Romania nu mai are acord cu Fondul Monetar International. Ieri, FMI acriticat dur politica Executivului. Guvernul s-a ales insa cu mai bine de 5 miliarde de euro in plus, pentru 2005 si 2006, cu care nu se stie ce va face.

FMI a lansat un atac extrem de dur asuprapoliticilor economice ale cabinetului Tariceanu. Bugetul pe 2006 este nerealist. ModificarileCodului fiscal nu vor duce la o crestere semnificativaa veniturilor. Romania risca sa intre in UE cu o competitivitate slabita. Tintele de inflatie nu pot fi atinse daca se continua actuala politicaeconomica. Acestea sint citeva dintre concluziile misiunii FMI in Romania, al carei sef a anuntat ieri incetarea acordului. Astfel, guvernul arela dispozitie circa 1,4 miliarde euro de cheltuit in ultimul trimestru din 2005, iar in 2006 poate dispunecum doreste de banii din privatizare, sume estimate la peste 5 miliarde euro.

Boardul de directori al FMI va fi informat ca prezentul acord inceteaza din acest moment, a declarat ieri Emanuel van der Mensbugghe, seful echipei de negociatori ai Fondului. El a mai spus, de asemenea, intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri la BNR, ca: "Din septembrie 2004 si pina acum, nu am reusit sa facem nici o revizuire a actualului aranjament".

Buget nerealist, politici economice gresite

Politica economica a guvernului Tariceanu a fost aspru criticata de reprezentantul FMI, care a spus ca mixul de politici este inadecvat si proiectul de buget este nerealist. Cu actuala pozitie in materie de politici, Romania risca sa intre in UE cu o competitivitate slabita, dezechilibre macroeconomice in crestere, servicii de sanatate si invatamint care se deterioreaza si importante decalaje in infrastructura materiala - sustine FMI. "Desi recunoastem dificila sarcina a autoritatilor in elaborarea unui buget prudent, proiectul de buget pe 2006 este nerealist, astfel incit este probabil ca deficitul efectiv sa depaseasca cu mult tinta de 0,5% din PIB."

Fondul recomanda guvernului sa nu arunce cu bani

Reprezentantul FMI spune ca guvernul intentioneaza sa faca o rectificare bugetara in plus, fapt care va conduce la subminarea eforturilor BNR de tintire a inflatiei. "Relaxarea semnificativa prevazuta in politica fiscala din ultimul trimestru se va adauga presiunilor inflationiste si va submina sarcina deja dificila a BNR", se arata in comunicatul FMI. Guvernul dispune in acest moment de un excedent bugetar de 0,8% din PIB, iar daca se respecta pentru anul in curs deficitul de 1% prognozat, bugetul ar putea beneficia in plus de 1,4 miliarde de euro.

Salariile din sectorul public au crescut peste masura

FMI nu a cerut inghetarea salariilor, sustine reprezentantul Fondului, dar spune ca guvernul a sarit calul la majorari, sporind presiunile inflationiste. "Cu o inflatie de ordinul unei singure cifre, frecventele cresteri de salarii in sectorul public (nu mai putin de patru in ultimele 12 luni), care au ridicat salariile cu pina la 50% fata de sfirsitul lui 2004, nu mai sint corespunzatoare. Desi salariile in sectorul public sint scazute, ritmul rapid al cresterilor salariale a contribuit, impreuna cu reducerea impozitului pe venit, la presiunile inflationiste."

Scaderea inflatiei este pe muchie de cutit

Misiunea este de parere ca BNR trebuie sa isi consolideze rapid credibilitatea fata de angajamentul sau de tintire a inflatiei. Recenta relaxare a pozitiei monetare, cu rate ale dobinzii real negative, a contribuit la cresterea rapida a creditelor in lei. Fara o schimbare de politica si sprijin puternic prin politica fiscala si salariala, este greu de vazut cum se va putea reduce inflatia, sustine Fondul.

Reactii la rupere

Majoritatea analistilor economici se asteptau la ruperea acordului cu Fondul. Toti considera ca nu este o tragedie. In schimb acum este important ca Guvernul sa nu scape din friu deficitul bugetar si cel de cont curent, pentru ca altfel cresterea inflatiei este sigura.

Varujan Vosganian - Cererile FMI erau inacceptabile

Cel mai important lucru este ca noi, in lipsa acestui acord, sa ne continuam actiunea de tintire a inflatiei. Anul acesta va fi un deficit sub 1%. Cererile pe care le-au facut FMI, cresterea TVA si excedentul bugetar, au fost de neacceptat de noi. Cred ca la anul deficitul bugetar va fi de 0,7%.

Daniel Daianu - Era inevitabil

Parerea mea este ca era inevitabila aceasta rupere, din moment ce FMI pleda pentru deficit zero si guvernul nu avea de unde. Daca ar fi marit TVA, atunci ar fi avut venituri mai mari. Trebuie facut in asa fel incit conduita in politica sa arate ca sintem constienti de faptul ca exista pericole. Trebuie sa nu crestem deficitul bugetar mai mult decit s-a stabilit, adica 0,5% pentru 2006. Nu inseamna ca, daca am rupt relatiile cu FMI, trebuie sa deschidem baierele pungii.

Bogdan Baltazar - Excedentul era o aberatie

Era de asteptat, daca tinem cont de cerintele FMI, cum ar fi sa avem buget excedentar. Era o aberatie. Mi s-au parut lipsiti de masura. Nu m-as panica. Cred ca deficitul de 0,5% va fi foarte rezonabil.

Ionut Popescu - Nu e o tragedie

Nu e bine, dar asta nu inseamna ca moare lumea. Economia va reactiona la fel ca si pina acum. Nu e o tragedie. Vrei un deficit mai mare, atunci vei avea parte de o inflatie mai mare. Eu cred ca noi platim cu timp. In 2004 nu am intrat in UE, ni s-a spus sa mai asteptam un timp. Probabil ca deficitul va fi de 1% la anul. Asta inseamna ca va creste inflatia. Nu moare nimeni daca inflatia va fi de 6,4% in loc de 5,5%, asa cum se preconizeaza pentru 2006.

Ilie Serbanescu - Acum conteaza sa nu sarim caii

Nu-i nimic. Acum conteaza sa nu sarim noi caii: adica sa nu scapam din friu deficitul de cont curent, iar daca ne grabim cu cresterea deficitului bugetar, automat creste si inflatia. Bugetul pe care l-au prezentat autoritatile romane celor de la FMI a fost unul rezonabil. Eu nu cred ca vor sari calul.

Mihai Tanasescu - Vor da cu bani in populatie

Se pune in miscare scenariul pe care il anticipam: guvernantii vor da cu bani in populatie, ceea ce va arunca tara in criza, in perioada urmatoare. Mai este posibil ca aceste masuri populiste sa aiba ca finalitate cresterea increderii populatiei in actualul guvern si, automat, in primavara vom avea anticipate. Mai mult ca sigur, deficitul bugetar va fi mai mare de 1%, iar raportul pe care Comisia Europeana il va da in primavara va fi devastator.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.