„Crocodilul“ este ultimul cuvint introdus in dictionarul UE privind coruptia din Romania. Ambasadorul britanic Quinton Quayle are copyright pe „crocodilul“ romanesc, „gras si smecher“, gata sa distruga navoadele anticoruptie.

Printre lighioanele din ograda coruptiei din Romania, ambasadorul britanic Quinton Quayle a introdus ieri o noua specie: crocodilul. "In apele romane exista nu numai pesti, ci si o reptila periculoasa… Acesta este crocodilul, un pradator inteligent si abil. Gras si smecher, acesta s-a obisnuit sa manince bine si sa traiasca in apa murdara. Singurul lucru de care ii este frica crocodilului este ca apa in care traieste sa fie curatata", a spus Quayle.

"Crocodilului" lui Quayle nu-i pasa de legislatia anticoruptie: "El nu se teme de navod, si mai mult, poate chiar sa il distruga. Singurul lucru de care ii este frica crocodilului este ca apa in care traieste sa fie curatata. Atunci el ar deveni vizibil si vulnerabil", a spus ambasadorul britanic care e optimist si crede ca apele "incep sa se limpezeasca". Declaratia facuta cu ocazia inceperii activitatii Directiei Generale Anticoruptie a readus in discutie epitetele la adresa coruptiei din Romania.

Poftiti la "pesti"…

Moda "pestilor" a fost introdusa in primavara anului trecut de catre comisarul european pentru extindere, Guenther Verheugen. "Trebuie prinsi pestii mari si nu plevusca", a indemnat acesta atunci cind a facut referire la activitatea PNA de la acea vreme. Expresia a fost preluata de toata presa ori de cite ori problema coruptiei intra in discutie. Calificativul a fost insa utilizat si de oficiali, seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele, permitindu-si chiar sa il citeze pe Verheugen in probleme de ihtiologie.

…si la "rechini"

La citeva zile dupa declaratia lui Verheugen, baroneasa Emma Nicholson supralicita la Bucuresti. "Pestii" treceau de prima tinerete, devenind "rechini". Pradatorul i-a ramas drag Emmei Nicholson si un an mai tirziu, cind l-a pomenit intr-un interviu pentru "Cotidianul". "Exista inca rechini care inoata fericiti in apele coruptiei. Ei trebuie vinati si exterminati", a spus aceasta.

Ambasadorul copywriter

Quinton Quayle nu se afla in fata primei sale figuri de stil atunci cind vorbeste despre Romania. Ambasadorul britanic compara anul trecut procesul reformei din Romania cu tentativa de a pune in miscare o masina: "Vad aici o multime de tineri, energici si hotariti, care imping masina romaneasca din toate puterile pe autostrada catre Bruxelles. Insa sint si oameni care ar trebui sa puna umarul la impinsul masinii, dar care stau degeaba si nu dau nici un ajutor.

Sint unii oameni care, in loc sa impinga masina, stau in ea si ii lasa pe altii sa munceasca. Unii pot chiar pune frina sau pot incerca sa impinga masina in directia gresita. Cred ca cei mai rai sint cei care, in loc sa impinga masina, sustrag benzina sau fura bucati din autovehicul pentru propria folosinta". •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.