Politicienii cred ca este randul autoritatilor statului sa actioneze in cazul incercarii de „cumparare” a EVZ

Evenimentul zilei" a dezvaluit, in numarul de ieri, felul in care sotul fostei consiliere prezidentiale Elena Udrea, afaceristul Dorin Cocos, a incercat sa-l mituiasca pe reporterul Mihai Munteanu. "Oferta" i-a fost facuta reporterului EVZ dupa ce, timp de mai multe luni, acesta din urma a scos la iveala afacerile suspecte facute de Dorin Cocos cu statul, in timp ce sotia sa il sfatuia pe presedintele Traian Basescu, din postura de sefa a Cancelariei Prezidentiale.

"Imi spuneti si se rezolva"

Prima incercare de "imprietenire" a lui Cocos cu jurnalistul EVZ a avut loc pe 12 octombrie, ziua in care "Evenimentul zilei" a publicat un articol intitulat "Reteaua Teodorescu-Cocos". Conform acelui material, firmele grupului Dorin Cocos-Alexandru Bittner au incasat aproximativ 317 miliarde lei vechi din analizele medicale facute "capsunarilor", cu ajutorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca. In replica, Dorin Cocos l-a sunat pe Mihai Munteanu si i-a solicitat o intalnire, la biroul sau de la Eurohotels, de pe bulevardul Maresal Averescu.

In cadrul acelei intalniri, reporterul EVZ l-a convins pe afacerist sa-i acorde un interviu. La finalul acestuia, cand s-a asigurat ca reportofonul este inchis, a facut primele propuneri. "Domnu’ Munteanu, eu zic ca ne putem ajuta unul pe celalalt. Daca aveti nevoie de ceva, imi spuneti si se rezolva", a spus, smechereste, Cocos. A fost refuzat.

A doua incercare, inregistrata

A doua zi, pe 13 octombrie, a avut loc o noua intalnire intre jurnalistul de la EVZ si Cocos, tot la Eurohotels. Motivul intalnirii era conditia pusa de sotul Elenei Udrea pentru realizarea interviului, adica posibilitatea de a-l vedea inainte de publicare. Lui Cocos i s-a explicat foarte clar ca acest lucru nu reprezenta o conditionare pentru EVZ, care ar fi publicat interviul in forma originala indiferent de obiectiile ulterioare ale afaceristului.

La aceasta a doua intalnire, reporterul Mihai Munteanu a plecat pregatit pentru cazul in care sotul Elenei Udrea ar fi incercat din nou sa-l mituiasca: a avut un reportofon dotat cu microfon detasabil, cu care a si inregistrat discutia. Si de data aceasta, Dorin Cocos i-a facut diverse oferte reporterului EVZ, ba chiar s-a oferit sa-i dea o sacosa cu "cadouri" pe care o tinea sub birou. A fost din nou refuzat.

Cocos i-a cerut scuze lui Ioan Talpes

In interviul publicat de EVZ in data de 14 octombrie sub titlul "Dorin Cocos: "Basescu ma face sa dorm linistit"", afaceristul a afirmat, raspunzand la o intrebare legata de rolul Elenei Udrea in afacerile sale, ca "nimeni nu poate sa-i strecoare ceva pe sub nas presedintelui. Ei se gandesc, mama, ce facea Talpes sau Ionel Vasile cand era Iliescu si cand dadeau telefoane, ministrii luau pozitia de drepti, se semnau contracte".

Ioan Talpes a a transmis un fax adresat EVZ, in care afirma ca il va da in judecata pe Cocos daca acesta din urma nu retracteaza. Duminica la pranz, sotul Elenei Udrea si-a cerut scuze, tot printr-un fax trimis la redactia EVZ: "Regret faptul ca nu am explicat suficient aceste lucruri in interviu pentru a elimina din start posibilitatea ca afirmatiile mele sa para o acuzatie la adresa fostului consilier prezidential Ioan Talpes. Imi cer scuze pe aceasta cale domnului senator Ioan Talpes daca l-am lezat in vreun fel".

