Bruxelles-ul a trimis, ieri seara, Romaniei, o noua scrisoare de avertizare, asa-numita „Early Warning“

Bruxelles-ul a trimis, ieri seara, Romaniei, o noua scrisoare de avertizare, asa-numita "Early Warning", la doua saptamani dupa publicarea Raportului de monitorizare, care cere autoritatilor sa ia masuri ferme impotriva coruptiei, inclusiv la nivel inalt si atrage atentia ca este nevoie de eforturi importante pentru aplicarea reformei sistemului juridic si accelerarea reformei administratiei publice. Securizarea frontierelor ramane in continuare o problema, la fel ca si protectia mediului.

Scrisoarea Comisiei Europene da Guvernului un termen de sase luni, pana la urmatorul Raport de monitorizare, din primavara 2006, pentru a rezolva problemele semnalate la 25 octombrie. In caz contrar, Romania risca activarea clauzei de amanare, care impinge cu un an, pana in 2008, data aderarii.

Documentul de trei pagini, care se afla pe masa primului-ministru, este construit pe concluziile raportului comisarilor europeni. Se constata ca Romania indeplineste criteriul politic, dar sunt necesare eforturi sporite pentru implementarea reformei sistemului juridic si pentru intensificarea luptei impotriva coruptiei, inclusiv la nivel inalt. De asemenea, Bruxelles-ul solicita intarirea reformei administrative.

Din punct de vedere economic, scrisoarea Comisiei Europene constata ca Romania este o economie de piata functionala, dar cere continuarea reformelor structurale, pentru ca tara sa faca fata competitiei pe piata comunitara.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.