Doi teroristi Hamas de origine araba care fusesera recrutati in Romania de catre organizatia terorista amintita au fost arestati de serviciile secrete israeliene.

Informatia a fost data publicitatii de catre ziarul Yedioth Ahronoth in editia de duminica 23 octombrie a.c. Potrivit publicatiei amintite, cei doi suspecti s-au aflat in Romania intre anii 1994-2003. Nazmi Hassin, in varsta de 35 de ani, si Abed al-Salaam Zidan, in varsta de 36 de ani, s-au aflat in tara noastra pentru a studia stomatologia. Potrivit presei israeliene, Hassin a marturisit, in timpul interogatoriului la care a fost supus de autoritatile israeliene, ca aderarea sa la organizatia terorista s-a produs in mod oficial in anul 1994. El ar fi fost racolat de catre un apropiat al seicului moscheii unde acesta participa la rugaciuni si studiu.

Recrutat intr-un apartament din Romania

Ziarul Yedioth Ahronoth mentioneaza ca Shin Bet si Politia israeliana au arestat luna trecuta doi israelieni-arabi, rezidenti in Galileea, suspectati de apartenenta la grupul terorist Hamas. Potrivit rechizitoriului, ambii sunt acuzati ca s-au antrenat in bazele Hamas din strainatate, unde au fost instruiti de catre activisti Hamas. Potrivit Shin Bet, Hassin, rezident din Nazareth, a admis ca a participat la rugaciuni musulmane si sesiuni de studiu care s-au tinut intr-o moschee din Romania, unde discursurile despre ideologia Fratilor Musulmani erau prezentate de catre un seic religios local.

Hassin s-a imprietenit cu seicul si cu unul din asociatii sai. El a declarat in timpul interogatoriului ca, in 1994, s-a intalnit cu cei doi in apartamentul sau din Romania, unde a fost oficial recrutat de Hamas cu scopul de a ajuta organizatia sa duca la indeplinire acte de terorism impotriva Israelului. Pentru aceasta, el a fost la pregatire si instructie in Turcia.

Specializare in Turcia

Shin Bet a informat ca Hassin a plecat in Turcia, unde el si alti trei recruti au fost supusi pregatirii in domenii ca supraveghere, obtinerea de informatii, comportamente codate si ascunse. In 1999, Zeidan a calatorit in Turcia pentru a se antrena in asamblarea bombelor si transmiterea ordinelor prin conturile de e-mail. El a fost si curier al miscarii radicale palestiniene si a livrat bani unui membru Hamas in Nazareth. Exercitiile s-au desfasurat in Istanbul, de-a lungul unui curs de 5 zile. In 2002, Zeidan s-a intalnit cu un agent Hamas in Arabia Saudita si a fost de acord sa identifice zone aglomerate din Tel Aviv care sa poata deveni tinte ale atacurilor teroriste.

Este suspect cum Hassin s-a intalnit cu Zidan, un rezident de 36 de ani din Kfar Menda, si cum i-a facut oferta, "din partea unei organizatii islamice clandestine", de a participa la activitati de securitate in Israel. Zidan, sustin oficialii Shin Bet, citati de ziarul israelian, a acceptat sa-l ajute. Zidan a spus ca Hassin l-a introdus intr-o celula operativa a Hamas din Israel, adaugand ca el stia ca activitatea era focalizata pe actiunile teroriste indreptate impotriva Israelului.

Shin Bet pretinde ca Zidan a fost folosit mai mult pentru a gasi apartamente destinate activitatii teroriste si pentru a recruta alti israelieni-arabi pentru Hamas. Oficiul Procurorului din Districtul Haifa intentioneaza sa-i trimita in judecata pe cei doi sub acuzatiile de ajutorare a inamicului in timp de razboi.

SRI ocoleste subiectul

Referitor la arestarea, pe teritoriul israelian, a doi cetateni de origine araba fosti studenti in Romania, Biroul de Presa al Serviciului Roman de Informatii a difuzat urmatorul comunicat de presa: "Avand in vedere faptul ca la momentul actual cazul celor doi cetateni israelieni se afla in cercetarea organelor judiciare israeliene, orice reactie publica a SRI ar putea fi interpretata ca o imixtiune in actul de justitie derulat in tara de origine. Cu privire la prezenta unor membri si simpatizanti ai organizatiei Hamas in Romania, Serviciul Roman de Informatii a aratat, in toate rapoartele de activitate, modul in care s-a actionat constant pentru prevenirea structurarii de nuclee operationale pe teritoriul national."

