Joi seara, guvernul a hotarat alocarea a 445 miliarde de lei vechi pentru despagubirea agricultorilor asigurati care au suferit pagube ca urmare a calamitatilor naturale.

Tot in acest an, guvernul a mai alocat aproape 1.000 miliarde de lei pentru despagubirea agricultorilor din zonele calamitate, printre beneficiarii cei mai importanti numarandu-se proprietarii de vii. Actul normativ prevede ca suma maxima care poate fi primita nu poate depasi 70% din pretul de infiintare a culturilor asigurate pentru care agricultorul solicita despagubiri. De asemenea, sunt prevazute cuantumurile sumelor alocate pe hectar, pentru fiecare tip de cultura in parte pretabila la despagubiri, suma maxima acordata fiind de 109,5 milioane de lei vechi la un hectar, in cazul culturilor de legume de camp. In acest an, pagubele produse de inundatii si vremea defavorabila au depasit 1,5 miliarde de euro, deosebit de afectate fiind culturile agricole.

Printre problemele cu care se confrunta Romania se numara faptul ca majoritatea agricultorilor nu-si asigura culturile sau fermele, astfel ca pierderile produse de evenimente imprevizibile sunt suportate integral de catre acestia, bugetul ministerului neputand prevedea astfel de despagubiri, decat in situatii de forta majora. Practic, in acest an, au fost afectate culturile de pe circa 120.000 de hectare.

Joi, guvernul a decis suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale cu suma de 44,5 milioane de RON, adica 445 miliarde lei vechi, din fondul de interventie, banii fiind alocati pentru despagubirea producatorilor agricoli ale caror culturi si animale au fost distruse de inundatiile din perioada aprilie-septembrie 2005, dar in conditiile in care au incheiat contracte cu firme de asigurare si de asigurare-reasigurare.Despagubirile se vor acorda pentru culturile insamantate in toamna anului 2004 si in primavara anului 2005, precum si pentru cele de vita-de-vie si pomi fructiferi.

Viticultorii au pierdut jumatate din productie

Ministrul Gheorghe Flutur a confirmat acest lucru imediat dupa aprobarea actului normativ, afirmand ca "vor fi despagubiti producatorii agricoli ale caror culturi au fost distruse de inundatii, precum si proprietarii de bovine, porcine, ovine, familii de albine, care au incheiat asigurari, iar despagubirile vor fi acordate potrivit legii, astfel incat producatorul agricol sa fie despagubit cu 70% din suma cheltuita pentru infiintarea culturii".

Anterior acestui act normativ, guvernul a pus in aplicare mai multe acte normative, prin care se prevedea acordarea de ajutoare pentru anumite categorii de producatori agricoli afectati de inundatii si vremea nefavorabila, unii dintre principalii beneficiari fiind proprietarii de podgorii, care, in majoritatea zonelor viticole recunoscute cu potential economic ridicat, au suferit pagube, in medie, de 50% din productia estimata. Valoarea totala a acestor despagubiri, deja acordate de guvern, se apropie de 1.000 miliarde de lei.

Cea mai mare despagubire: 109,5 milioane lei vechi pentru un hectar de legume

Prin hotararea adoptata de guvern, se declara stare de calamitate naturala in agricultura in zonele in care culturile insamantate in toamna anului 2004 si primavara anului 2005, vita-de-vie si pomii fructiferi, au fost afectate de inundatiile din revarsari de rauri si ruperi de baraje, ploi abundente si de durata, pe perioada aprilie-septembrie 2005.Potrivit actului normativ, vor fi acordati 6,5 milioane lei vechi, adica 650 RON pentru un hectar calamitat si insamantat cu grau de toamna si de primavara, 5,8 milioane de lei vechi, respectiv 580 RON, pe hectar de orz, orzoaica de toamna si primavara, 4,3 milioane lei vechi, respectiv 430 RON, pe hectarul de rapita pentru ulei, 7,7 milioane lei vechi, respectiv 770 RON, pe hectarul de porumb, 4,3 milioane lei vechi, respectiv 430 RON, pe hectarul de floarea-soarelui, 5,6 milioane de lei vechi, respectiv 560 RON, pe hectarul de soia, 6,8 milioane lei vechi, respectiv 680 RON, pe hectarul de sfecla de zahar, 66 milioane lei vechi, respectiv 6.600 RON, pe hectarul de cartofi, 4,2 milioane lei vechi, respectiv 420 RON, pe hectarul de culturi furajere, 109,5 milioane de lei vechi, respectiv 10.950 RON, pe hectarul de legume de camp, 25 milioane lei vechi, respectiv 2.500 RON, pe hectarul de vita-de-vie, si 28 milioane lei vechi, respectiv 2.800 RON, pe hectarul de pomi fructiferi.

Precizam ca procedura de calcul si de acordare a despagubirilor este stabilita prin Legea nr. 381/2002, dar si prin Ordinul nr. 419/2002 al ministrului agriculturii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.