Justitia si afacerile interne, dreptul de proprietate intelectuala, agricultura, protectia mediului, achizitiile publice, managementul fondurilor structurale sunt principalele capitole in Raportul de tara al Romaniei catre Comisia Europeana, care va fi publicat in doua saptamani. Se pune intrebarea daca rezultatele obtinute de tara noastra pot compensa capitolele de la care oficialii europeni asteapta rezultate mai bune.

Potrivit unui studiu publicat pe site-ul EurActiv transpunerea acquis-ului european in legislastia interna este unul din punctele importante. Libera circulatie a marfurilor, achizitiile publice sunt reglementate de noi acte normative. A fost adoptata si legislatia comunitara pentru combaterea marfurilor contrafacute si respectarea drepturilor de proprietate industriala.

In ceea ce priveste agricultura, progresele includ adoptarea unor acte normative care creeaza cadrul necesar organizarii de piata in sectoare ca vinul, laptele, produsele agroalimentare si agricole. In privinta protectiei mediului, au fost adoptate normele acquis-ului comunitar pentru ambalaje, deseuri de ambalaje si accesul public la informatia privind mediul. La capitorul migratie, a fost completata legea privind regimul strainilor cu dispozitii clare privind migratia si drepturile migrantilor dar si dispozitii privind combaterea traficului de persoane si combaterea victimelor acestui flagel.

Totodata, au fost adoptate noi acte prin care se modifica si completeaza legile relevante pentru reforma justitiei (organizarea judiciara, statutul magistratilor si Consiliul Superior al Magistraturii), precum si codul deontologic al judecatorului, procurorilor, si politistilor.

Activarea clauzei ar intarzia aderarea cu un an, in detrimentul continuarii reformei

Exista insa si puncte sensibile coroborare cu aceste rezultate.In privinta achizitiilor publice, acquis-ul a fost transpus in legislatia nationala insa exista probleme privind eficienta si transparenta acestui proces. Un exemplu poate fi contractul atribuit catre Bechtel pentru constructia autostrazii Brasov-Bors. In privinta dreptului la proprietatea intelectuala, concomitent cu dezvoltarea noilor tehnologii, Romania este mult deficitara, mai ales la capitolul securitatii tranzactiilor in comertul electronic.

Criminalitatea informationala din tara noastra impune masuri suplimentare pentru combaterea fraudei informatice, falsului informatic ( ce prejudiciaza datele sau programele pentru calculator), sabotajului informatic, accesului neautorizat, interceptiei neautorizate, pirateriei software, spionajului informatic, defaimarii prin Internet, distribuirii de materiale obscene in Internet si spam-ul. In privinta agriculturii, in tara noastra 30% din populatie lucreaza in agricultura, 50% din suprafata agricola fiind cultivata de 20% dintre fermieri, celelalte 50% fiind gestionate de restul de 80% din populatie care lucreaza in acest sector.

Majoritatea exploatatiilor agricole sunt individuale (4.462.221), doar 22.672 cu personalitate juridica, potrivit datelor Recensamantului General Agricol. Concomitent, exista mari decalaje intre sectorul urban si cel rural, decalaje aflate in continua crestere.

Protectia mediului este un alt capitol cu deficiente.

Colectarea deseurilor nu este generalizata, numai 50% din populatie este racordata la sisteme de salubritate, solutiile tehnice privind depozitarea, procesarea sau recuperarea deseurilor sunt depasite sau inexistente. Se adauga si poluarea industriala, generata de instalatii ce reclama investitii uriase pentru modernizare sau refacerea structurilor pentru altele noi. Progresele la capitolul Justitie si Afaceri Interne trebuie insotite de aplicarea efectiva a legislatiei, mai ales in ceea ce privesc reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei.

O prioritate importanta a Romaniei, ca viitoare frontiera externa a UE, este asigurarea conditiilor de pregatire a Politiei de Frontiera si securizarea frontierelor, un obiectiv principal fiind contractul cu EADS. Nu in ultimul rand, frictiunile existente in sanul politicii interne, luptele din Parlament, dintre partidele coalitiei aflate la guvernare sau tensiunile dintre presedinte si primul-ministru nu au putut decat sa afecteze credibilitatea si imaginea mediului politic si stabilitatii tarii.

Pe plan extern, dupa semnarea Tratatului de Aderare, Romania are statut de observator la reuniunile grupului de lucru al UE, desemnand 35 de parlamentari sa participe la activitatea Parlamentului European ca observatori.

Lista deficientelor

In vara acestui an, Comisia Europeana a transmis Romaniei o scrisoare de avertizare cu privire la deficientele constatate la implementarea normelor comunitare privind achizitiile publice, dreptul de proprietate intelectuala, in special in ceea ce priveste lupta impotriva pirateriei si marfurilor contrafacute, concurenta, politica agricola comuna, sistemele IT pentru asigurarea interoperabilitatii in domeniul impozitarii, protectia mediului, precum si la aplicarea efectiva a cadrului legal anticoruptie existent, intarirea managementului frontierei. Ulterior, si la sectorul sanitar veterinar si de siguranta alimentara.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.