Fiul cel mic al Ceausestilor, Valentin Ceausescu, impreuna cu avocatii sai, a facut, ieri, valva la instanta suprema. In spatele unor plangeri indreptate impotriva solutiilor date de procurori, Valentin Ceausescu doreste sa puna mana pe bunurile care au apartinut parintilor sai. Prin avocatii sai Valentin s-a plans judecatorilor instantei supreme de faptul ca averea familiei Ceausescu a fost confiscata dupa evenimentele din decembrie ’89. Mai mult, fiul cel mic al Ceausestilor s-a plans ca "i s-a luat tot si ca nu s-a facut nimic in ultimii 15 ani", atat fata de el, cat si fata de raposatul sau frate, Nicu.

Ieri, Valentin Ceausescu (foto) s-a plans judecatorilor pentru doua ordonante ale procurorilor Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Jusitie, una din anul 1996 si alta din 2001. Valentin Ceausescu a fost acuzat de autoritatile post-decembriste de subminarea economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Nedumerirea fiului Ceausestilor a pornit nu de la actele de urmarire penale efectuate asupra lui ci, asa cum a declarat avocatul Paula Iacob, asupra procurorilor care au "indraznit" sa-l cerceteze.

Mai exact, el vrea sa afle cine sunt acei procurori care au efectuat pe numele lui acte de urmarire penala. Actele prin care i-au fost aduse cele doua acuzatii, subminarea economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, au fost semnate, la acea data, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, si de actualul membru al CSM, Alexandru Tuculeanu. Plangerea a fost apreciata atat de catre avocatii sai, cat si de procurorii de sedinta, ca fiind una extrem de complexa, deoarece in spatele legilor se ascund lucruri mult mai complexe.

Averea familiei Ceausescu

Demersul lui Valentin Ceausescu facut, ieri, alaturi de celelate demersuri facute de el si sora lui, cum ar fi deshumarea fostilor dictatori, lasa sa se inteleaga ca cei doi vor sa afle nu doar misterul lichidarii sotilor Ceausescu, ci sa si recupereze o parte din imensa avere a acestora. Prin cele doua ordonante emise de procurori, Valentin acuza statul roman ca a fost deposedat de bunurile pe care le reclama acum in mai multe instante din tara.

In alta ordine de idei, tot in sedinta de ieri, Valentin Ceausescu a tinut sa acuze autoritatile de faptul ca a fost arestat ilegal in vremurile tulburi ale lui decembrie 1989. Judecatorii instantei supreme au hotarat ca se vor pronunta asupra cererii facute de Valentin Ceausescu in privinta celor doua ordonante emise pe numele lui, in care este acuzat de subminarea economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor.

Trecutul lui Valentin

Fizician atomist de profesie, Valentin Ceausescu a lucrat inainte de decembrie ’89 pe Platforma de la Magurele. Numele sau este legat mai ales de echipa de fotbal Steaua, pe care a iubit-o si a sprijinit-o foarte mult, pana la castigarea Cupei Campionilor Europeni in ’86. A fost casatorit cu fiica lui Petre Borila, lider comunist. Casatoria lui nu a convenit dictatorilor, sotia lui Valentin a fost expulzata, impreuna cu copilul lor, in Canada.

Dupa 1990, el a obtinut o hotarare definitiva, prin care Muzeul National de Arta al Romaniei a fost obligat sa-i restituie unele bunuri. Intr-un alt dosar, cel al imobilului in care a locuit pana in decembrie ‘89, de pe strada Arhitect Cerchez nr.16, din Capitala, Valentin Ceausescu va trebui sa faca dovada ca a locuit in acea casa de protocol. De asemenea, Valentin Ceausescu mai are obligatia sa dovedeasca ca bunurile pe care le revendica acum i-au apartinut in realitate si ca acestea nu au intrat in posesia sa in mod abuziv.

Fiul cuplului Ceausescu a introdus aceasta actiune in instanta, dupa ce procurorii l-au gasit nevinovat intr-un dosar in care fusese anchetat alaturi de sora lui, Zoia Ceausescu. Valentin a cerut ca magistratii sa pronunte o decizie prin care reprezentantii Muzeului National de Arta al Romaniei sa fie obligati sa-i redea tablourile, volumele de carte, portelanuri si alte bunuri de uz casnic, care au fost confiscate in decembrie ‘89, din imobilul de pe strada Arhitect Cerchez nr. 16 si trecute in patrimoniul statului roman.

De-a lungul timpului, Valentin Ceausescu a formulat mai multe plangeri referitoare la abuzuri ce ar fi fost savarsite in timpul anchetei si la legalitatea arestarii sale intre ianuarie si martie 1990. Totodata, fiul lui Nicolae Ceausescu a deschis un proces civil prin care cere restituirea in totalitate a bunurilor confiscate, inclusiv a cinci tablouri de mare valoare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.