Strans legata ideologic de gruparea integrista "Hamas", "Fratii Musulmani" sunt cunoscuti in Romania din anul 1976. Ei activeaza sub acoperirea "Ligii Islamice si Culturale din Romania" (LICR), sau Fundatia Umanista "Al Taiba"-Romania, sau Societatea Umanitara Semiluna si Asociatia "As Salam". Din 1976 pana in prezent, au fost descoperiti aproximativ 60 de membri si 150 de simpatizanti. SRI a stabilit ca, in tara noastra, LICR are ca rol principal coordonarea activitatii filialelor "Fratilor Musulmani" si "Hamas", din Europa Centrala si de Est.

Arabii din Romania, in cifre

* 829 de studenti arabi au venit la studii in Romania, din 1990 pana in prezent

* 1227 cetateni arabi au solicitat rezidenta in Romania

* 449 cetateni arabi au solicitat drept de sedere in scopul reintregirii familiei

* 3150 cetateni arabi au solicitat permise de sedere temporara

* 2030 cetateni arabi au fost expulzati din Romania (Sursa: Oficiul pentru Straini din cadrul MAI)

Dentistii din Galileea la judecata Tribunalului din Haifa

Ieri dimineata, la Tribunalul Districtual din Haifa, au fost inaintate actele de acuzare impotriva celor doi dentisti din Galileea, pentru informatii furnizate Hamasului in vederea comiterii de atentate. Cei doi, Nazmi Hasin si Salam Zidan, cetateni israelieni, sunt acuzati pentru ajutor acordat dusmanului in timp de razboi si contacte interzise cu agenti straini. La inceputul anilor '90, ambii dentisti au studiat medicina in Romania.

Hasin le-a povestit anchetatorilor Sabakului ca a fost racolat intr-o moschee din Romania, unde a venit in contact cu agentii Hamasului. In 1994, Hasin a fost recrutat in mod oficial si trimis in Turcia, la Istanbul, unde a facut antrenamente militare. Agentii Hamasului i-au promis ca urma sa se antreneze si in Iran, dar pana la urma planul a fost abandonat din cauza pasaportului israelian al lui Hasin, care a colaborat la recrutarea celui de al doilea dentist, Salem. Impreuna, noii recruti au primit misiunea de a transmite informatii precise despre locuri aglomerate din Tel Aviv.

"Singura vina a celor doi este ca nu au informat securitatea despre contactele cu Hamasul, pe care le-au intrerupt din proprie initiativa", a comentat deputatul Abd El-maleb Dahamse.

Reactia clasei politice

Eugen Bejenariu (PSD), secretar al Comisiei de Aparare a Camerei: "Serviciile speciale ale Romaniei sa ia o pozitie"

"In Comisie nu s-a discutat pana acum nimic referitor la un caz de genul acesta. Este cazul ca serviciile speciale ale Romaniei sa ia o pozitie in aceasta situatie in conditiile in care ceea ce se spune in presa israeliana se confirma. Dumneavoasta imi spuneti ca a aparut ceva intr-un cotidian. Acum, stim si noi cum apar tot felul de lucruri prin ziare."

Radu Stroe (PNL), presedintele Comisiei pentru control asupra SRI: "In Romania sunt persoane care fac parte din organizatii teroriste"

"Dat fiind ca, in aceasta problema, informatiile sunt proaspete, noi nu am apucat sa discutam cazul in Comisie. Pe de alta parte, in Raportul pe 2004 elaborat de Serviciul Roman de Informatii, sunt evidentiate niste celule care au tangente cu terorismul. Acestea sunt insa tinute sub observatie. Nu pot sa spun inca daca cei doi care au fost retinuti de autoritatile israeliene fac parte din aceste celule.

E cert ca pe teritoriul Romaniei sunt persoane care fac parte din organizatii teroriste, nu numai din Hamas. Voi solicita sa discutam acest caz in Comisia pentru controlul SRI. Atunci vom clarifica daca cei doi arestati au existat si daca s-au aflat sub cercetarea organelor competente. Ne vor trebui cel putin doua zile pentru a strange datele necesare."

Nati Meir, deputat independent: "Ce fac autoritatile romane?"

"Am aratat in urma cu mai putin de o luna, intr-un articol aparut in Academia Catavencu, ca in Romania sunt arabi care finanteaza teroristi ce comit atentate sinucigase in Israel. Aceasta afirmatie a ramas, spre surprinderea mea, fara nici un ecou la nivelul autoritatilor romane. Ce fac autoritatile romane in privinta retelei teroriste care prinde radacini in Romania?

Cum a fost posibil ca un membru al organizatiei teroriste Hamas sa ramana in Romania timp de noua ani dupa ce fusese recrutat, fara a fi descoperit si fara a se dispune nici o masura in privinta sa? Cu privire la aceasta situatie am sesizat Comisia pentru Aparare din Camera Deputatilor care isi va exercita atributiile de control al activitatii Serviciului Roman de Informatii, conform Regulamentului Camerei Deputatilor."