"Vreti un bilet de avion, vreti un aparat foto, un video?"

Fragment din inregistrarea discutiei in care Dorin Cocos a incercat sa-l mituiasca pe reporterul EVZ

Dorin Cocos: Auzi, stai putin. Deci am luat si eu o sticla de coniac, si mai e ceva aici. Un parfum, o asta...

Reporter: Nu, nu, va multumesc.

Te rog, io...

Va rog frumos sa nu va suparati pe mine si sa ma intelegeti. Eu ma supun unor rigori profesionale.

F..u-le muma-n c..r de rigori... Dar zi-mi ce pot si eu sa fac pentru dumneata.

Domnul Cocos, nu...

Pai, nu stiu, spune-mi tre’ sa pleci pe undeva, ai nevoie de vreun bilet de avion, de vreo ceva, te rog io frumos... Vreau si eu sa te ajut, asta-i tot!

Domnu’ Cocos...

Pe cuvantul meu! Chiar vreau sa fac chestia asta. Dom’le, ai vazut, nici macar nu stiu ce ai scris (se refera la pagina cu interviul - n.r.). Iti spun asta asa, la modul prietenesc.

Dar chiar va rog sa va uitati. Este exact ce ati declarat. Editat, frumos...

Exact. N-am nici un comentariu de facut. De asta vreau sa zic... Vreau si eu sa fac ceva, sa te ajut. Cum sa spun, vreau colaborarea asta sa fie nu de azi pe maine. Sa fie o colaborare de oameni care se respecta. Deci nu... astazi, gata, m-ati dat in ziar, tre’ sa fiu... Nu...

Nu, chiar nu vreau sa va ganditi la asa ceva!

Vreau sa va ajut. Vreau sa-mi spuneti chestia asta. Nu stiu, mai ganditi-va. Eu oricum o sa va mai sun saptamana viitoare sa ne mai vedem. Dar mai ganditi-va si dumneavoastra. Poate aveti nevoie... Nu stiu dom’le. Vreti un aparat foto, vreti un video, vreti pe dracu’, pe lacu’, tre’ sa aveti o nevoie. Nu traiti cu aer.

Am la redactie, am la redactie, nu va faceti...

Ai dumneata o nevoie! Ai nevoie sa-ti iau ceva, nu stiu... Nu stiu!

Domnule Cocos, eu va multumesc mult de tot si noi am discutat ieri ca intre noi trebuie sa existe prietenie, indiferent de natura profesionala a activitatilor noastre...

Dar prietenia asta trebuie sa fie din ambele sensuri: sa fac si eu ceva pentru dumneata.

Nu trebuie, domnule Cocos. Asta va repet. Nu trebuie sa fiti obligat. Cand este vorba de prietenie, prietenia nu-i conditionata de absolut nimic.

Dar te rog io frumos sa te gandesti. (Rade) Te mai sun o data saptamana viitoare.

Basescu: "Nu am in obiectiv sa ma ocup de sotii angajatilor"

Presedintele Traian Basescu a negat ieri, intr-o vizita la Buzau, faptul ca i-ar fi cerut demisia consilierului Elena Udrea. "Nu stiu daca are legatura cu incercarea de mituire... Sa nu credeti ca eu am in obiectiv sa ma ocup de sotii angajatilor (...) Nu, n-am stiut decat cand am citit in presa."

Demisie acceptata

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa mai faca orice alte comentarii pe marginea acestui subiect si s-a rezumat doar la aspectele legate de lucrarile de reabilitare a podului de la Maracineni, acolo unde s-a aflat pentru a 15-a si ultima oara, dupa cum chiar personal a spus. Consilierul prezidential Elena Udrea, sotia omului de afaceri Dorin Cocos, a demisionat vineri din functia de sef al cancelariei lui Traian Basescu. Ieri, seful statului a semnat demisia din functie a Elenei Udrea.

