Hotul impuscat de Adrian Iovan a beneficiat succesiv de eliberari conditionate din penitenciare. De fiecare data nu a stat afara mai mult de patru luni.

Faptele pentru care a fost judecat si condamnat de mai multe ori insumeaza aproximativ 15 ani de detentie, din care nu a executat aproximativ 8 ani. Bogdan se specializase pe furt calificat, insa cea mai mare condamnare a primit-o in urma comiterii unei talharii. De remarcat este ca "victima din Primaverii" a spart si o biserica din comuna calaraseana Gurbanesti. Desi reusea sa atraga simpatia conducerilor penitenciarelor in care a fost incarcerat, beneficiind in final de eliberarea conditionata, Bogdan Iancu nu s-a putut adapta conditiilor din societate. Eliberat din arestul Politiei Capitalei in luna iunie a acestui an, el si-a pierdut viata dupa numai patru luni de libertate, in timp ce incerca, cel mai probabil, sa jefuiasca locuinta sotilor Romanita si Adrian Iovan.

Bogdan Iancu si-a inceput cariera de infractor inca de la varsta de 15 ani. In 1993, a fost arestat si condamnat de Judecatoria sectorului 5, pentru furt calificat. A fost internat intr-o scoala de corectie. In 1996, tot Judecatoria Sectorului 5 il condamna din nou tot pentru furt calificat. Este incarcerat pe data de 29 iulie 1996, insa se libereaza conditionat la 12 februarie 1997, tot printr-o decizie a judecatorilor de la sectorul 5.

Intr-o jumatate de an de libertate conditionata, Bogdan Iancu savarseste un furt calificat si o talharie, fiind condamnat, in luna august a aceluiasi an, la pedeapsa cea mai mare, respectiv 6 ani de inchisoare. Este incarcerat pe data de 2 august 1997, in Penitenciarul cu regim de maxima siguranta Slobozia, judetul Ialomita. Desi trebuia sa stea dupa gratii pana pe 30 iulie 2003, Iancu beneficiaza din nou de eliberarea conditionata, parasind locul de detentie la data de 19 iunie 2001, printr-o decizie a Judecatoriei Slobozia. In timp ce se afla in puscarie, politistii bucuresteni au inceput, in 1998, urmarirea penala impotriva lui, fiind identificat intr-o cauza de furt calificat cu autor necunoscut.

L-au batut enoriasii

Eliberat pentru a doua oara, Bogdan Iancu in patru luni comite doua furturi calificate pe raza judetului Calarasi. "Pe 29 septembrie 2001, Bogdan Iancu se deplaseaza in satul Cotofanca, comuna Gurbanesti, judetul Calarasi, unde el avea o prietena. Impreuna, au mers la o petrecere, unde a provocat un scandal. Suparat, tipul a plecat, pe drum a spart o locuinta, de unde a luat mai multe bunuri, apoi a patruns prin efractie si in biserica din sat, de unde a furat mai multe obiecte de cult. Localnicii l-au vazut, l-au prins si l-au predat Politiei, dar nu inainte de a-i aplica o corectie zdravana. Prejudiciile au fost recuperate", ne-au declarat surse din cadrul IPJ Calarasi. Pe 10 octombrie 2001, este condamnat la trei ani de inchisoare pentru furt calificat. Desi trebuia sa stea in puscarie pana pe 30 septembrie 2004, Iancu este iarasi eliberat conditionat, culmea, tot printr-o decizie a Judecatoriei Slobozia. Iese din Penitenciarul Slobozia pe data de 2 septembrie 2003.

Scandal si bautura

Aparent, dupa aceasta eliberare, Bogdan parea ca s-a linistit. El nu a mai aparut in evidentele Politiei decat la mijlocul lunii mai 2005, cand a fost arestat preventiv pentru o alta fapta de furt calificat instrumentata de politistii Sectiei 1. Din lipsa de probe, Iancu a fost eliberat din arest in luna iunie, sarbatorindu-si ziua de nastere in libertate. Pe data de 23 septembrie, in urma unui conflict cu un taximetrist, Bogdan Iancu este ridicat de pe strada si dus la Sectia 14 Politie. "S-a plimbat cu taxiul cateva ore. Era beat si nu a vrut sa achite cursa. La ora 01:00 noaptea a facut scandal la o benzinarie. La fata locului a sosit un echipaj si l-au adus pentru verificari la sectie. Pus sa dea declaratii, tanarul a spart mai multe geamuri cu capul.

I-am facut dosar penal pentru distrugere si l-am amendat pe Legea 61, pentru tulburarea linistii publice. A doua zi, a venit la sectie cu un cumnat de-al lui si ne-a pus geamurile pe care le-a spart", ne-au declarat surse judiciare.

A muncit pentru micsorarea pedepsei

Daca in putinele luni cat a stat in libertate Bogdan Iancu nu s-a putut adapta la conditiile societatii, in puscarie, el era un detinut model. Inspectorul-sef principal Andrei Dumitru, directorul Penitenciarului cu regim de maxima siguranta Slobozia, unde Bogdan Iancu si-a petrecut, cumulat, 5 ani si 7 luni, ne-a declarat: "Iancu a muncit 14 luni, nu a fost niciodata pedepsit. Ba, chiar a beneficiat de recompense pentru munca, constand in dreptul de a primi mai multe pachete, sa dea telefoane si alte bonusuri. Comisia de eliberare conditionata, condusa de procurorul penitenciarului, a facut propunerea Instantei ca Bogdan Iancu sa fie liberat conditionat.

Legea penala prevede si posibilitatea ca un detinut sa beneficieze de eliberarea conditionata, dar in situatii speciale si dupa ce autoritatile competente evalueaza dosarul si comportamentul condamnatului. Astfel, dupa ce a executat cel putin doua treimi din pedeapsa inchisorii, condamnatul care este staruitor in munca, disciplinat si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama de durata de pedeapsa care mai ramane de executat, de varsta, de starea sanatatii, forma de vinovatie si de antece-dentele sale penale, poate fi eliberat conditionat inainte de executarea in intregime a pedepsei. De asemenea, se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata ca executata pe baza muncii prestate.

In acest caz, eliberarea conditionata nu poate fi acordata inainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din pedeapsa inchisorii. Dupa eliberarea conditionata, legea stipuleaza ca fostul condamnat are un termen de incercare, timp in care este supravegheat, este obligat sa se prezinte la datele fixate la judecatorul desemnat cu supravegherea. Mai mult, pedeapsa se poate considera executata daca in intervalul de timp de la eliberarea conditionata si pana la implinirea duratei pedepsei, cel condamnat nu a savarsit din nou o infractiune. In cazul in care cel eliberat a comis o infractiune in perioada de incercare, instanta tine cont de gravitatea acesteia si poate dispune revocarea eliberarii conditionate. In cazul revocarii eliberarii conditionate, pedeapsa stabilita pentru infractiunea ulterioara si restul de pedeapsa care a mai ramas de executat din pedeapsa anterioara se cumuleaza.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.