In ciuda faptului ca sunt acuzati de fapte de coruptie, inculpatii din celebra cauza de coruptie "Electrica Banat" sunt, incepand de ieri, liberi. Dintr-un viciu de procedura: lipsa unei hartii, adica a unei minute (document juridic prin care judecatorul consemneaza incheierea de sedinta). Cel mai important personaj din lista inculpatilor este Silviu Lucian Boghiu, fost director general al SC "Electrica" SA Bucuresti.

Inculpatul a fost acuzat ca a determinat functionarii din subordine, precum ex-directorul timisorean Livius Milea, sa faca plati preferentiale, la preturi supraevaluate, pentru achizitionarea de produse electrice contrafacute, tranzactii care au prejudiciat "Electrica" SA cu sase milioane de euro. Spaga incasata este pe masura tranzactiilor. Un autoturism Audi A8, un jeep BMW X5 si un Audi A6 sunt cateva dintre "stimulentele" incasate de fostii directori din sistemul energetic romanesc.

Magistratii Curtii de Apel Timisoara au dispus, ieri, punerea in libertate a celor 12 inculpati arestati in celebrul dosar de coruptie "Electrica Banat", motivul invocat de magistrati fiind un viciu de procedura. Lipsa minutei (un proces-verbal) de la dosar, pe care ar fi trebuit sa o redacteze judecatorii Tribunalului Timis, (dupa ce in sedinta din 6 octombrie s-a decis mentinerea arestarilor), a aruncat practic in aer orice argument in favoarea mentinerii dupa gratii a celor 12 inculpati.

Pleiada de avocati angajati in aceasta cauza a solicitat, cu ocazia recursului promovat la Curtea de Apel, constatarea nulitatii absolute a amintitei incheieri, intrucat magistratul care a decis mentinerea in arest a inculpatilor nu a catadicsit sa intocmeasca si sa depuna la dosar minuta sedintei. In aceste conditii, judecatorii instantei superioare din teritoriu s-au vazut nevoiti sa recunoasca nulitatea absoluta a deciziei tribunalului, iar ca urmare, au admis recursurile si au dispus punerea in libertate de indata a tuturor inculpatilor arestati in aceasta cauza de coruptie.

La fel si in cazul "Mita de la Finante"

Trebuie remarcat ca instantele timisorene si-au facut in ultima vreme un adevarat obicei din a-i face scapati, prin tertipuri procedurale, pe unii inculpati arestati in dosare grele de coruptie. La fel s-a intamplat in urma cu circa doua saptamani si in dosarul "Mita de la Finante", cand tot din cauza comoditatii anumitor judecatori de la tribunal, care nu s-au sinchisit sa intocmeasca minuta sedintei, magistratii Curtii de Apel s-au vazut iarasi pusi in situatia de a decide punerea in libertate a celor doua inculpate.

Acelasi magistrat vinovat

Coincidenta sau nu, ambele cauze ("Mita de la Finante" si "Electrica Banat") au fost solutionate de unul si acelasi judecator. Este vorba despre magistratul Gheorghe Bugarschi, despre care grefierele tribunalului sustin ca ar fi un tip extrem de meticulos, care adeseori sta la serviciu pana tarziu in noapte pentru a-si redacta lucrarile. Tocmai de aceea, omisiunea - pusa pe seama uitarii - de a redacta minutele in aceste cauze supermediatizate, asupra carora sunt atintiti toti ochii, este cel putin ciudata, ca sa nu spunem cusuta cu ata alba.
Pe de alta parte, seful DNA Timisoara, procurorul Vlad Speriusi, s-a abtinut sa comenteze in vreun fel decizia instantei. Cu toate acestea, la nivelul DNA exista frustrari vizibile, in conditiile in care atat dosarul "Electrica Banat", cat si cel in care a fost anchetata fosta directoare a Administratiei Financiare Timisoara sunt cele mai complexe cauze solutionate de acest serviciu si nu rareori s-a muncit sub presiuni inimaginabile.

Boghiu, liber sa fuga din tara

In dosarul "Electrica Banat" au fost trimise in judecata 24 de persoane, dintre care 12 in stare de arest preventiv. Cele mai sonore nume sunt cele ale directorilor Silviu Lucian Boghiu - fost director general al "Electrica" SA, Livius Milea - fost director general al SC "Electrica Banat" SA, Dan Viorel - ex-director general la Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice (SISEE) Banat etc., mai multi oameni de afaceri aflati in legatura cu persoane-cheie din staff-ul fostei puteri politice, precum si un comisar al Garzii Financiare Centrale, acuzat de luare de mita in plina ancheta DNA, si un functionar al Administratiei Financiare Bucuresti.

Potrivit anchetatorilor, prejudiciul creat societatii "Electrica" se ridica la sase milioane de euro.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.