Conform Legii nr. 161/2003, functia de secretar de stat este incompatibila cu exercitarea altei functii publice de autoritate. Printre cei care incalca aceasta prevedere este chiar presedintele ANAF.

Chiar daca legea mentioneaza clar toate incompatibilitatile, exista un paragraf separat, care poate anula toate restrictiile.

EXCEPTIONAL. Astfel, "in mod exceptional, Guvernul poate aproba participarea demnitarilor ca reprezentanti ai statului in adunarea generala a actionarilor ori ca membri in consiliul de administratie al regiilor autonome, companiilor sau societatilor nationale… inclusiv banci sau alte institutii de credit, de interes strategic sau in cazul in care un interes public impune aceasta". Cu alte cuvinte, poti fi membru in consiliile de administratie avand girul Guvernului, mai precis al premierului, contrar prevederilor legale. Printre cei care beneficiaza de aceasta clementa se numara si presedintele ANAF, Sebastian Bodu, cel care clameaza mereu "eu doar aplic legea", in toate demersurile sale profesionale. "Asa au toti membrii Guvernului. Sunt bagati in firme la stat, nu private. Ce conteaza asta?", a sunat explicatia data de unul dintre consilierii lui Bodu.

ALTE FERICITE EXCEPTII

Si alti demnitari se folosesc de exceptia legislativa si, probabil in virtutea caracterului strategic al unor societati, populeaza consiliile de administratie, incasand indemnizatiile egale cu 20% din salariile directorilor generali. Astfel, secretarul de stat Oana Marinescu (foto), purtator de cuvant al Guvernului, este membru in CA al Inspectoratului de Stat in Constructii. Din pacate pentru ea, nu s-a orientat prea bine, deoarece indemnizatia este de numai 8,5 milioane lei vechi/luna. Mult mai "orientati" s-au dovedit a fi secretarul de stat Nicolae Ivan, de la Ministerul Finantelor Publice (reprezentant al statului in CA-urile de la CEC, Transelectrica) si Nuclearelectrica, dar si adjunctii de la ANAF ai lui Sebastian Bodu: Gelu Stefan Diaconu, la Eximbank, si Daniel Chitoiu, la CEC. Alte cazuri "exceptionale" au fost cele ale fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Comertului Dan Victor Alesandru, administrator la Distrigaz Sud, si al omologului sau de la Finante, Dragos Neacsu, membru in CA la CEC.

Ambii au fost destituiti recent prin decizii ale prim-ministrului. Curios este cazul ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a carui declaratie publica de interese consemneaza inca ocuparea functiei de prim-vicepresedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania, retribuita lunar cu 1.300 lei noi.

DOUA SINECURI

Conform propriei declaratii de interese, depusa la data de 5.05.2005, Sebastian Bodu este membru in CA al Eximbank si presedinte al Consiliului de Supraveghere si incredere la AVAS. Cu siguranta ca numirea sa in aceste functii este de "interes strategic" sau de "interes public". Astfel, el incaseaza de la Eximbank 71 de milioane de lei pe luna brut si 58 de milioane pe luna brut de la AVAS (foto). Inainte sa fie numit in fruntea Fiscului, Bodu a lucrat pentru doua luni ca director la ING Group Romania, firma care i-a mai platit telefonul mobil timp de sase luni. De precizat ca, dupa punerea de sechestru asigurator pe averea lui Gigi Becali, declaratia de interese a lui Bodu a disparut de pe pagina de Internet a ANAF.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.