Tariceanu va primi, la sfirsitul acestei saptamini, un set de scrisori de avertizare semnate chiar de Olli Rehn. Cheia aderarii la timp ramine lupta anticoruptie, iar Scheele a amintit ieri acest lucru

De data aceasta, scrisorile de avertizare au un impact mult mai mare. Cele din luna iunie au fost trimise la nivel de director general al Comisiei catre seful misiunii diplomatice romane din Bruxelles. Cele care vor ateriza in weekend pe masa guvernului vor fi semnate de Olli Rehn si adresate direct premierului Tariceanu, ne-a explicat Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii. "E un semnal foarte important din partea Comisiei", ne-a declarat Orban. "Ca urmare a Raportului, Comisia ne atrage atentia ca in aceste domenii trebuie sa intensificam la maximum eforturile pentru a fi gata la 1 ianuarie 2007."

Sapte stegulete rosii

In ce priveste continutul scrisorilor, Leonard Orban se asteapta sa fie vorba de "cele sapte domenii identificate de maxima atentie in Raport, adica cele sapte stegulete rosii". Dintre acestea, doar lupta anticoruptie si securizarea frontierelor pot amina aderarea Romaniei cu un an, celelalte referindu-se la clauzele generale, care ne pot aduce penalitati sau blocari de fonduri europene, a precizat secretarul de stat.

Pestii cei mari la racoare

Securizarea frontierelor e un obiectiv mai degraba tehnic, ce implica alocarea de mari resurse financiare. Lupta contra coruptiei la nivel inalt va fi piatra de incercare a campaniei de aderare la UE in 2007. Raportul a identificat "vointa politica" a actualului guvern de a combate coruptia, dar a constatat lipsa de rezultate. "Nu poti lupta impotriva coruptiei doar prinzind citiva pesti mari. Dar daca nu prinzi nici macar un peste, se creeaza impresia ca nimeni nu incearca", a declarat ieri seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele. El i-a dat dreptate lui Basescu, care spusese ca "judecatorii si procurorii au soarta Romaniei in miini". Scheele a tinut totusi sa mentioneze ca "nu este un semnal pentru o vinatoare de vrajitoare. Este un semnal pentru ca sistemul judiciar romanesc sa-si faca treaba in mod corect".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.