Un nou megascandal privind operatiuni de contrabanda cu armament pentru state din nordul Africii a explodat la Bucuresti. Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGP au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Ghita, sub acuzatia ca a intermediat un transport de subansamble de grenade antitanc, fara sa detina licenta de export.

Adrian Ghita este patronul firmei "Armexim Grup" din Bucuresti si fiul celebrului generalul de brigada in rezerva de la trupele de Securitate, Grigorie Ghita, condamnat in cazul "Masacrul din ?89 de la Otopeni". Politistii sustin ca in luna octombrie a anului 2003, Ghita jr. ar fi transferat 52.000 de componente de grenade antitanc in valoare de aproximativ 650.000 de dolari de la uzina bulgara "Arsenal Co" catre o societate egipteana, respectiv "Sakr Factory".

Autoritatile romane ii imputa lui Ghita faptul ca nu ar fi respectat dispozitiile privind operatiunile de import-export. Cu toate ca este cercetat penal, constituie un mister faptul ca fiul fostului comandant securist este anchetat in stare de libertate. Politistii nu l-au acuzat pe Ghita jr. de evaziune fiscala, in conditiile in care, atat in 2003 cat si in 2004, acesta a raportat o cifra de afaceri de circa 200.000 de dolari, in conditiile in care valoarea subansamblelor trecute prin firma sa se invarte in jurul sumei de 650.000. Drept urmare, tranzacitia nu a lasat nici o urma in contabilitatea "Armexim Grup".

Generalul de brigada (r) Grigorie Ghita, tatal traficantului de arme, a ocupat, pana in decembrie 1989 functia de comandant al trupelor de Securitate la Otopeni. In ianuarie 2003, generalul a fost condamnat la sase ani de inchisoare, in dosarul "Otopeni". Acesta a fost acuzat ca, in data de 23 decembrie 1989, ar fi fost unul dintre coordonatorii unei diversiuni in urma careia au fost masacrati 50 de militari, iar 13 au fost raniti.

Concret, la acea data, militarii pusi sa apere Aeroportul Otopeni au fost informati de superiori ca un grup de "teroristi" urmeaza sa atace obiectivul. In acelasi timp, trei camioane pline cu militari au fost trimise de la Campina, ca ajutoare, in sprijinul celor care, teoretic, se luptau cu "teroristii". Ca urmare a dezinformarii, cele trei camioane au fost intampinate cu un adevarat torent de foc. Mai mult, de pe urma tragicului incident au avut de suferit si mai multi civili, angajati ai aeroportului. Chiar daca au reusit sa scape cu viata, acestia au fost prinsi si batuti crunt de militarii convinsi ca au pus mana pe dusmanul infiltrat.

Generalii Grigorie Ghita si Dumitru Draghin, precum si maiorul Ionel Zorila nu au stiut sau nu au transmis mai departe informatia ca, militarii din Campina sunt de fapt ajutoare. In 2003, generalii Ghita si Draghin au fost in cele din urma condamnati la sase, respectiv opt ani de puscarie, in timp ce Zorila s-a ales cu numai patru ani.

La scurt timp, Grigorie Ghita a fost gratiat printr-un decret semnat de Ion Iliescu. Daunele materiale si morale, cifrate la aproape 25 miliarde lei, au fost achitate din bugetul MApN. Reporterii "Averea" l-au cautat ieri pe Adrian Ghita la sediul declarat al firmei, o vila (foto) din buricul Capitalei, situata langa Arcul de Triumf. Acolo ne-a intampinat generalul de brigada (r) Grigorie Ghita. El a refuzat sa comenteze afacerile cu armament invartite de fiul sau.

"Despre afacerea cu grenadele vorbiti cu fiul meu", ne-a declarat fostul sef al trupelor de securitate de pe Aeroportul Otopeni. In plus, generalul Ghita a recunoscut ca nepotul sau si, implicit, varul lui Adrian Ghita, este colonelul Mihai Ghita, seful sectiei SRI din Slatina. Cu un tata devenit legenda a fostei Securitati si un var cu grad de colonel si functie de comanda in cadrul SRI, afaceritul Adrian Ghita este scos din anonimat de specialistii in fraude economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.