Clasa politica crede ca ar trebui sa fie caz penal. PD nu comenteaza

Clasa politica a reactionat ieri la denuntarea publica a incercarii de mituire al carei autor este sotul fostului consilier prezidential Elena Udrea. Cei mai multi s-au aratat indignati si considera ca autoritatile statului ar trebui sa-si faca datoria. Presedintele PD, Emil Boc, a refuzat sa comenteze cazul. "Este absolut inadmisibil si probabil ar trebui sa devina caz penal", crede Bogdan Olteanu, ministru pentru relatia cu parlamentul. O parere asemanatoare a exprimat si Eugen Nicolaescu, purtator de cuvant al
PNL: "Daca sunt probe, institutiile statului sa-si faca datoria".

Cristian Diaconescu, purtator de cuvant PSD, considera ca aveam de-a face cu o "dovada de aroganta", "expresia tipica a ceea ce nu trebuie sa mai existe in Romania". "Este o dovada de aroganta dusa la extrem, eu nu stiu cum poate un om politic sa stea de vorba cu un asemenea personaj.
Nu trebuie sa mai existe asa ceva in Romania. De aici trebuie sa plecam daca vrem sa introducem niste reguli in aceasta tara. In mod evident, sunt elemente care contureaza intentia unei infractiuni. Poate ca Parchetul ar trebui sa citeasca integral ziarele".
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC, recomanda CRP sa ia atitudine:

"Este condamnabil atunci cand asupra jurnalistilor se fac presiuni, de orice fel. Ca jurist, pe cazul in sine nu ma pot pronunta, nu cunosc foarte multe detalii. Clubul Roman de Presa ar trebui sa ia atitudine si sa vedem rezultatul". Singurul care a batut in retragere a fost liderul PD Emil Boc. El ne-a raspuns sec: "Nu comentez".

Demersul EVZ, deontologic si necesar pentru sistem

Denuntarea mituitorului, un exercitiu care ar trebui sa fie regula

Mircea Toma, Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu"
Din activitatea Agentiei de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu", in particular programul free-ex de monitorizare a conditiei ziaristului, am primit numeroase semnale din care reiese ca practica aceasta de mituire a ziaristilor este foarte raspandita, ca rezistenta la mituire din pacate nu prevaleaza.

Totusi, au fost cateva cazuri in care ziaristii au reusit sa inregistreze tentativele de mituire, doua anul trecut, una la Focsani, alta la Galati. Surpriza neplacuta a fost cand ziaristul a constatat ca i se interzice sa publice informatiile intrucat cineva, deasupra lui, nu numai ca nu a inregistrat, dar nici nu a refuzat cadourile. Din pacate, ceea ce se intampla extrem de rar este ceea ce a facut acum EVZ, si anume denuntarea publica a tentativei de cumparare a tacerii. Din punctul nostru de vedere, exercitiul acesta ar trebui sa fie regula pentru a insanatosi sistemul de valori al profesiei noastre.

Este o dovada ca presa poate sa controleze puterea

Cristian Parvulescu, presedinte Pro Democratia
Cred ca e mai mult decat normal, este firesc ceea ce a facut "Evenimentul zilei". Asta desi incercarea de a mitui pare normala in contextul lumii afacerilor unde s-a incercat de mai multe ori obtinerea tacerii prin cadouri. Ceea ce a facut "Evenimentul zilei" nu este numai profesionist, ci si perfect deontologic. O asemenea tentativa nu putea fi ascunsa fara ca credibilitatea presei sa nu fie afectata. Este o dovada in plus ca in Romania presa poate sa controleze puterea si ca nu are niciun fel de problema cu alternantele la putere.

Un semnal de alarma,/b>

Sebastian Lazaroiu, director CURS
Este foarte grav. Ar trebui sa ne intrebam cat de des se intampla asa ceva. Exista cazuri in care nu se vorbeste despre asa ceva, iar jurnalistii sunt complici. E un semnal de alarma. Din pacate, ceea ce se intampla extrem de rar este ceea ce a facut acum EVZ, si anume denuntarea publica a tentativei de cumparare a tacerii. Din punctul nostru de vedere, exercitiul acesta ar trebui sa fie regula pentru a insanatosi sistemul de valori al profesiei noastre.
Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.