Fostul ministru al Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a anuntat, ieri, ca, alaturi de sotia sa, intentioneaza sa actioneze in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

Sotii Popescu acuza faptul ca, in procedura de verificare a averii initiate de procurorul general Ilie Botos, le-au fost incalcate anumite drepturi. Inainte de acest anunt, Dan Ioan Popescu s-a prezentat dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in fata comisiei desemnate sa-i verifice averea. Dupa o ora de audieri si dupa ce magistratii au tras la sorti un expert contabil care sa analizeze documentele depuse de catre familia Popescu, fostul ministru s-a lansat intr-un atac dur: "Din punctul meu de vedere aceasta cercetare e contrar legii, dubioasa", a a afirmat Dan Ioan Popescu. Acesta a sustinut ca, potrivit Legii 115/1996, cercetarile ar fi trebuit sa se incheie in maximum trei luni, ieri fiind ultima zi a acestui termen. De asemenea, Popescu a aratat ca la cele patru infatisari de pana acum a justificat fiecare bun pe care

l-a achizitionat in perioada cat a fost in functie. "Nu stiu de ce sunt acuzat. Conform legii trebuie clar sa se demonstreze ce anume se poate justifica, ce am obtinut. Este incredibil ca in democratie legile sunt ca in comunism. Se incalca in mod flagrant prezumtia de nevinovatie, atat timp cat tu, cel cercetat, esti obligat sa produci probe in apararea ta si nu anchetatorul, acuzatorul, sa-ti caute dovezi concrete pentru a se lua masurile dorite", a declarat dupa intalnirea cu magistratii fostul ministru al Economiei. In plus, el a denuntat si faptul ca unul din membrii Comisiei ICCJ este procuror, lucru care contravine principiului ca o persoana nu trebuie judecata de aceleasi persoane care au anchetat-o. La nici trei sferturi de ora de la incheierea sedintei de judecata, Popescu a organizat o conferinta de presa pe parcursul careia el a analizat modul in care s-a desfasurat, pana acum, ancheta Comisiei de cercetare a averii. "Consider ca trebuia inchis acest caz care are o conotatie politica clara. Nu se doreste stabilirea adevarului, ci numai macinarea imaginii mele si denigrarea mea si a familiei mele", a declarat Popescu jurnalistilor.

Fostul ministru al Economiei s-a saturat sa mai fie "rechinul de serviciu".

"Uniunea Europeana a cerut eliminarea coruptiei, un fenomen inradacinat adanc in societatea romaneasca. In aceasta situatie au fost cerute cazurile unor pesti mari. Eu in calitatea mea am devenit astfel "rechinul de serviciu", a mai apreciat fostul ministru, mentionand ca responsabili pentru acest atac sunt oamenii din preajma sa si adversarii sai politici. "De azi nu mai admit nici hartuieli si nici atacuri. Voi raspune la orice atac cu un atac si la orice injurie cu chemarea in justitie. Sunt satul de murdaria din ultimele luni", a continuat Popescu. Averea lui Dan Ioan Popescu este cercetata ca urmare a unei solicitari inaintata de catre Centrul de Resurse Juridice, la 27 iunie 2005, procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dupa trei saptamani, la 21 iulie, prin decizia procurorului general, solicitarea a ajuns la Comisia de cercetare a averii din cadrul ICCJ. "Elementele de acolo au fost apreciate de expertii nostri ca impunand sesizarea Comisiei de control a averilor si ca atare s-a dat drumul acestei lucrari, urmand a se stabili adevarul", declara atunci Ilie Botos. In replica, Dan Ioan Popescu considera ca Botos "a spus aceleasi aberatii cu caractere mai mari". Potrivit Legii 115/1996, aceasta comisie are "cel mult" trei luni la dispozitie pentru a emite un verdict cu privire la modul licit sau ilicit in care un demnitar si-a obtinut averea. Acest termen a expirat insa ieri in cazul familiei fostului demnitar. Procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie ar fi trebuit sa demonstreze ca exista diferente vadite intre declaratile de avere ale lui Dan Ioan Popescu.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.