Tranzactiile bursiere dubioase cu actiuni Rompetrol - care constituie probabil cel mai complex dosar al Parchetului General - au fost aduse la cunostinta procurorilor inca din luna mai 2004 de catre Serviciul Roman de Informatii. Dosarul a fost initial la Parchetul National Anticoruptie dupa care a fost trimis la Directia de Investigare si Combatere a Crimei Organizate. Pe linie informativa, acuzatiile aduse persoanelor implicate in acest dosar sunt mult mai grave decat cele oficiale, ale Parchetului.

Astfel, despre Dinu Patriciu se afirma ca a desfasurat aceste actiuni din pozitia de detinator de informatii privilegiate - presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol - urmarind cresterea artificiala a pretului actiunilor prin manipularea pietei de capital. In informarile provenind de la Serviciile Secrete se mai arata ca presedintele Rompetrol a initiat un plan prin care viza tranzactionarea pe piata a unor pachete de actiuni pana la un volum total de maxim 10% din capitalul companiei, lansand ordine de vanzare sau cumparare la preturi prestabilite intre acesta si alte persoane din cercul sau de relatii.

Conform informatiilor primite de procurori, anterior primei zile de tranzactionare a actiunilor, Dinu Patriciu le-a solicitat partenerilor sai de afaceri, Verestoy Attila si Pantis Sorin (reprezentantul intereselor familiei Voiculescu) sa introduca, inca de la inceputul sedintei, ordine de cumparare de actiuni de volum mare, care sa se execute in conditiile ordinelor de vanzare pe care cel in cauza le lanseaza.

Este vorba de pretul de 116 lei / actiune, de 3 ori mai mic decat corespunzator estimarilor specialistilor din domeniu. Principalii cumparatori din sedinta din 7.04.2004 au fost Voiculescu Camelia Rodica, Verestoy Attila, Dinu Patriciu etc. De asemenea, au mai beneficiat de aceste tranzactii si Calin Popescu Tariceanu, Sorin Rosca Stanescu. Unul dintre cele mai dubioase aspecte din aceasta afacere il constituie aparitia unei societati, Saltville Limited Cipru, infiintata chiar la inceputul anului 2004 si care a cumparat numai putin de 1 miliard de actiuni la pretul de doar 116 lei / actiune.

De mentionat faptul ca in aceasta afacere acest off-shore nici nu a alimentat - potrivit practicilor bursiere - contul de numerar inainte de cumparare, astfel incat brokerul nu avea dreptul sa achizitioneze actiunile. Aceasta societate a revandut actiunile cumparate catre Voiculescu Camelia, Verestoy Attila si Sorin Rosca Stanescu. De mentionat faptul ca in aceasta afacere apar mai multe societati tip off-shore, precum si o serie de cetateni straini.

Ancheta procurorilor este in curs si, printre alte masuri, in momentul de fata se verifica traseul banilor obtinuti din aceste tranzactii. Practic, Oficiul National pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor verifica conturile bancare ale mai multor politicieni si oameni de afaceri romani, apropiati omului de afaceri Dinu Patriciu.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.