Peste 200 de angajati ai Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare, judetul Dolj, au intrat ieri dimineata in greva, dupa ce au aflat ca unitatea va fi desfiintata.

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat sambata, in cadrul unei vizite la Craiova, ca in urma unei discutii cu ministrul justitiei, Monica Macovei, a decis inchiderea spitalului. Angajatii Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare au aflat din presa ca vor ramane fara locuri de munca si au hotarat sa-si sisteze activitatea in cursul zilei de ieri, nemultumiti de hotararea luata de ministrul sanatatii.

"Am hotarat impreuna cu ministrul justitiei sa inchidem acest spital"

In cadrul conferintei de presa sustinute sambata la Craiova, Eugen Nicolaescu a fost foarte rezervat in declaratii cu privire la soarta bolnavilor si a personalului de la acest spital. "Am hotarat impreuna cu ministrul justitiei sa inchidem acest spital. Acolo este un consum foarte mare de resurse financiare care nu se justifica. In prezent nu stiu sa va spun data la care vom inchide acest spital", a precizat ministrul Nicolaescu. Intrebat de jurnalisti care va fi soarta bolnavilor si cea a angajatilor, ministrul nu a facut nici un fel de declaratie, sustinand ca acum se lucreaza la documentele pentru inchiderea celui mai mare spital de neuropsihiatrie din tara. In cadrul conferintei, directorul Directiei de Sanatate Publica Dolj, dr. Dan Eugen Mogos, si prefectul judetului, Nicolae Giugea, nu au facut declaratii cu privire la hotararea ministrului sanatatii.

Vestea cum ca acest spital isi va inchide portile a fost primita ieri dimineata de personalul medical si ingrijitorii institutiei dupa ce au privit la televizor declaratiile ministrului Nicolaescu. Nici unul dintre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj nu i-a anuntat oficial. "Am vazut la televizor si prin ziare ca spitalul va fi desfiintat. La inceput nu ne-a venit sa credem asa ceva. De ce? Asta e intrebarea pe care ne-am pus-o toti. Si inca ne-o mai punem, pentru ca nu este posibil asa ceva. Ce a vrut sa spuna domnul ministru cand a spus ca noi nu justificam fondurile cheltuite?", a declarat liderul de sindicat al personalului medical, Marcela Ticu.

300 de angajati vor ramane pe drumuri

In prezent, 300 de cadre medicale si ingrijitori isi desfasoara activitatea in Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare. Nimeni insa nu stie ce se va intampla cu acesti oameni care isi vor pierde locul de munca. Pentru unii dintre ei, salariul castigat aici este singura sursa de venit a familiei. Ieri dimineata, cum au auzit vestea, au refuzat sa-si mai desfasoare activitatea si au declansat greva spontana. Au blocat poarta de acces in spital cu o ambulanta si au pus un bener mare pe gardul spitalului, pe care era inscriptionat "Greva spontana". Directorul Spitalului de Neuropsihiatrie, Viorel Oprescu, a refuzat sa paraseasca biroul, sa stea de vorba cu angajatii si a ramas mai tot timpul langa telefon, in speranta ca va primi ceva oficial de la Ministerul Sanatatii. Directorul DSP Dolj, Dan Eugen Mogos, a declarat ieri dimineata ca acest protest este ilegal si oamenii nu ar trebui sa-si faca probleme atata timp cat nu exista un act oficial care sa dovedeasca faptul ca acest spital isi va inchide portile. In prezent, in spital sunt internati aproximativ 450 de bolnavi, dintre care 150 sunt cu incadrarea juridica savarsind acte antisociale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.