Printul Michael Andrew Sturdza este cercetat penal pentru trafic si consum de stupefiante. El a fost prins in cadrul unei operatiuni de mare anvergura care s-a desfasurat in anul 2003. Cu toate acestea, amanunte despre reteaua de traficanti de droguri care aprovizionau o serie de copii de bani gata cu heroina si ecstasy nu au "rasuflat". Ancheta care l-a vizat pe printul Sturdza s-a derulat in secret.

"Sunt consumator ocazional de canabis si ecstasy. (...) Doza mea de canabis era de aproximativ doua-patru grame pe saptamana", recunostea in declaratia data la procuror pe data de 3 noiembrie 2003.

Ancheta l-a determinat pe print sa se mute de la Scoala Nationala de Stiinte Politice Bucuresti, unde era student, la Universitatea "Stefan cel Mare" din Suceava. El s-a inscris in anul al III-lea la specializarea engleza-romana si la inceput a stat in camin cu alti patru colegi de scoala. "Am vazut Occidentul, am muncit in domeniul informatic, dar nimic nu se compara cu reintoarcerea la elementul primordial", declara la momentul respectiv Michael Andrew Sturdza, incercand sa ascunda motivul plecarii sale de la Bucuresti in Moldova.

Prin Rezolutia din 03.11.2003 din Dosarul 156/P/2003, procurorul Bogdan Voicu de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a expus faptul ca "Sturdza Michael Andrew, in repetate randuri, in cursul anului 2003, a cumparat, detinut si consumat diferite cantitati de canabis", se arata in actul intocmit de anchetator. Procurorul a dispus inceperea urmarii penale.

Transformat din inculpat martor

In aceeasi zi, anchetatorul intocmeste un proces-verbal prin care printul drogat este de acord sa dea o declaratie asistat de avocatul ales. "In cursul anului 2003, prin intermediul unui coleg de facultate, pe nume Cristopher, cetatean polonez, l-am cunoscut pe un baiat caruia ii spunea Kuki. Cristopher este consumator de droguri, respectiv de canabis. Eu consum si ecstasy. Drogurile le procuram prin intermediul lui Cristopher", sustinea Sturdza junior. La aproape doi ani din momentul in care a dat aceasta declaratie, printisorul a devenit, din inculpat, martor. In momentul de fata, pe rolul Tribunalului Municipiului Bucuresti, in Dosarul 1337/2005 apar sase inculpati, trei martori cu avertisment de amenda si patru martori simpli, printre care si printul Sturdza. "A fost o cauza complexa. In afara de canabis si ecstasy, au fost semnalate si cazuri de trafic de cocaina, ketamina sau THC, o sinteza a marijuanei care nu a mai fost semnalata de atunci in Romania", spune acum procurorul Bogdan Voicu.

Viata zbuciumata

Presat de anchetatori, Andrew Michael Sturdza s-a vazut nevoit sa plece din Bucuresti. Decanul Facultatii de Litere din Suceava, Ioan Horia Barleanu, spunea la vremea respectiva ca rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" isi daduse acceptul ca Sturdza sa se mute acolo si sa sustina examene de diferenta pentru ca baiatul vrea sa aprofundeze studiile in zona de unde se trag stramosii sai.

Acum, profesorul povesteste ca descendentul domnitorului Mihai Sturdza al Moldovei nu a dat nici un examen la facultatea sa, pentru ca apoi sa se mute la Facultatea de Istorie Geografie. "Acum si-a deschis un internet-cafe in oras. El a venit aici pentru ca familia sa a mostenit o mosie la Salcia. Tatal sau este profesor universitar la Madrid, in Spania", spune Barleanu.

In 2000, printul s-a aflat la un pas de moarte. La intrarea in Bucuresti, el a pierdut controlul volanului si s-a izbit de un copac de pe marginea drumului. Autoturismul Chevrolet condus de print a ars in intregime, iar Andrew a fost internat in spital cu traumatism cranio-cerebral, in vreme ce prietena sa, Sabina Cucu, a fost internata cu mai multe arsuri de gradul II si III.

Progenitura de rege si general

Michael Andrew Sturdza face parte din ramura Mavrocordat a familiei. Este fiul lui Paltin Sturza si stranepotul generalului Gheorghe Avramescu, unul dintre comandantii armatei care a efectuat ofensiva pe frontul de est. Tanarul care are probleme cu drogurile este de asemenea stranepotul lui Mihai Sturdza, fostul ministru de externe al Romaniei in perioada celui de-al doilea razboi mondial. El este urmasul domnitorului Mihail Sturdza, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Iasi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.