Romeo Raicu (PD), membru al Comisiei de Aparare a Camerei: "Serviciile secrete sunt responsabile"

"Daca informatiile sunt veridice, serviciile secrete sunt responsabile. Pe de alta parte, daca cei retinuti de autoritatile israeliene nu au intreprins actiuni ilegale si au stat doar ascunsi in Romania, SRI nu avea de unde sa stie de existenta lor. Se poate pune si problema unei eventuale colaborari intre serviciiile secrete din Romania si Israel."

Corneliu Vadim Tudor, presedinte PRM: "Militantii islamisti pregatiti in Romania sunt de ordinul sutelor"

"Cazul acesta adevereste tot ceea ce am spus eu inca din 2001, la cateva zile dupa sangeroasele atentate din 11 septembrie. Si tot ceea ce am declarat atunci a fost extrem de argumentat. Pentru dezvaluirile cu pricina, cei care se temeau, au dispus sa mi se ridice imunitatea parlamentara. De la bun inceput stiam despre ce este vorba, astfel de oameni au fost antrenati de SPP, la Branesti.

Mi s-a spus si cum se antrenau cu cutitul, cum infigeau cutitul in harta Israelului care era atarnata pe un perete. Mie mi se spune ca pun in pericol integrarea Romaniei in UE in timp ce altii, care au ocupat si ocupa functii importante, ascund cu nerusinare adevarul. Tin sa mentionez ca nu este vorba doar de cei arestati recent in Israel. Militantii islamisti pregatiti in Romania sunt de ordinul sutelor."

Ion Stan (PSD), secretar al Comisiei pentru control asupra SRI: "Situatia este grava"

"Eu refuz sa cred ca, in conditiile in care presa israeliana are dreptate, cei doi reprezentanti Hamas nu au fost monitorizati de institutiile abilitate ale statului roman. Pornind de la ideea ca articolul cu pricina ar contine si informatii veridice, autoritatile romane ar trebui sa lanseze o verificare amanuntita a acestui caz. Sa dispuna luarea unor masuri legale. Daca este adevarat ceea ce s-a scris, situatia este grava. Sub nasul autoritatilor romane, doi reprezentanti Hamas au reusit sa isi faca studiile si sa stea noua ani in tara noastra."

Eduard Raul Hellvig (PC), secretar al Comisiei de Aparare a Camerei: "Eu cred ca SRI isi face datoria"

"Eu sunt ferm convins ca, daca cei doi au fost arestati, serviciile secrete romanesti au colaborat cu serviciile secrete israeliene. Eu cred ca SRI isi face datoria. In cazul in care lucrurile nu stau asa, si serviciile noastre secrete nu stiau nimic, trebuie sa luam masuri interne. Dar acest fapt, ca nu a existat o colaborare romano-israeliana, este foarte greu de demonstrat deoarece aceste informatii sunt strict secrete."

Toro Tiberiu (UDMR), membru al Comisiei de Aparare a Camerei: "Situatia este extrem de grava"

"Daca este adevarat ceea ce a titrat presa israeliana, situatia este extrem de grava. In prima faza, se impune o ancheta parlamentara. Serviciile secrete vor face probabil, in paralel, o analiza proprie deoarece ele sunt principalele responsabile. Un astfel de caz poate afecta imaginea tarii, relatiile cu partenerii europeni si poate strica si colaborarea cu celelalte servicii nord-atlantice."

Investigarea finantarii terorismului

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, intentioneaza crearea unei cooperari regionale in urmarirea activitatii retelelor de criminalitate organizata si terorism, oficialul roman aflandu-se in negocieri cu colegii sai din Ucraina si Moldova pentru incheierea unui protocol in acest sens. De altfel, despre aceasta cooperare regionala a fost informat si procurorul general al Statelor Unite, Alberto Gonzales, cu care Ilie Botos s-a intalnit, saptamana trecuta, la Washington, unde a fost invitat de Departamentul american de Justitie.

In cadrul Ministerului Public functioneaza Serviciul privind infractiuni de terorism, care are in componenta doua birouri - unul de investigatii pre si post atentate, iar celalalt este specializat pe investigarea finantarii terorismului. Potrivit lui Botos, cele doua birouri vizeaza o componenta operationala si una economica de finantare. "Din Romania s-au scos sume mari de bani, incepand din '90, prin diferite inginerii financiare in care apareau si persoane suspectate sau existente pe diferite cai oficiale ca avand legatura cu aceste entitati suspectate ca apartinand unor grupari teroriste.

Toate aceste aspecte sunt verificate si incercam sa cream o baza de date comuna in care sa urmarim legaturile intre toate retelele de crima organizata si economica si aceste entitati suspecte, pentru a vedea punctele comune si pentru a putea genera investigatia", a afirmat Ilie Botos.

