Basescu a recunoscut aseara ca stia despre telefonul dat de premier procurorului general in ziua retinerii lui Patriciu. Dat de gol de Tariceanu, Basescu si-a exprimat ieri regretul ca, in luna iunie, a negat public ca ar fi existat o asemenea interventie.

"Eu i-am spus domnului Basescu ca l-am sunat pe procurorul general sa ma informez", a declarat Tariceanu la Realitatea TV, in cadrul emisiunii "100%". "I-am spus, cred ca la doua sau la trei zile dupa ce s-a consumat retinerea. Si am discutat cu presedintele si l-am intrebat si pe el daca stie care sint motivele retinerii". Din spusele lui Tariceanu rezulta ca respectiva discutie a avut loc pe la inceputul lunii iunie. Numai ca, intr-un interviu acordat la finele aceleiasi luni cotidianului "Romania libera", Basescu declara cu totul altceva. Intrebat daca l-a sunat Tariceanu pe Ilie Botos sa intervina pentru Dinu Patriciu, seful statului raspundea: "Nu l-a sunat nimeni".

"Regret declaratiile incorecte"

"Regret declaratiile incorecte din luna iunie. Am considerat ca nu trebuie declansat un scandal politic, dar, cind mi s-a parut potrivit, am facut un apel public, avertizind ca sint grupuri de interese in jurul guvernului". Basescu a declarat insa ca, de fapt, primul care l-a sunat a fost procurorul general Ilie Botos, care i-a relatat despre telefonul lui Tariceanu chiar in dimineata in care l-a primit.

"La sosirea lui Tariceanu in tara, l-am invitat la mine. Am considerat ca este un conflict intre puterea executiva si cea judecatoreasca si i-am cerut unuia sa-si vada de treaba si celuilalt sa aplice legea", a povestit presedintele. El a explicat ca, informindu-l pe el, Botos "a facut recurs la arbitrul constitutional", dar considera ca telefonul lui Tariceanu nu a fost corect. "Simplul fapt ca s-a dat un telefon e incorect", a spus el.

Barometrul Macovei

In apararea sa, premierul a recurs la Monica Macovei ca barometru de masurat corectitudinea, desi aceasta a spus ca "acel telefon nu trebuia dat". "O cunoasteti pe Monica Macovei, multi oameni o cunosc. Monica Macovei, daca ar fi constatat ca este o ingerinta a mea in actul de justitie, fiti convins ca si-ar fi dat demisia", a declarat el.

Nu-i normal, dar e firesc

"Mie personal nu mi se pare normal sa primesc telefoane de la oameni politici care sa se intereseze de dosare aflate in lucru. Procurorii nu au nici un fel de obligatie sa informe-ze Executivul despre investigatiile pe care le desfasoara. Doar ministrul Justitiei poate sa ceara Parchetului informatii cu caracter general, de exemplu date statistice", a declarat ieri procurorul general Ilie Botos.

Cu toate ca nu i s-a parut normala aceasta conversatie, lui Botos i s-a parut normal sa nu informeze Consiliul Superior al Magistraturii despre existenta ei, motivind ca aceasta nu a avut nici un fel de consecinte asupra anchetei in cazul Petromidia. Botos l-a contrazis pe Tariceanu, spunind ca nu a mai avut alte conversatii pe tema dosarelor aflate in lucru la Parchet, cum ar fi RAFO sau Sechelariu.

Spre deosebire de Botos, seful CSM, Dan Lupascu, a declarat ieri ca ar prefera sa nu afle din presa despre astfel de incidente, ci chiar de magistratii care primesc telefoane. Doi inspectori ai CSM investigheaza deja cazul. Daca se va constata ca s-a adus o atingere independentei justitiei, aceasta ar putea fi considerata o incalcare a Constitutiei. O asemenea acuzatie din partea CSM ar putea duce la incheierea carierei premierului.

Liberalii fac apel la SRI

Radu Stroe, presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, a remis ieri o adresa catre acest serviciu, solicitindu-i sa precizeze daca a existat o cerere legala de supraveghere operativa a telefoanelor premierului Tariceanu si a procurorului general Ilie Botos sau ale convorbirilor dintre cei doi. In cazul in care a existat o astfel de cerere, Radu Stroe mai solicita sa afle cine a fost beneficiarul ei.

"Vrem sa aflam cum a ajuns informatia privind convorbirea dintre premier si procurorul general in posesia dnei Udrea sau a altei persoane care, ulterior, a informat-o pe fosta consiliera prezidentiala", a declarat presedintele Comisiei Parlamentare de Control a activitatii Serviciului Roman de Informatii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.