Raportul de monitorizare care va fi dat publicitatii azi cere combaterea eficienta a coruptiei. Romania si Bulgaria vor fi amenintate cu aminarea aderarii daca nu-si vor indeplini obligatiile.

Romania a scapat de clauza de salvgardare pe Concurenta, nu si insa de cea care priveste combaterea coruptiei. Fara accelerarea reformelor si combaterea eficienta a coruptiei, Comisia Europeana "ar putea recomanda Consiliului European aminarea aderarii Bulgariei si Romaniei pina la 1 ianuarie 2008", se arata in proiectul de Raport citat de Reuters.

Urmeaza scrisori de avertizare

Daca nu va fi combatuta eficient, coruptia va putea ameninta piata interna a UE si programele finantate din fonduri comunitare, se mai arata in proiect. Dar, potrivit corespondentei BBC la Bruxelles, Comisia Europeana "se asteapta" ca cele doua tari sa ia masurile necesare evitarii aminarii cu un an a aderarii la UE. Decizia finala va fi luata insa abia in aprilie sau mai 2006, cind va fi publicat urmatorul Raport.

La scurt timp dupa Raportul de azi, Comisia Europeana va trimite scrisori de avertizare guvernelor de la Bucuresti si Sofia, pentru a le solicita accelerarea reformelor si in domeniul traficului de fiinte umane, a contrabandei si a drepturilor de proprietate intelectuala, sustine Reuters. Informatia a fost confirmata si de ministrul Integrarii Anca Boagiu, care a declarat ieri ca guvernul va primi "fara indoiala" noi scrisori de avertizare din partea Comisiei Europene. De la ultimele scrisori din luna iunie, Romania a progresat in ceea ce priveste Concurenta, domeniu aflat si sub amenintarea clauzei de salvgardare.

Marii pesti inoata liberi

Activitatea Departamentului National Anticoruptie este inca in faza incipienta, cel putin din spusele adjunctului procurorului general, Mircea Zarie, la dezbaterea de ieri organizata de Societatea Academica Romana in avanpremiera Raportului de Monitorizare. La capitolul mare coruptie, fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, si fostul sef al PNA, Ioan Amarie, care vorbeau de 40 de dosare, au umflat cifrele: "Aceste dosare privite pe persoane, pe pesti mari, nu au existat", a declarat Mircea Zarie.

El a precizat ca "zestrea PNA" de dosare ce pot fi solutionate este foarte redusa, de patru sau cinci. Intrebat daca aceste dosare vizeaza actuali sau fosti guvernanti, Zarie a declarat: "Pot sa va spun in general ca sint vizati si fostii si actualii." Procurorul DNA a mai precizat ca saptamina trecuta s-a inceput evaluarea celor 25 de cauze de la Parchetul General care privesc fapte comise de parlamentari, dintre care "ar putea fi citeva dosare care sa se incheie cu tragerea la raspundere pentru fapte de coruptie".

Ministrul Integrarii, Anca Boagiu, a prezentat foarte plastic stadiul luptei anticoruptie: "In ce priveste pestii mari, Romania a reusit sa puna navoadele - cadrul legislativ, fara de care Justitia nu poate sa actioneze cum trebuie". In replica, moderatoarea dezbaterii, jurnalista Rodica Culcer a spus: "Pina ati pus navoadele, pestii au fugit".

Agricultura este in urma cu siguranta veterinara

In ceea ce priveste capitolul Agricultura, Raportul Comisiei enumera printre prioritatile urgente ale Romaniei siguranta veterinara si stabilirea Agentiei de plati. Intirzieri mari in ce priveste adaptarea la normele UE se inregistreaza in agricultura. Dar acest domeniu nu este amenintat cu clauza de salvgardare. Conducerea Ministerului Agriculturii recunoaste ca exista intirzieri in ce priveste Agentia de plati si siguranta veterinara.

Nerezolvarea acestor probleme va duce implicit la blocarea exporturilor si la imposibilitatea de a accesa, dupa 2007, fondurile UE destinate dezvoltarii rurale. Ministrul Gheorghe Flutur ne-a declarat ca "in ce priveste domeniul veterinar toata lumea stie ca am avut ramineri in urma. Sint multe capitole foarte grele. Avem, de exemplu, pesta porcina pe care nu putem sa o rezolvam daca nu avem bani. De aceea am alocat in bugetul pe 2006 bani pentru pesta. Mai avem si problema cu inchiderea abatoarelor, dar ne trebuie o alternativa, pentru ca altfel ar insemna sa importam. Mai trebuie bani pentru ecarisaj si pentru punctele de la frontiera. Pina la finele lui 2006 le vom rezolva", ne-a declarat ministrul Agriculturii.

In ceea ce priveste Agentia de plati, Gheorghe Flutur sustine ca expertii UE isi exprima temerile fata de volumul de munca din institutie. "Cei de la Bruxelles vor ca agentia sa functioneze la capacitate maxima. Am alocat 100 de milioane de euro de la buget numai pentru Agentia de plati si IACS. In ianuarie 2006 vom angaja inca 2.000 de persoane", sustine ministrul Agriculturii. Agentia, fara de care Romania nu va putea incasa fondurile UE pentru agricultura, lucreaza incepind cu 1 iulie anul curent si are in momentul de fata 1.047 de angajati.

Ce trebuie sa faca Romania

Potrivit corespondentei BBC la Bruxelles, prioritatile urgente ale Romaniei expuse in Raportul de monitorizare sint:

• securizarea granitelor UE

• lupta impotriva fraudei si coruptiei

• siguranta sanitar-veterinara

• stabilirea agentiei de plati agricole

• intarirea mecanismelor de control pentru fondurile de dezvoltare regionala

• protectia drepturilor de proprietate intelectuala

• poluarea industriala

• achizitiile publice

• sistemul de comunicare in domeniul impozitarii


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.