Petromservice a obtinut comenzi minime din partea Petrom de peste un miliard de euro, pina in 2012, desi putea sa nu mai aiba de-a face cu firma condusa de Luca.

OMV a acceptat sa continue relatiile comerciale cu firma lui Luca pina in 2012, desi putea sa se opreasca in 2007. A facut asta pentru ca, acum, doar Petromservice poate asigura serviciile petroliere de care are nevoie Petrom, dar si pentru ca Luca este liderul celor 50.000 de salariati din companie. OMV si-a cumparat astfel pacea cu salariatii. Petrom va achita chiar si platile compensatorii pentru salariatii Petromservice care vor fi dati afara.

Actualul contract de mentenanta intre Petrom si Petromservice, care expira in 2007, a fost inlocuit cu un nou acord, prin care companiei lui Liviu Luca i se garanteaza contracte cu Petrom pina in anul 2012. Potrivit actualului contract, Petrom a platit Petromservice 243 de milioane de euro in 2004 si, pentru acest an, valoarea efectiva a contractelor dintre cele doua companii a fost de 200 de milioane de euro.

Potrivit noului contract, Petrom garanteaza o suma minima pentru contractele cu Petromservice, pina in 2012, suma care va fi, in fiecare an, cu 10% mai mica decit cea din anul precedent. Astfel, daca in 2006, suma minima va fi de 180 de milioane de euro, in 2012 se va ajunge la circa 95 de milioane. Cu totul insa, compania lui Liviu Luca are garantate cu Petrom contracte cu o valoare minima de aproape 1,14 miliarde de euro, pina in 2012, suma in care intra si contractele din 2005. Contractul va trebui insa avizat de Consiliul Concurentei.Mai mult, in cazul in care Petromservice recurge la disponibilizari pina la sfirsitul lui 2007, salariatii care vor fi dati afara vor primi plati compensatorii de la Petrom.

Petrom e dependenta de Petromservice

Prin acest nou contract, compania lui Luca are practic viitorul asigurat pina in 2012, pe banii Petrom, in conditiile in care OMV era obligata sa mentina doar contractul pina in 2007. In plus, este evident ca modernizarea Petrom va atrage si un numar mai mic de interventii din partea angajatilor Petromservice, asa ca si compania lui Luca va recurge la concedieri, ale caror costuri sint insa suportate de Petrom, nu de Petromservice, compania care da practic oamenii afara.Intrebat de ce a trebuit sa continue sa lucreze cu Petromservice si in continuare, directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu, a spus ca "nu e simplu sa gasim un alt partener", dupa care s-a abtinut de la orice alt comentariu.

"Fara noi, Petrom nu poate lucra. Daca Petromservice ar intra miine in greva, va garantez ca ar trebui sa importati titei", a spus si Liviu Luca. "Si Petrom se modernizeaza, dar si noi, asa ca vom recurge la disponibilizari in functie de planul de modernizare al Petrom", a spus Luca, intrebat de ce Petrom trebuie sa plateasca viitorii someri de la Petromservice. Platile compensatorii ai angajatilor lui Luca vor fi identice cu cele de la Petrom: pina la 15 salarii medii nete pentru fiecare somer, adica in jur de 225 de milioane de lei vechi.

S-a negociat un an

Pare asadar clar ca Luca a fortat mina celor de la Petrom-OMV pentru a obtine acest contract. "Negociez cu ei de un an si am reusit sa-i conving", a spus chiar liderul sindical. Miza pare a fi pacea sociala pe care a obtinut-o OMV, pentru ca Luca reprezinta atit salariatii de la Petromservice, cit si cei aproape 50.000 de oameni din Petrom, care fac parte din sindicatul condus de el. "Asa sinteti voi, ziaristii, daca un lucru e alb, il scoateti negru", a comentat Luca intrebat despre aceasta pace sociala.

Imperiul lui Luca

Petromservice a fost infiintata in 2002, cind statul a trebuit sa disponibilizeze oameni din Petrom si, ca sa nu-i dea afara, a creat aceasta companie. Ea numara 20.000 de oameni, care provin din Petrom, reprezentati de influentul lider sindical Liviu Luca. Petrom a fost si ramine principalul partener comercial al Petromservice, care este specializata in diverse activitati de intretinere, mai ales la sonde. Compania reprezentata de Luca detine si Realitatea TV , Radio Total si ziarele "Gardianul", "Ziua" si "Averea".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.