In spatele isteriei generale declansate de eventualitatea aparitiei gripei aviare in Delta Dunarii s-a mai strecurat o smecherie tipic romaneasca. Surse din cadrul Ministerului Sanatatii au precizat ca pentru fiecare din cele 500.000 doze de vaccin antigripal achizitionate de la Institutul "Cantacuzino" Bucuresti s-a platit circa 5,5 euro. In realitate, un astfel de vaccin costa mult mai putin de 5,5 euro, acest pret fiind practicat de farmacii, la vanzarea cu amanuntul. "Care-i problema?", a fost raspunsul initial al ministrului sanatatii, Eugen Niciolaescu, la costul piperat de achizitie al celor 500.000 de doze.

Ulterior, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dezmintit acest lucru, sustinand ca nu se face nici o "specula" in ceea ce priveste achizitionarea celor 1.500.000 de doze de vaccin antigripal.

"Nu s-au achizitionat la preturi mai mari sau la cel al pietei. Nu pot spune pretul la care s-au achizitionat cele 500.000 de doze de la Institutul "Cantacuzino", pentru ca ar influenta licitatia pentru cele 1.000.000 de doze de vaccin antigripal, care se desfasoara in acest moment", a declarat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Trebuie precizat ca Ministerul Sanatatii a anuntat recent ca va aloca 100 miliarde de lei pentru achizitionarea prin licitatie a un milion de doze de vaccin antigripal. Nu de aceeasi parere este insa si presedintele Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi, Nicolae Selaru, care a afirmat ca "interzicerea vanatorii ascunde interese printre care se numara si achizitionarea de vaccinuri antigripale de catre Ministerul Sanatatii la un pret mai mare". Totodata, "secretul" valorii celor 500.000 de doze de vaccin impotriva gripei este bine pastrat si de directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Imunologie si Bacteriologie "Cantacuzino" din Bucuresti, Radu Dorel, care sustine ca pretul achitat trebuie dezvaluit de beneficiar, respectiv Ministerul Sanatatii. "Noi furnizam antigripali prin diferite programe atat direct catre Ministerul Sanatatii pentru campaniile de vaccinare pe care le deruleaza, cat si pentru populatie. In ceea ce priveste pretul pentru populatie, o doza de vaccin antigripal poate fi achizitionata din unitatile farmaceutice la un cost de raft ce ajunge pana la 195.000 de lei vechi", a afirmat Radu Dorel.

Ministerul Sanatatii a derulat in acest an o ampla campanie de vaccinare a populatiei in cadrul careia vor fi administrate doze de vaccin antigripal la 1.500.000 de persoane fata de 1.200.000 anul trecut.

Scopul campaniei respective in acest an este si acela de a preveni gripa aviara, astfel ca numarul dozelor a fost suplimentat la inceputul acestei luni prin acordarea la bugetul sanatatii a 100 miliarde de lei vechi din fondul de rezerva al guvernului. "Vor fi vaccinate persoanele cu risc, precum copiii, cele in varsta si cele care au diferite afectiuni pe care gripa normala le-ar agrava", a mai precizat ministrul de resort Eugen Nicolaescu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.