Camera Comunelor a Parlamentului Marii Britanii a adoptat in a doua lectura proiectul de lege de ratificare a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.

La dezbatere au participat doar circa 40 dintre cei 646 de deputati, cati numara Camera Comunelor, dar tonul a fost in general unul de sprijin, desi au aparut si semne de intrebare.

Guvernul britanic lauda progresele inregistrate

Raportul guvernului a fost prezentat de ministrul adjunct de externe, Douglas Alexander, care a laudat progresele inregistrate de Romania si Bulgaria, mai ales in domeniul economic. Douglas Alexander a dat exemplu pentru Romania reducerea inflatiei de la 100 la suta la sfarsitul anilor '90 la 8 la suta anul acesta, precum atragerea celor mai multe investitii dintre tarile Europei de sud est.

Ministrul s-a referit si la raportul de monitorizare al Comisiei Europene, unde se face referire la clauza de salvgardare, adica posibilitatea de amanare a aderarii cu un an. Ministrul a recomandat in concluzie un vot pozitiv, exprimandu-si increderea ca Romania si Bulgaria pot adopta masurile necesare pentru a putea adera la 1 ianuarie 2007. Urmeaza a treia lectura in Camera Comunelor, dupa care proiectul merge la Camera Superioara - Camera Lorzilor.

Dreptul de acces la piata muncii din Marea Britanie
In dezbaterile ce au urmat, putinii deputati prezenti au pus intrebari si au atras atentia asupra unor aspecte extrem de importante, cum ar fi dreptul la acces pe piata muncii. Deputatul Keith Vaz, fost Ministru pentru Europa al Partidului Laburist, a cerut guvernului sa acorde dreptul de acces la piata muncii din primul moment cetatenilor din Romania si Bulgaria, asa cum a acordat acest drept inca de la 1 mai 2004 celor zece tari care au aderat atunci.
Ministrul Douglas Alexander a spus ca o decizie va fi luata anul viitor, daca dreptul de munca va fi acordat de la momentul aderarii sau va fi amanat cu un termen, care poate merge pana la perioada maxima de 7 ani.

Importul de coruptie din Romania

Mai multi deputati au ridicat, in legatura cu necesitatea securizarii frontierelor, problema Republicii Moldova. Un deputat al Partidului Conservator de opozitie a intrebat reprezentantul guvernului daca stie ca in Republica Moldova "exista un milion de persoane care fie au, fie au dreptul sa ceara cetatenia romana". Iar un coleg de al sau a intrebat ce face Uniunea Europeana ca sa ajute Romania, dat fiind faptul ca in Moldova vecina se afla "o republica independenta, Transnistria, condusa de elemente criminale".

Deputatul Conservator Anthony Steen, dupa ce a povestit impresiile sale din vizita intreprinsa in Romania, a spus ca o aderare in 2007 ar fi recomandabila. In acelasi timp el a atras atentia ca Romania este o "zona de tranzit si de origine a traficului de persoane" si a cerut ridicarea unor "ziduri chinezesti" odata cu aderarea Romaniei pentru a impiedica importul coruptiei de acolo.

"Romania si Bulgaria nu au alta optiune"

Dar poate cea mai pasionata pledoarie pentru aderarea Romaniei si Bulgariei in 2007 a apartinut deputatului Laburist, Doug Henderson, fost ministru adjunct de externe. Reamintindu-si de o vizita la Bucuresti in noiembrie 1997, el a spus ca Romania a suferit mult sub regimul comunist, pe care el l-a caracterizat mai mult ca "fascist". "Pentru noi aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana nu e o chestiune de viata si de moarte", a spus Doug Henderson, care a adaugat ca pentru cele doua tari nu exista o alternativa la Uniunea Europeana si o garantie ca nu se vor mai intoarce vreodata la un regim comunist sau neofascist.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.