Cei doi medici dentisti arabi, scoliti in Romania si arestati de serviciile secrete israeliene, si-au pledat ieri nevinovatia in fata judecatorului, la Tribunalul districtual din Haifa. Procesul doctorului Abd el Saalam Zidan (36 ani), din Kfar Manda, din Galileea, si dr. Nazmi Hassin (35 ani) va continua, cei doi acuzati, cetateni israelieni, fiind privati de libertate.

Ei sunt acuzati ca intre anii 1994-2003 au fost recrutati de miscarea fundamentalista islamica Hamas. Nazmi Hassin a urmat chiar si cursuri de spionaj si manuire de explozibile la Istanbul, in Turcia, si ambii au fost de acord cu savarsirea de acte teroriste in Israel.

Recrutarea lor de catre Hamas a avut loc in Romania, la inceputul anilor '90, in timpul studentiei lor. "Shabak"-ul (serviciile secrete interne israeliene) a stabilit ca Zidan a transmis Hamas-ului o lista cu studenti arabi din Romania potential recrutabili. Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi doctori ar putea sa primeasca pedepse de 20-30 de ani de inchisoare.

Cei doi inculpati au respins acuzatiile. Iosef Amar, avocatul lui Nazmi Hassin, a declarat presei ca clientul sau neaga orice apartenenta la vreo organizatie terorista, si nu face nici un fel de politica. El e proprietarul catorva cabinete dentare, unde trateaza arabi si evrei, deopotriva. E adevarat, a spus avocatul, in anii de studentie in Romania, mai precis in 1993, Hassin a fost apelat de diferite organizatii islamice din lumea intreaga, dar nu pentru a-l recruta in vreo organizatie terorista, ci scopul a fost pur religios. Ziad Zidan, tatal celuilalt inculpat, a declarat ca in 1998, fiul sau a fost contactat pentru a fi inregimentat in Hamas, dar a refuzat.

"Sa fim lasati in pace, lupta arabilor israelieni trebuie sa se desfasoare doar prin mijloace legale, a declarat Ziad Zidan. Orice incercare a Hamas-ului de recrutare a arabilor cu cetatenie israeliana ne va lovi din greu si nu va fi utila". Serviciile secrete israeliene considera ca arabii israelieni reprezinta o "tinta atractiva" pentru organizatiile fundamentaliste islamice. In ultimii ani, de pilda, Iranul si Hezzbollah au reusit sa recruteze cativa arabi cetateni ai Israelului. E cazul sa li se retraga, imediat, cetatenia israeliana, eventual sa fie ezpulzati, au cerut deputatii Eli Isai, presedintele Partidului religios "Sas" si Avigdor Lieberman, presedintele Partidului extremist "Israel Beitenu" (Israel-casa noastra).

Note bune in facultate

Altfel, rezultatele obtinute de cei doi in facultate nu par a avea vreo legatura cu terorismul. In acest sens, secretarul sef al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, Mihai Gudea, a declarat, citat de Mediafax, ca Nazmi Hassin si Saalam Zidan au fost "studenti foarte buni". "Primul a absolvit Facultatea de Stomatologie in anul 1994 cu media 9,42, iar cel de-al doilea, in anul 1995, cu media 9,00", a afirmat Gudea, care a verificat registrele cu diplome ale facultatii clujene.

In alta ordine de idei, Hammad Ghazi, reprezentant al Ligii Arabo-Musulmane din Cluj-Napoca, a declarat ieri ca nu crede in spusele securitatii israeliene referitoare la Hassin si Zidan. "In Israel tot timpul se intampla asa ceva. Toti cei care vin din strainatate dupa ce au studiat sunt condamnati. Sunt verificati si apoi eliberati. Ma mira ce am auzit", a mentionat Ghazi.

Acesta sustine ca nu i-a cunoscut pe cei doi pentru ca aveau pasapoarte israeliene si nu se amestecau cu restul comunitatii arabe musulmane din Cluj-Napoca. "Poate se rugau si ei in moscheea de pe strada Pasteur, singura din oras, daca erau musulmani, dar eu nu i-am cunoscut", a precizat reprezentantul Ligii Arabo-Musulmane din Cluj-Napoca.

Sarcinile

Cei doi, acuzati ca au ajutat miscarea palestiniana Hamas sa lanseze atacuri antiisraeliene, au fost inculpati, luni, de Tribunalul districtual din Haifa. Hassin a declarat ca a fost antrenat pentru actiuni de supraveghere, colectare si codare a informatiilor, in timpul celor cinci zile petrecute intr-o tabara islamista din Istanbul. El insa nu a putut fi trimis sa se antreneze in Iran deoarece avea pasaport israelian.

Cotidianul Haaretz a informat, in editia online, ca Hassin s-a intalnit, in anii 1990, la o moschee din Romania, cu un membru al organizatiei Fratii Musulmani, care l-a pus in legatura cu Hamas. El a primit sarcina de a recruta si alti cetateni israelieni pentru Hamas, cu care a pastrat legatura pana in 1999. De asemenea, Zidan, in varsta de 36 de ani, a recunoscut ca sarcina sa era sa gaseasca adaposturi pentru islamisti din cadrul Hamas.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.