian Vasiliu, ne-a declarat ca hotararea Curtii Constitutionale il indreptateste sa se adreseze instantelor, potrivit Legilor proprietatii, in fata carora va solicita retrocedarea in natura a imobilelor ce i-au fost confiscate.

Legea pe care Curtea, dominata de oamenii PSD, a declarat-o ieri ca fiind neconstitutionala - la cererea PRM - , fusese adoptata de Guvernul PSD. Ea nu punea in discutie restituirea Castelului Peles, a Pelisorului sau a Foisorului. Membrii familiei regale aveau dreptul sa organizeze doar evenimente in complex, dar ramanea deschisa publicului. Numai o cabana de vanatoare, Vila Cavalerilor, era redata fostului monarh. Domeniul ca atare fusese evaluat la 30 milioane euro, o suma sub pretul real. PSD a tot clamat ca despagubirea acordata pentru domeniul de la Sinaia este expresia reconcilierii statului roman cu Regele Mihai. Insa, cum era doar o Ordonanta de Urgenta, legea a fost respinsa de PSD si PRM in Parlament, pentru ca apoi sa fie contestata la Curtea Constitutionala de PRM. Reconcilierea cu monarhia ramane, din nou, in Romania, doar o vorba in vant.

In cazul in care actualele autoritati nu vor retroceda rapid averea regala, se poate spune ca la Bucuresti sunt inca valabile deciziile statului comunist - alungarea Regelui Mihai si confiscarea bunurilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.