Comisarul pentru extindere a incurajat autoritatile romane sa parcurga "si ultimul kilometru" anti-coruptie

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, s-a declarat optimist cu privire la stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Aflat la Bucuresti pentru o documentare finala a raportului de tara ce va fi publicat pe 25 octombrie, comisarul Olli Rehn s-a intalnit cu presedintele Basescu la Cotroceni. Cu acest prilej, comisarul european a precizat ca raportul va evalua obiectiv si corect progresele realizate de Romania pe drumul integrarii europene, se arata intr-un comunicat transmis presei de catre Administratia prezidentiala. Olli Rehn a incurajat mentinerea ritmului progreselor realizate de tara noastra pana in prezent si a subliniat ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este si un obiectiv al Uniunii Europene. La randul sau, seful statului l-a asigurat pe comisarul european Olli Rehn de intreaga determinare a clasei politice romanesti in indeplinirea angajamentelor care decurg din semnarea Tratatului de aderare europeana, care a avut loc la 25 aprilie, la Luxemburg.

Justitia pe drumul cel bun

Comisarul Rehn apreciaza masurile privind reforma justitiei din Romania dar sigur ca mai sunt inca probleme de rezolvat, a afirmat ministrul Justitiei, Monica Macovei, la finalul intrevederii pe care a avut-o ieri cu oficialul UE.

Olli Rehn considera ca mai este de lucru la capitolul duratei prea indelungate a proceselor, a volumului mare de dosare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la alte instante, precum si in ceea ce priveste preluarea unor atributii ale judecatorilor de catre grefieri, cooperarea dintre parchete si politia judiciara, a precizat ministrul Justitiei. In ceea ce priveste marea coruptie se asteapta cazuri, mai ales ca, in prezent, cadrul legal este creat. Departamentul National Anticoruptie (DNA) va putea instrumenta cazurile de mare coruptie, inclusiv cele referitoare la parlamentari, a afirmat Monica Macovei.

Securizarea frontierei

Comisarul european a apreciat ca pozitive si evolutiile in ceea ce priveste securizarea frontierei de stat, dar a insistat pe continuarea acestui proces.

Olli Rehn s-a intalnit cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, cu care a discutat situatia exacta a securizarii frontierei romanesti, oficialul european solicitand date suplimentare, inclusiv in ceea ce priveste negocierile cu EADS. "Au fost extrem de interesati daca Romania are asigurate fondurile necesare securizarii frontierelor si le-am explicat foarte clar toate constructiile financiare care sunt facute, inclusiv alocarile din buget pentru anul viitor. S-au interesat daca este continuat programul de incadrari pe frontiera in cursul anului viitor si am explicat ca ne vom tine strict de program, astfel incat sa asiguram 100% angajarile in Politia de Frontiera pe viitoarea frontiera externa", a declarat la finalul intrevederii Vasile Blaga.

Calitatea de tara ieftina nu e un atu

Rehn a incurajat autoritatile romane sa parcurga "si ultimul kilometru" in combaterea coruptiei, pentru a ajunge la standardele UE. Intrebat cum apreciaza lupta impotriva marii coruptii, el a recunoscut ca acest lucru reprezinta o "provocare majora" pentru Romania. El a salutat eforturile facute in reforma structurala a administratiei, dar a precizat ca isi rezerva dreptul de a da un raspuns clar in raportul de la sfarsitul lunii, intrucat in acest moment datele sunt inca verificate.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a avertizat ieri autoritatile de la Bucuresti ca Romania nu trebuie sa considere calitatea sa de tara ieftina drept un atu pentru a concura pe piata europeana. "Romania nu poate spera sa concureze pe piata Uniunii Europene doar pentru ca este o tara ieftina. Intotdeauna se va gasi o tara si mai ieftina", a subliniat comisarul, care a participat la conferinta referitoare la economia Romaniei si Agenda Lisabona, organizata de Ambasada britanica la Bucuresti.

In expunerea sa, Olli Rehn s-a referit si la raportul de monitorizare al Comisiei Europene asupra Romaniei, el insistand asupra faptului ca acest document va fi "corect si obiectiv". Totusi, el a precizat ca raportul este inca in analiza, urmand sa fie definitivat in aproximativ zece zile si a repetat ca documentul care va da un verdict clar privind stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE este cel din primavara anului viitor. Mai mult, el a indicat cateva domenii in care au fost realizate progrese clare, printre care reforma sistemului judiciar, concurenta si ajutoarele de stat, dar a spus ca exista si anumite lipsuri, pe care insa nu le-a mentionat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.