Presa europeana comenteaza aparitia lui H5N1 pe continent

Vestea confirmarii virusului mortal al gripei aviare pe teritoriul Romaniei a tinut, ieri, prima pagina a presei europene. H5N1 a pus piciorul in Europa, au anuntat ziarele. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam?
"Este timpul sa intram in panica? Este transmiterea virusului la oameni inevitabila? Vor muri milioane de oameni in toata lumea?", se intreaba publicatia britanica "The Observer", intr-un articol cu titlul "Ucigasul in fata usii". Criza gripei aviare este tratata pe larg si in "Independent". Cotidianul subliniaza declaratia comisarului UE pentru buget, Dalia Grybauskaite, care a precizat ca gripa aviara este problema Europei si nu numai a Romaniei.
"Mobilizare generala contra gripei aviare", titreaza "Le Figaro", care observa ca prezenta temutului virus in Romania a declansat apeluri la prudenta si la calm pe batranul continent. "Ce plan trebuie sa urmam?", se intreaba si cotidianul elvetian "Le Temps", care apreciaza ca lumea se pregateste deja pentru inevitabila zi a confruntarii cu virusul ucigas.

Alfred Hitchcock, depasit

Comentand aparitia virusului in Europa, aceeasi publicatie aprecia, vineri, ca nici macar autorul celebrei pelicule "Pasarile", Alfred Hitchcock, nu s-ar fi putut gandi la un scenariu mai bun pentru un film horror. Presa germana este, la randul ei, atenta. "Frankfurter Allgemeine Zeitung" prezinta pe larg evenimentele din Romania si Turcia, dar apreciaza ca lumea trebuie sa se calmeze, pentru ca posibilitatea transmiterii virusului la oameni este totusi redusa. Indemnurile la calm nu au prins peste tot. Vineri, anuntand cateva cazuri suspecte de gripa aviara, cotidianul bulgar "24 Chasa" titra cu litere mari si rosii: "Panica, avem pasari moarte si acasa!".

"Pandemia de gripa aviara, inevitabila"

Directorul general al serviciilor britanice de sanatate, Liam Donaldson, a apreciat ca o pandemie de gripa, produsa in urma unei mutatii a virusului gripei aviare, nu va putea fi evitata. Teoria expusa cu destula convingere de oficialul britanic reprezinta cel mai negru scenariu imaginat de oamenii de stiinta.
"Virusul mortal al gripei aviare gasit in Turcia si Romania se va combina cu un virus al gripei umane, la un moment dat, si va declansa o pandemie care va ucide 50.000 de persoane numai in Marea Britanie", a declarat Donaldson, citat de presa europeana. "De ce este inevitabila aceasta pandemie? Pentru ca s-a mai intamplat in trecut", a adaugat el. A precizat totusi ca, potrivit estimarilor sale, pandemia nu se va declansa in aceasta iarna.

"UE nu este pregatita"

Scenariul lui Donaldson nu pica deloc bine pentru europeni. Un document intern al UE, obtinut de publicatia "Financial Times", a divulgat ca Europa nu este inca pregatita pentru o pandemie de gripa. Documentul, semnat de comisarul european pentru sanatate, Markos Kiprianou, arata ca in UE, Norvegia, Islanda si Liechtenstein exista numai zece millioane de doze de Tamiflu. Alte 36 de milioane de doze vor fi livrate pana in 2007, o cantitate suficienta pentru 10% din populatia Uniunii. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda insa achizitionarea unei cantitati de antivirale care sa acopere cel putin 25a din populatie.

Documentul lui Kiprianou prezinta totodata si nemultumirile unor state membre. Potrivit acestora, "comenzile facute de unele tari au rezervat deja intreaga capacitate de productie pentru urmatorii ani, fara sa lase vreo alta posibilitate statelor care ar putea sa fie lovite mai intai de o pandemie".

Epidemie de panica

Ministrii afacerilor externe si cei ai sanatatii din UE se vor intalni marti, respectiv joi, pentru a stabili un set de masuri in vederea contracararii pericolului. Proximitatea virusului i-a ingrijorat serios pe europeni. Informatii privind moartea suspecta a unor pasari au aparut atat din Kosovo si Macedonia, cat si din Bulgaria. Pana ieri-seara insa, virusul gripei aviare nu a fost confirmat in nici una dintre cele trei locatii.

Intre timp, tarile europene

s-au grabit sa implementeze cat mai rapid masurile necesare. Sambata, Polonia a impus inchiderea pasarilor domestice si a interzis vanzarea acestora in piete, precum si vanatoarea de pasari pe teritoriul tarii. Ungaria nu a modificat masurile dupa confirmarea virusului H5N1 in Romania, dar numai pentru ca se pregatise deja temeinic. Ministrul maghiar al sanatatii, Jeno Racz, a precizat ca Ungaria a cheltuit deja patru milioane de euro in acest scop si ca a dezvoltat rapid un vaccin adecvat, care va fi distribuit populatiei. In vreme ce toti europenii s-au ingramadit in farmacii pentru a-si procura vaccine si antivirale, Federatia Elvetiana a Medicilor i-a avertizat pe membrii sai sa nu mai prescrie Tamiflu fara reteta tuturor clientilor care doresc acest lucru.

Tara noastra poate cere declararea de zone libere de gripa aviara

Conferentiar dr. Viorel Andronie, fost sef al Agentiei Nationale Sanitara Veterinara (ANSV), considera ca autoritatile romane ar trebui sa declanseze procedurile pentru declararea zonelor libere de gripa aviara acolo unde nu se confirma prezenta virusului. O astfel de masura este necesara pentru ca Uniunea Europeana sa revina asupra deciziei de a interzice importul de carne de pasare si preparate din carne de pasare de pe tot teritoriul Romaniei. "Interzicerea exporturilor din Romania catre tarile UE are un impact psihologic foarte mare asupra consumatorilor romani. Este greu sa convingi oamenii ca nu li se intampla nimic daca mananca preparate din carne de pasare sau carne, atata timp cat UE a decis sa interzica importul acestor produse din Romania. Consumatorul roman se va intreba de ce lui i se spune ca produsele respective nu sunt periculoase, in timp ce occidentalii le refuza. Autoritatile romane ar trebui sa se prevaleze de prevederile articolului 10, paragraful 3 din Directiva 494/1991 si sa ceara ridicarea restrictiilor pentru zonele in care nu se confirma prezenta virusului gripei aviare".

O zona poate fi declarata libera de gripa aviara in 1-2 saptamani (timp in care se fac analize). "Se intocmeste un dosar de catre autoritatile sanitar-veterinare. In baza documentelor, reprezentantul Romaniei la Organizatia Internationala de Epizootii (OIE) poate sa solicite ridicarea interdictiilor de export pentru zona respectiva. Dupa declararea zonelor libere, tarile care au interzis importurile pot ridica interdictia, insa nimeni nu le poate obliga sa cumpere carne sau preparate din carne de pasare din Romania.

Pana in prezent, nu au fost declansate procedurile de declarare a zonelor libere de gripa aviara. Profesor dr. Gabriel Peredoi, de la Agentia Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), declara ca Romania ia in calcul aceasta posibilitate, dar deocamdata atentia autoritatilor este concentrata pe eliminarea focarelor si prevenirea extinderii bolii. "In cadrul Comitetului de criza am discutat si problema acestei regionalizari, dar deocamdata ne concentram pe tinerea sub control a bolii", a spus reprezentantul ANSVSA.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.