Cerea de extradare emisa de autoritatile romane pe numele liderului Miscarii de Integrare Spirituala in Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru, a fost respinsa de Curtea Suprema de Justitie din Suedia.

Decizia magistratilor scandinavi s-a pronuntat la foarte scurt timp dupa ce instanta a decis ca liderul yoghin poate astepta sentinta si in stare de libertate. Curtea Suprema de Justitie suedeza a calcat astfel in picioare, in mod fatis, probele adunate de procurorii romani pe numele unei persoane acuzate ca ar fi ademenit un minor pentru ca acesta sa-i serveasca drept sclav sexual si a comis o serie de infractiuni din sfera crimei organizate. Hotararea magistratilor scandinavi nu poate fi atacata de partea romana, drept pentru care sansele ca Bivolaru sa fie pedepsit pentru faptele sale sunt mai mult teoretice.

Maestrului Grieg ii prieste modelul suedez

Atitudinea sfidatoare manifestata de autoritatile suedeze fata de Ministerul roman al Justitiei in cazul cererii de extradare a lui Gregorian Bivolaru, a atins apogeul, ieri, dupa ce magistratii de la Bucuresti au aflat din mass-media ca liderul yoghin nu va fi extradat. Mai mult, suedezii nici macar nu s-au sinchisit sa emita in acest sens o informare oficiala catre statul roman, in care sa anunte ca, un individ considerat infractor de drept comun de catre Justitia din tara natala, este cocolosit de autoritatile unui stat strain. In plus, conform legislatiei internationale, "Guru", asa cum este cunoscut Bivolaru in randurile yoghinilor urinoterapeuti, este ca si scapat, in conditiile in care decizia data de Curtea Suprema de Justitie suedeza este inatacabila. "Singurele cai prin care Gregorian Bivolaru ar mai putea fi prezentat judecatorilor romani ar fi ca acesta sa fie judecat in lipsa, iar dupa emiterea sentintei, Romania sa formuleze o noua cerere de extradare, ori, printr-un concurs de imprejurari, Bivolaru sa paraseasca Suedia si sa fie retinut de autoritatile unui alt stat. In aceasta a doua situatie, ar intra in vigoare mandatul de arest preventiv, care ramane valabil, si s-ar putea relua procedurile de extradare", ne-a declarat Marilena Stancu, purtatorul de cuvant al Ministerului de Justitie.

Reprezentantii MISA au anuntat si ei ca "Guru" Bivolaru este liber incepand de joi si ca, dupa ce instanta a decis asupra extradarii, el asteapta ca autoritatile suedeze sa se pronunte si asupra cererii de a primi azil in aceasta tara. In momentul de fata, Bivolaru are calitatea de petent, el solicitand azil politic in Suedia si sustinand ca a fost persecutat in Romania, in cadrul anchetei in urma careia a fost acuzat. "Pana ieri, autoritatile suedeze nu se puteau pronunta in privinta azilului, ci asteptau sa ia in calcul si sentinta in privinta cererii statului roman de a-l extrada. Din acest moment, autoritatile pentru imigrare din Suedia se pot pronunta pe solicitarea liderului spiritual al MISA de a primi azil politic in aceasta tara", au mai spus oficialii

MISA.

Decizia magistratilor suedezi a fost influentata in mod evident si de marturia Madalinei Dumitru - presupusa victima a lui Bivolaru in dosarul de coruptie sexuala - facuta, saptamana trecuta, in sprijinul acestuia, la Malmo, in fata magistratilor scandinavi. Depozitia a fost facuta la ultima infatisare in procesul in care autoritatile judiciare suedeze urmau sa se pronunte cu privire la cererea de extradare in Romania a liderului MISA.

De ce este asteptat liderul MISA

In august 2004, procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti l-au trimis pe Bivolaru in judecata pentru act sexual cu un minor, perversiune sexuala, coruptie sexuala, trafic de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei. Au mai fost trimisi in judecata Mirona Farcasi (pentru coruptie sexuala) si vamesul Farkas Ferenc Szolt (prins o data cu Bivolaru, la Nadlac, acuzat de trafic de migranti). Potrivit procurorilor romani, in perioada 2002 - martie 2004, folosindu-se de calitatile declarate de "profesor yoga" si "mentor spiritual", Gregorian Bivolaru ar fi recrutat-o, "prin abuz de autoritate si tinere in stare de aservire", pe minora Madalina Dumitru, cursanta yoga, pentru a o exploata sexual. Bivolaru a fost eliberat si retinut in aceeasi zi - 1 aprilie 2004 - de mai multe ori, ramanand pana la urma liber, insa fiind cercetat in continuare in acest dosar.

Desi pe numele lui exista o interdictie de a parasi tara, Bivolaru a iesit din Romania ascuns intr-un TIR, fiind retinut la Malmo, in Suedia, in biroul unei autoritati publice unde a mers pentru a-si procura anumite documentele necesare solicitarii de azil politic.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.