Verificari in Romania

Procurorii fac verificari privind alte persoane care ar putea avea legaturi cu miscarea Hamas. Astfel, ei verifica daca mai exista si alte persoane care au studiat in Romania si care ar putea avea legaturi cu aceasta organizatie. Cei doi membri Hamas care si-au facut studiile in Romania si care au fost pusi sub acuzare in Israel au oferit o lista cu alte persoane care au studiat impreuna cu ei in tara noastra si despre care se crede ca ar fi dorit sa devina membri Hamas. Anchetatorii incearca acum sa stabileasca daca vreuna din aceste persoane se afla in Romania.

Hamas, pe lista neagra a SUA si UE

Hamas, cunoscuta sub numele de Miscarea pentru Rezistenta Islamica, este o organizatie religioasa islamica palestiniana, cu caracter paramilitar si politic, fiind recunoscuta pentru activitatile sale teroriste. Miscarea a fost fondata in 1987 de catre seicul Ahmed Yassin si de Mohammed Taha, ca ramura a Fratiei Musulmane, iar telul primordial al Hamas il reprezinta distrugerea statului Israel si infiintarea unui stat islamic in Palestina.

Organizatia activeaza in special in Fasia Gaza, dar opereaza si in Cisiordania. Statele Unite si Israelul au inclus miscarea Hamas pe lista cu organizatii teroriste, o masura similara fiind luata si de Uniunea Europeana, in septembrie 2003. In prezent, Hamas este condusa de Khaleed Mashaal. In Occident, miscarea Hamas a devenit cunoscuta mai ales in urma tacticii sale de a comite atentate sinucigase ale caror tinte sunt fie civilii israelieni, fie membri ai armatei si politiei evreiesti.

Numarul exact al membrilor organizatiei nu a fost niciodata cunoscut, dar se stie ca Hamas beneficiaza de un masiv sprijin si are numerosi simpatizanti palestinieni. Teroristii Hamas, mai exact cei din aripa militara, cunoscuta sub numele de Brigazile Izz el Din al-Qassa, au comis numeroase atentate, cele mai multe avand ca obiective civili israelieni. Cel mai sangeros atac a fost cel din martie 2002, in urma caruia 30 de oameni au fost ucisi la Netanya. Caracteristic pentru aceasta organizatie a fost si folosirea femeilor pe post de kamikaze.

Seicul Ahmed Yassin, fondatorul miscarii

Yassin, considerat un simbol de catre integralistii palestinieni, si-a pierdut viata impreuna cu alti trei palestinieni intr-un atac cu rachete comis de armata israeliana, in martie 2004, in timp ce acesta iesea dintr-o moschee. Yassin avertizase Israelul in repetate randuri ca miscarea Hamas nu va inceta atacurile sinucigase decat in momentul in care armata israeliana va renunta la uciderea femeilor, a copiilor si a altor civili nevinovati.

Fondatorul Hamas, care era paralizat de la varsta de 12 ani, a fost expulzat din Israel in anul 1948, in timpul primului razboi dintre palestinieni si israelieni. Desi paralizat, viitorul lider Hamas a mers la Cairo unde a studiat un an la Universitatea Ain Shams. Din cauza lipsei banilor, Yassin a fost nevoit sa renunte la studii. La inceputul anilor 1980, imediat dupa revolutia islamica din Iran, seicul Yassin a infiintat o grupare integrista mai radicala, Majd el-Mudjahiddin. Seicul a fost arestat in 1984 si condamnat pentru detinere de arme si substante explozive, insa a fost eliberat un an mai tarziu, in cadrul unui schimb de prizonieri. Ulterior, Yassin va pune bazele organizatiei Hamas, care, la sfarsitul anului 1987, va declansa prima revolta palestiniana impotriva Israelului (Intifada).

Carta fondatoare a Hamas

Carta fondatoare a Hamas, conceputa in 1988, declara ca obiectivul acestei organizatii este "de a inalta steagul lui Allah deasupra fiecarui loc din Palestina, mai pe intelesul tuturor, de a elimina statul Israel si de a-l inlocui cu o teocratie islamica. Carta respectiva face referire la o serie de teorii conspiratorii antisemite, sustinand ca masoneria, Lions Club si Rotari "lucreaza in interesul sionismului", in mod secret. In acelasi timp, membrii Hamas sustin ca poporul ebraic este, in mod colectiv, responsabil pentru Revolutia franceza, pentru colonialismul occidental, pentru comunism, dar si pentru ambele razboaie mondiale. De asemenea, cei mai importanti lideri ai Hamas au negat in permanenta Holocaustul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.