Ministrul Agriculturii a anuntat ca testele pentru depistarea virusului gripei aviare vor fi realizate pentru fiecare localitate in parte * Pana la sfarsitul anului din fiecare sat al Romaniei vor fi prelevate cate 30 de probe

Testele pentru depistarea virusului gripei aviare vor fi realizate pentru fiecare localitate din Romania, iar in judetele din estul si sud-estul tarii vor fi recoltate pana la 600 de probe de la pasari vii pe saptamana, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, informeaza Mediafax. "Vor fi recoltate saptamanal si analizate serologic 600 probe in fiecare din cele 9 judete situate in zona de supraveghere", a spus Flutur.

El a precizat ca este vorba de localitati din judetele Tulcea, Constanta, Braila, Galati, Calarasi, Ialomita, Vaslui, Iasi si Botosani. In acelasi timp, va creste si numarul testelor realizate la nivelul intregii tari, urmand ca in fiecare sat sa fie prelevate circa 30 de probe pana la sfarsitul anului. "Vrem sa trimitem reactivi la directiile sanitar-veterinare din toate judetele, unde sa poata sa fie facute analizele serologice", a mentionat Flutur.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat ca in urmatoarele zile vor fi trimise 10 loturi de pui si rate la Ceamurlia de Jos, unde a fost depistat primul focar de gripa aviara, pentru noi teste privind o eventuala prezenta a virusului. De asemenea, vineri se va face dezinfectia finala la Maliuc, celalalt focar de gripa aviara. In ceea ce priveste probele de la lebada gasita langa localitatea CA Rosetti trimise pentru analize suplimentare in Marea Britanie, Flutur a precizat ca primele analize virusologice au iesit negative, insa se va face o noua verificare pentru a diagnostica tipul virusului.

Ajutor american

Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Agentiei SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), acorda asistenta financiara imediata in valoare de 500.000 USD pentru a sprijini Romania in eforturile de combatere a raspandirii gripei aviare, a anuntat ieri Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al ambasadei.

Asistenta financiara din partea SUA va acoperi pregatirea agricultorilor privind modul in care pot identifica boala atat la animalele salbatice, cat si la cele domestice, precum si echipamentele de protectie pentru a-i ajuta sa colecteze pasarile moarte in siguranta.

Mai mult, USAID va oferi echipamente si provizii pentru a ajuta Guvernul Romaniei sa izoleze si sa dezinfecteze zonele in care s-a identificat virusul gripei aviare. De asemenea, asistenta financiara va ajuta guvernul sa educe populatia privind modul in care sa identifice pasarile si animalele suspecte, sa munceasca in siguranta avand in preajma pasari domestice si sa previna raspandirea bolii de la pasari la oameni.

Hotii de animale speriati de virus

Hotii de animale din judetul Tulcea s-au lasat de meserie, din cauza gripei aviare, informeaza Rompres. Anul trecut, in aceasta perioada, lucratorii Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) primeau zilnic reclamatii din cauza ca tulcenilor din diferite comune li se furau animale din gospodariile proprii, autorii acestora fiind atat din judetul Tulcea, cat si din Constanta. "In perioada aceasta, nu avem nici un caz semnalat si este foarte posibil ca hotii sa se fi reorientat spre alte zone sau sa se fi renuntat la asemenea practici", a declarat, luni, inspectorul Daniela Condrea, din cadrul IJP.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.