Peste 150 de sateni din Bogdanesti-Vrancea, localitatea cea mai apropiata de locul unde a fost gasit batlanul omorat de virusul gripei aviare, au fost deja vaccinati. Incet-incet, lucrurile reintra in normal. In zi de duminica, oamenii stateau in fata curtilor, povestind despre ceea ce li s-a intamplat si facand, curajos, planuri. "Am 70 de pasari si 12 gaste", ne-a spus o femeie. "Decat sa le omoare altii, mai bine la mananc eu. Le fierb de sare carnea de pe os si tot nu le arunc la gunoi", a adaugat ea.

Cat despre masurile pe care ar fi trebuit sa le ia, satenii din Bogdanesti erau mai degraba apatici. Duminica dupa-amiaza, pe ulitele din sat defilau in voie gaini si gaste, desi oamenii fusesera atentionati sa-si tina pasarile inchise in curti. In alta ordine de idei, recensamantul facut ieri a gasit in Bogdanesti 8.400 de pasari si gaste. Astazi ar urma sa fie numarate pasarile din intreaga comuna. Directia Sanitar-Veterinara Vaslui a prelevat 33 de probe de sange de la pasarile din Bogdanesti, rezultatele fiind negative.

Ungaria ne va acorda, in regim preferential, vaccinul impotriva gripei aviare

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a spus in cadrul unei conferinte de presa origanizate la sfarsitul saptamanii trecute, la Targu-Mures, ca omologul sau din Ungaria si-a exprimat disponibilitatea de a acorda Romaniei, in regim preferential, vaccinul impotriva gripei aviare, realizat de cercetatorii maghiari.
"Daca Romania va avea nevoie, Ungaria ne va da, in regim preferential, doze de vaccin", a declarat ministrul.

Pentru prima data dupa intrevederea avuta cu omologul sau ungar, Eugen Nicolaescu a anuntat ca cele doua parti au convenit infiintarea unui "fir rosu" intre Bucuresti si Budapesta. "Acest "fir rosu" se va infiinta pentru transmiterea de informatii pe linia evolutiei gripei aviare. Vom avea o consultare reciproca, operativa, prin directorii Directiilor de Sanatate Publica din cele doua ministere astfel incat, in permanenta, sa putem obtine si acorda orice informatie despre gripa aviara. In acest mod, fiecare parte isi va putea lua cele mai potrivite masuri si cele mai clare actiuni pentru a preveni si combate gripa aviara", a aratat Eugen Nicolaescu.

Fierb gastele de sare carnea de pe ele, si tot nu le arunc
Satean din Bogdanesti, Vaslui

Transmiterea virusului H5N1, urmarita cu atentie de specialisti

Autoritatile thailandeze au afirmat ieri ca nu exista nicio dovada ca, in aceasta tara, ar fi aparut un caz de transmitere de la om la om a gripei aviare, asa cum s-a vehiculat dupa ce un baietel de 7 ani s-a imbolnavit a doua zi dupa ce tatal sau a fost rapus de aceasta maladie.

Tatal micutului a decedat saptamana trecuta, fiind cea de-a 13-a persoana ucisa de H5N1 in Thailanda. Potrivit unor oficiali din Ministerul thailandez al Sanatatii, ambii s-au imbolnavit dupa ce au ajutat un vecin sa stranga pasarile moarte de gripa aviara.
Au mai existat cazuri similare cu cel thailandez, care au ridicat semne de intrebare ca s-a produs o contaminare de la om la om. Unul dintre ele a fost semnalat in Tahailanda, celalalt in Vietnam. In primul, victime au fost o fetita si mama ei, care nu locuiau impreuna.

Micuta obisnuia sa doarma si sa se joace in locul pe unde umblau de obicei pasarile familiei. Mama a venit din Bangkok, unde locuia, sa-si ingrijeasca fetita in agonie si a decedat la cateva zile dupa fiica sa.
In Vietnam, o tanara care si-a ingrijit fratele bolnav de gripa aviara s-a imbolnavit la randul ei, iar testele au depistat la amandoi un ADN identic cu al virusului H5N1.

Gripa aviara se indreapta spre Vest

Specialistii considera ca inmultirea focarelor de gripa aviara mareste pericolul unei mutatii a virusului H5N1 care ar putea sa produca o pandemie cu consecinte dramatice. In ultimele 24 de ore au fost anuntate noi cazuri de gripa aviara la pasari.

Rusia. Un nou focar de gripa aviara a fost detectat in Rusia, in regiunea Celiabinsk din Urali, potrivit responsabililor serviciilor de urgenta locale. 31 de pasari au fost descoperite moarte in satul Sunali, gripa aviara fiind detectata la sase dintre ele. In ziua precedenta serviciile veterinare anuntasera ca suspecteaza extinderea gripei aviare in 24 de localitati, intre care 20 situate in regiunea Novosibirsk (Siberia), trei in regiunea Kurgan (Siberia) si una in regiunea Stavropol (sud).

Suedia. Institutul National Veterinar suedez a efectuat teste asupra a patru dintre cele sapte rate gasite moarte vineri dimineata, la Eskilstuna, iar unul dintre acestea "a dat rezultate pozitive la virusul gripei aviare", dar nu la H5N1.

Marea Britanie: Un papagal importat din America Latina a fost prima pasare moarta de gripa aviara pe teritoriul Marii Britanii. Testele facute pe papagalul adus din Surinam au confirmat prezenta tulpinii de gripa avira H5.

CroaTia. Autoritatile de la Zagreb au trimis pentru analize in Marea Britanie mostre de la cele sase lebede moarte in urma contractarii virusului H5. Politia a izolat toate drumurile catre iazul Zdenci, unde au fost descoperite lebedele infectate, iar Mate Brstilo, seful comitetului national pentru prevenirea gripei aviare, a declarat ca toate pasarile, inclusiv cele salbatice, vor fi sacrificate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.