"Pasarile migratoare vor ajunge oriunde se gaseste hrana si locuri izolate pentru innoptat."

"Pasarile migratoare nu zboara dupa traseele OMS. Nu sunt ca trenurile accelerate, care au un traseu prestabilit si poposesc in fiecare statie", a declarat Eugen Petrescu, de la Societatea Ornitologica din Romania, filiala Tulcea. "Pasarile migratoare vor ajunge oriunde se gaseste hrana si locuri izolate pentru innoptat. Daca trec camioane incarcate cu porumb si pica boabe pe jos, gastele vor fi acolo.

Autoritatile romane ar trebui sa isi concentreze atentia asupra intregii tari, pentru ca la ora actuala nu se iau in calcul decat cateva judete. De ce nu se monitorizeaza salba de lacuri din Bucuresti sau lacurile din Moldova, de la Bicaz, pentru ca ratele si gastele salbatice migreaza pe toate vaile raurilor si poposesc pe terenurile pentru hranire si in asa-numitele roost-uri, locuri izolate in care se odihnesc. Valea Prutului, Slobozia, Calarasi Bicaz sau Brasov sunt zone expuse pericolului raspandirii gripei aviare, nu mai putin importante decat Ceamurlia de Jos sau Maliuc", a declarat Eugen Petrescu. La Brasov, de pilda, masurile au fost luate numai in cazul producatorilor de carne de pasare. Zona lacului Dumbravita si Rotbav din Brasov s-au umplut in aceste zile de pasari migratoare din Delta Dunarii, sosite pe un culoar secundar de migratie. Primarul comunei Dumbravita spune ca nu este ingrijorat, iar satenii il sustin: ,In sat n-a murit nici o gaina, decat de cutit. N-avem noi treaba cu gripa aviara".

Specialistii ornitologi spun ca la Maliuc au fost descoperite doar lebede moarte, pentru ca lebedele nu migreaza la fel de mult ca gastele sau ratele. Cu siguranta sunt cazuri de deces si la gaste sau rata mica, dar durata imunitatii la aceste pasari nu se cunoaste inca. ,Expertii europeni care au spus ca toate pasarile mor in trei zile au vorbit in necunostinta de cauza", spun ornitologii. Contactul dintre pasarile migratoare si cele domestice nu poate fi limitat. In conditiile in care o gasca poate zbura si 500 de kilometri intr-o singura zi, specialistii prevad ca pana de Craciun gripa aviara sa ajunga pana in Anglia. ,Se uita ca frontul de migratie este larg si toata Romania poate intra in carantina. Este esentiala inchiderea pasarilor domestice in curti, dar, din pacate, oamenii nu vor pur si simplu sa inteleaga", a conchis Eugen Petrescu.

Uliul - cel mai eficace agent impotriva gripei

Doi ulii apara o ferma de sute de mii de pasari din Alba Iulia. "Este cea mai buna solutie pentru a tine la distanta pasarile salbatice aducatoare de boli si mai ales de gripa aviara. Am recurs la aceasta metoda acum o jumatate de an, dupa ce toate celelalte metode nu au dat rezultate. Am incercat cu ultrasunete, dar cineva trebuia sa invarta din cand in cand o manivela, iar pasarile salbatice se invatau si reveneau. Am incercat si cu otrava, dar mureau numai cateva", povesteste Ioan Popa, vicepresedinte al complexului din Alba Iulia. El spune ca metoda cu familia de ulii cuibarita in apropierea fermei da rezultate foarte bune si o recomanda tuturor crescatorilor. "Cei doi ulii mi-au facut ordine. Pe 2-3 km in jurul fermei nu mai exista nici o pasare salbatica, toate fiind alungate de ulii", a spus Ioan Popa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.