In infruntarea pentru Mitropolia Ardealului dintre Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba-Iulia, si Laurentiu Streza, episcop de Caransebes, miine va avea de fapt loc o lupta intre doua curente divergente din BOR.

Ramas vacant dupa moartea IPS Antonie Plamadeala la sfirsitul lunii august, scaunul de mitropolit al Ardealului a declansat in BOR o lupta fara precedent, in care fiecare dintre cele 156 de voturi ale Colegiului Electoral Bisericesc poate fi decisiv. Iar miza nu o reprezinta doar scaunul de mitropolit, caci victoria uneia sau alteia dintre tabere va avea repercusiuni si la desemnarea viitorului patriarh.

Streza, sprijinit de IPS Daniel

Laurentiu Streza are o sustinere puternica din partea IPS Daniel, Mitropolitul Sucevei si Bucovinei. Cei doi au multe elemente in comun, precum studiile teologice facute inainte de 1990 in strainatate si viziunea declarat ecumenista, insa o posibila victorie a lui Streza miine l-ar putea transforma intr-un centru de putere invincibil in BOR.

Fiind fost preot de mir, cu cinci copii, trecut la monahism destul de recent, dupa ce a ramas vaduv, Streza nu are perspective serioase de a sari din functia de mitropolit la cea de patriarh, marind astfel sansele lui IPS Daniel de a-i lua locul lui Teoctist. Streza poate primi o bila neagra pentru nepotismul pe care l-a promovat la Facultatea de Teologie din Sibiu, unde preda si si-a adus si trei dintre copii.

Andreicut il are pe IPS Anania

De cealalta parte, PS Andrei Andreicut este sustinut de IPS Bartolomeu Anania de la Cluj, prea in virsta pentru a candida el insusi, insa cu influenta asupra PF Teoctist. Initial inginer de cai ferate, lui Andreicut ii atirna greu colaborarea cu Securitatea. "Pactul" l-a semnat in 1983, pe cind era preot de mir celibatar la Turda, insa, sustine el, "dupa 12 ore de presiuni inimaginabile". Un lucru mai putin cunoscut despre Andreicut este acela ca provine si a fost crescut intr-o familie greco-catolica, iar acum se pozitioneaza radical fata de problema greco-catolica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.