Arhiducele Dominic de Habsburg, fiul Principesei Ileana, a primit cu entuziasm vestea retrocedarii Castelului Bran.

Castelul a fost proprietate a Reginei Maria si apoi a Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1948. Arhiducele Dominic de Habsburg explica pentru cititorii Adevarului de ce a insistat sa obtina retrocedarea in natura, refuzand despagubirea de 25 de milioane de dolari.

Care este cel mai mare castig pe care il veti avea in urma acestui act de retrocedare?

Simt ca s-a facut dreptate. Casa mamei noastre a fost confiscata, iar noi am fost expulzati din propria locuinta si din tara. Credem ca returnarea Castelului Bran onoreaza amintirea mamei noastre si toate idealurile pentru care a luptat: oamenii si tara ei. Pentru noi, copiii ei, este o reparatie morala.

Ati spus ca acest castel isi va pastra locul si vocatia. Va veti implica, in vreun fel, in administrarea acestuia?

Speram ca acesta sa constituie o parte importanta din viitorul Branului, care este un simbol al Romaniei si al vietii noastre. A fost greu sa fim izgoniti din propria noastra casa timp de 58 de ani, pe nedrept, dar suntem fericiti ca poporul roman a decis sa ne inapoieze castelul. Mai bine mai tarziu decat niciodata.

De ce ati renuntat sa mai cereti in schimbul cladirii 25 milioane de dolari pe care le-ati solicitat initial?

Noi, ca familie, am facut o revendicare respectand legea retrocedarii din 2001, care nu permitea restitutia in natura, dar legea s-a modificat recent, asa ca proprietatea Bran ne poate fi inapoiata. Suntem incantati de acest lucru.

Cum comentati declaratiile ministrului culturii, Adrian Iorgulescu, care a zis ca situatia este totusi neclara?

Strabunicul meu s-a nascut Hohenzollern, dar a renuntat la numele de familie atunci cand a ales sa domneasca in Romania, devenind Regele Carol I al Romaniei. Mama mea a fost Principesa Ileana a Romaniei, fiica Regelui Ferdinand si a Reginei Maria a Romaniei. Mama s-a casatorit cu arhiducele Anton de Austria, astfel ca revendicarea a fost facuta de noi, cei din dinastia Habsburg-Lothringen, asa cum ne numim astazi. In ceea ce priveste acuzatia ca lipsesc documente, noi am prezentat cele mai relevante acte, care demonstreaza calitatea de proprietari, la data la care bunurile ne-au fost confiscate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.