Ziua in care vin americanii se apropie. Adjunctul ambasadorului american la Sofia, Jeffrey Levine, spune ca bazele militare americane din Romania si Bulgaria vor fi conduse de un comandament comun

Aproximativ 5.000 de militari americani vor fi instalati, anul viitor, in citeva obiective militare din Romania si Bulgaria, in cadrul planului Pentagonului de infiintare a unor baze noi, mobile, in Europa de Sud-Est. Adjunctul ambasadorului american la Sofia, Jeffrey Levine, a declarat pentru AP ca militarii vor fi instalati in baze militare comune, in cele doua tari: 2.700 in Bulgaria si 2.300 in Romania.

Instalatiile militare comune din Bulgaria vor fi amplasate in baza aeriana militara "Bezmer", din apropierea orasului Yambol, si in poligonul "Novo Selo", de linga orasul Sliven, alese - datorita pozitiei lor favorabile - in apropiere de Portul Burgas. In Romania, viitoarele baze militare americane vor fi amplasate in zona oraselor Constanta, Babadag si Fetesti, potrivit declaratiilor facute luni de catre presedintele Traian Basescu. Diplomati occidentali au declarat ca trupele SUA vor stationa in Romania si Bulgaria pe principiul rotatiei la sase luni, fiind posibil ca, intr-o anumita perioada, numarul militarilor sa fie diferit.

"Statele Unite poarta discutii atit cu Romania, cit si cu Bulgaria privind posibilitatea desfasurarii de facilitati militare pe teritoriile acestor tari. Cu exceptia unui numar restrins de personal, nu se preconizeaza desfasurarea de personal militar american permanent nici in Romania si nici in Bulgaria. Prezenta personalului militar american va varia in timp, depinzind de mai multi factori, inclusiv de excercitiile planificate. Negocierile fac parte din programul "Global Defense Posture Review", ne-au declarat ieri reprezentantii biroului de presa al Ambasadei SUA la Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.